Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent zet aanbod budget-woningen online

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent zet aanbod budget-woningen online

De stad Gent en het stadsontwikkelingsbedrijf sogent brengen tegen 2025 samen ongeveer 700 nieuwe budgetwoningen op de markt. Het volledige aanbod budgetwoningen staat voortaan verzameld op één nieuwe website: budgetwoningen.gent. Een budgetwoning is een huis of appartement dat te koop is met een  korting rond de 20% op de marktprijs. Dit moet helpen om wonen in Gent betaalbaarder te maken. Het gaat telkens om energiezuinige nieuwbouw.

Tot voor kort waren budgetwoningen die te koop waren, versnipperd terug te vinden op verschillende websites, wat tijdrovend en onhandig is. Met de introductie van de nieuwe website komt daar een einde aan. Kandidaat-kopers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om een budgetwoningen te kopen. Op de website kunnen geïnteresseerden de budgettest doen. Door vijf eenvoudige vragen te beantwoorden, weet men vrijwel meteen of men in aanmerking komt voor een budgetwoning. De voornaamste criteria waarmee rekening wordt gehouden zijn het inkomen en de gezinssituatie.

Ongeveer één vijfde van de woningen die de stad Gent of sogent laten bouwen, wordt voorbehouden als budgetwoning. Nog eens één vijfde worden sociale huurwoningen. De overige 60% wordt aan de gewone marktprijs verkocht. Tegen 2025 komen in Gent ongeveer 700 budgetwoningen op de markt. Het gaat om appartementen of huizen van verschillende grootte die worden gerealiseerd in verschillende stadsprojecten.

Op de Tondeliersite aan de Gasmeterlaan bouwt een privépartner in opdracht van de stad Gent een volledig nieuwe woonwijk met 530 woningen, waarvan 106 budgetwoningen, temidden van een groot stadspark. In de eerste fase zijn nog zeven budgetwoningen te koop. In Sint-Amandsberg krijgt het woonproject Zeemanstuin steeds meer vorm. Deze nieuwe woonwijk bestaat onder meer uit 107 budgetwoningen en is een co-creatie van sogent en enkele private bouwpartners. Hier zijn nog een twintigtal budgetwoningen en drie budgetappartementen te koop.

De komende jaren zal ook de omgeving van de Oude Dokken veranderen een volledig nieuw stadsdeel aan het water. Op termijn verrijzen hier een pak nieuwe woningen, met veel groene en open ruimtes, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen zoals een school, een kinderdagverblijf en een wijksporthal.

Aan het Stapelplein worden 125 woningen gebouwd, waarvan 24 budgetwoningen. Momenteel staan er nog tien te koop. Aan de overkant van het Handelsdok, in het woonproject De Nieuwe Dokken, worden op termijn ongeveer vierhonderd nieuwe woningen gebouwd, waarvan een tachtigtal als budgetwoning zullen verkocht worden. Op dit moment zijn hier reeds zeven budgetwoningen en drie budgetappartementen te koop.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Het aantal vergunde nieuwe residentiële gebouwen is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 9% toegenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar tot 12.111 gebouwen. De toename is het sterkst in het Vlaamse Gewest, waar deze 9,4% bedroeg.[…]

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Turnhout krijgt 500 duurzame woningen

Meer artikels