Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent zet eerste stap in project Overpoort 2.0

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gent zet eerste stap in project Overpoort 2.0

Foto’s: Stad Gent – Studiebureau BUUR – Stad & Co

De Overpoortstraat in Gent wordt tijdelijk heringericht als test voor de definitieve heraanleg. Vanaf eind januari komen er tijdelijke banken die de terrassen afscheiden van de straat en de rijweg smaller maken. Er wordt eenrichtingsverkeer staduitwaarts ingevoerd. Er komen ook extra fietsenstallingen en meer groen.
De tijdelijke banken uit recuperatiehout zullen de nieuwe terrassen markeren en de rijweg versmallen tot een breedte van 6 m. De Overpoortstraat wordt een erfzone, voetgangers mogen er dus ook op de rijweg. Het gemotoriseerde verkeer zal enkel nog staduitwaarts door de Overpoortstraat kunnen. Er worden ook fietsenstallingen bijgeplaatst en de zone aan het Liberaal Archief wordt een groene verblijfszone.
 
De werken voor deze tijdelijke inrichting starten begin januari. De tijdelijke inrichting wordt eind januari tot midden mei uitgetest als basis voor de definitieve heraanleg. Die werken starten in de tweede helft van mei 2022. Het is de eerste stap in het project Overpoort 2.0.
 
De definitieve heraanleg moet klaar zijn tegen de start van het academiejaar 2022-2023. Er komt meer ruimte voor terrassen, drempels worden weggewerkt voor betere toegankelijkheid, er wordt meer groen voorzien in de straat en er komen zones voor laden en lossen. Verkeer zal alleen nog mogelijk zijn staduitwaarts.
 
Met de heraanleg geeft de Stad Gent het startschot om samen met ondernemers, buurtbewoners en andere partners, zoals de politie en Ivago, de buurt een nieuw elan te geven. Het stadsbestuur maakt nu al gebruik van infocoaches om het uitgaansleven mee in goede banen te leiden. De stad zal ook focussen op afvalpreventie, nudging en publiek sanitair. De vernieuwde Overpoortstraat moet zo een hefboom worden voor de dageconomie in de straat en voor een nieuw imago.
 
“Ook de Overpoortstraat verdient het om kwalitatief te worden ingericht. Dat is belangrijk voor de bewoners, studenten, handelaars en horeca. We trekken bijna 1 miljoen € uit om van de Overpoort opnieuw een aangename plek te maken. De bekendste uitgaansstraat van Gent krijgt zo een complete make-over”, zeggen burgemeester Mathias De Clercq en schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw.
 
Dit project is het resultaat van een voortraject waarin studiebureau BUUR samen met Stad & Co. in opdracht van de stad Gent een langetermijnvisie uitwerkte voor de Overpoortbuurt. Die visie werd omgezet in concrete acties via thematische ateliers.
Tim Joiris, voorzitter van de vzw Gentse Tappers, is lovend over het project. “De Overpoort 2.0 is een verhaal waar we samen met de stad en de buurt aan schrijven. We willen de Overpoort uitgaansproof maken met zowel een dag- als nachtfunctie. De aanpassingen voldoen aan de noden van vandaag en die van morgen. De samenwerking tussen de stad en de handelaars is een schoolvoorbeeld”, aldus Joiris.
Foto’s: Stad Gent – Studiebureau BUUR – Stad & Co

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels