Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent zet rem op vakantiewoningen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gent zet rem op vakantiewoningen

Het stadsbestuur van Gent voert een vakantiewoningenstop in. Daardoor is het niet langer toegelaten om appartementen permanent om te vormen tot toeristische logies. Dat was eerder al het geval voor eengezinswoningen. Een zopas goedgekeurde visienota omvat tevens een actieplan dat ervoor moet zorgen dat ook informele logies voldoen aan de regels van het Vlaamse logiesdecreet.

Gentenaars spelen in op de toenemende toeristische belangstelling door kamers, appartementen of volledige woningen aan te bieden als logies. Dat is een interessant aanbod voor toeristen, maar zorgt er vaak ook voor dat die huizen en appartementen niet meer worden gebruikt als woning. Nochtans kampt Gent al met een grote uitdaging op de woonmarkt en wil het stadsbestuur wonen in de stad mogelijk en aantrekkelijk houden. Tegelijkertijd wordt vastgesteld dat dit soort informele logies vaak niet voldoen aan de regels van het Vlaams logiesdecreet en voeren ze dus een oneerlijke concurrentiestrijd met de reguliere B&B’s, hostels en hotels.

Daarom voert Gent nu een vakantiewoningenstop in en lanceert het een actieplan om ervoor te zorgen dat ook informele logies voldoen aan alle wettelijke voorwaarden. Permanente omvormingen van woningen en appartementen naar vakantiewoningen zullen vanaf nu niet meer toegestaan worden. Alleen Gentenaars die hun woning slechts ‘gedeeltelijk’ of ‘tijdelijk’ willen verhuren om een centje bij te verdienen, kunnen dat blijven doen, maar onder duidelijke voorwaarden.

Iedereen die logies aanbiedt, moet dat melden bij Toerisme Vlaanderen, zoals voorzien in het Vlaamse logiesdecreet en moet de nodige veiligheidsattesten kunnen voorleggen. Wie logies verhuurt, is ook steeds een lokale toeristentaks verschuldigd. Nieuwe logiesvormen moeten daarmee voldoen aan dezelfde voorwaarden als het ‘traditionele’ aanbod van toeristische logies.

“Met de goedgekeurde vakantiewoningenstop kunnen we effectief permanente omvormingen van woningen naar logies tegenhouden. Enkel grotere woningen kunnen nog worden omgevormd naar een B&B, hostel of kleinschalig hotel. Zo houden we woningen beschikbaar op een markt waar al schaarste heerst”, aldus Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent zoekt hulp voor stedenbouwkundige lasten bij omgevingsvergunningen

Gent zoekt hulp voor stedenbouwkundige lasten bij omgevingsvergunningen

De stad Gent zoekt hulp om afspraken te maken met private partijen rond het innen van stedenbouwkundige en/of financiële lasten bij omgevingsvergunningen. Een onderzoeksteam dat vertrouwd is met woorden zoals vastgoedkunde, ruimtelijke[…]

Bond Beter Leefmilieu dringt aan op realisatie bouwshift

Bond Beter Leefmilieu dringt aan op realisatie bouwshift

NAV en Departement Omgeving werken samen in nieuw project

NAV en Departement Omgeving werken samen in nieuw project

Sporten of wonen bovenop een bedrijfsgebouw?

Sporten of wonen bovenop een bedrijfsgebouw?

Meer artikels