Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent voegt 495 panden toe aan inventaris bouwkundig erfgoed

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent voegt 495 panden toe aan inventaris bouwkundig erfgoed

Na een grondig onderzoek door het Gentse stadsbestuur, werden 495 panden toegevoegd aan de inventaris bouwkundig erfgoed van de Vlaamse overheid. Ze zijn niet beschermd als monument, maar hun erfgoedwaarde werd met dit initiatief wel officieel vastgelegd.

 

Stadsmedewerkers hebben het voorbije jaar meer dan zesduizend Gentse panden bezocht en gefotografeerd om hun erfgoedwaarde opnieuw onder de loep te nemen. Het agentschap Onroerend Erfgoed verzamelde al die informatie om de inventaris bouwkundig erfgoed een update te geven.

Publieke gebouwen

495 Gentse gebouwen krijgen nu voor het eerst een plaatsje op de inventarislijst. Er zijn ook enkele publieke gebouwen bij, zoals de bibliotheek in Sint-Amandsberg of het zwembad aan de Rooigemlaan. In totaal staan er reeds meer dan zesduizend Gentse panden op de lijst.

“Deze inventaris is een erkenning van het waardevolle erfgoed dat Gent rijk is. We mogen trots zijn op de talrijke Gentse panden op de lijst en we engageren ons om hun erfgoedwaarde ook in de toekomst te behouden”, zegt Filip Watteeuw, schepen van Stadsarcheologie en Monumentenzorg.

Openbaar onderzoek

Panden op de inventarislijst zijn niet beschermd als monument, maar hun erfgoedwaarde werd wel vastgelegd. Dat betekent onder meer dat eigenaars bij verbouwingen moeten rekening houden met die erfgoedwaarde en dat het pand niet zomaar gesloopt mag worden. Een ander gevolg is dat ze mogelijk ook in aanmerking komen voor een erfgoedlening.

Van 1 april tot en met 30 mei organiseert het Agentschap Onroerend Erfgoed een openbaar onderzoek naar de inventaris bouwkundig erfgoed. Wie de voorgestelde inventaris wil consulteren of een opmerking of bezwaar wil indienen, vindt meer informatie op www.stad.gent/inventaris.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat nv heeft alle aandelen van Doms bv verworven. Buildmat, met hoofdzetel in Oostakker, is een Belgische groep van bedrijven, actief in de bouw en industrie, die inzet op de distributie van innoverende producten. Doms bv is een[…]

11/05/2022 | OndernemingenDistributie
Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

Meer artikels