De stad werd geselecteerd omwille van de aankoopopdracht voor duurzame werkkledij en de speciaal ontwikkelde 'toolbox' die daarvoor gebruikt werd. Deze toolbox is een gids die helpt het volledige productieproces voor (werk)kledij in kaart te brengen. Dankzij de toolbox komt Gent alles te weten over waar de grondstoffen vandaan komen, waar de kledij geproduceerd en geconfectioneerd wordt en welke garanties er in elke stap zijn op vlak van werkomstandigheden.
Eén van de belangrijkste conclusies is dat deze manier van aanbesteden toont hoe aankopers samen met hun leveranciers een positieve invloed kunnen uitoefenen op de arbeidsomstandigheden van alle werknemers tijdens alle stappen in het productieproces. Zo moet iedereen een eerlijk loon ontvangen en zich in een veilige werkomgeving bevinden.
“De stad Gent gebruikt haar aankoopbeleid als hefboom om te werken aan een sociale, duurzame en ecologische samenleving. Als grote opdrachtgever maken die keuzes een wezenlijk verschil. Bovendien was Gent tot zo’n vijftig jaar geleden een belangrijke textielstad. De textielindustrie ligt ons nog altijd nauw aan het hart”, stelt Annelies Storms, de Gentse schepen van Facility Management.
De Procura+ Awards werden door Procura+ voor het vierde jaar op rij uitgereikt. De stad Gent ontwikkelde de toolbox in april 2018 in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en met de steun van Platforma, een vereniging van Europese koepels van lokale besturen en de Europese Commissie.
Procura+
Procura+ is een netwerk van Europese overheidsinstanties dat zich focust op duurzame en innovatieve aankopen. De awards belonen succesvolle, duurzame en innovatieve openbare aanbestedingen. Er waren dit jaar vier categorieën: duurzame aankoop van het jaar, innovatieve aankoop van het jaar, uitstekende innovatieve aankoop in ict en aankoopinitiatief van het jaar.