Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent test leveren van bouwmaterialen met urban boat

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent test leveren van bouwmaterialen met urban boat

(c) Urban Waterway Logistics

In Gent wordt een elektrisch aangedreven schip getest voor stadsdistributie van o.m. bouwmaterialen. Het kan ladingen tot 1 ton via het water tot in het centrum brengen.
 
 

 

Files, lage-emissiezones, circulatieplannen, stadsinbreiding, tijdssloten voor transport in en uit de stad, gebrek aan parkeerplaatsen, … dat alles maakt het leveren van bouwmaterialen in het centrum van Gent er niet makkelijker op. Daarom hebben enkele van oudsher in Gent gevestigde bouwmaterialenhandelaren (o.m. Gedimat en Bouwpunt) begin 2017 overlegd hoe ze daar als bedrijf het best mee omgaan. Onder impuls van Peter Geirnaert is dat overleg uitgegroeid tot een vaste structuur die kon instappen in een Europees project: een vaartuig voor stadsdistributie.
 
De groep bedrijven die bezig was met de organisatie van bouwlogistiek over het water in Gent is uitgegroeid tot de vzw Urban Waterway Logistics, een sterk consortium dat openstaat voor alle sectoren en bedrijven om watergebonden transport van goederen in Gent te kunnen uitbouwen. Het consortium wordt gesteund door o.m. de Fema (federatie van handelaren in bouwmaterialen), De Vlaamse Waterweg en het Opleidingscentrum voor Hout en Bouw vzw. Bij de leden vind je o.m. Ebema, Isover, Wienerberger, E. Van Wingen en Saint-Gobain.
 
Urban Waterway Logistics wil stadsdistributie organiseren voor alle toepassingen ism een werkingsmodel uit de sociale economie. Het inbrengen van gegevens en leermodellen uit andere steden (Parijs, London, Utrecht….) die dergelijke systemen hebben moeten leiden naar een werkbaar Vlaams model.
 
Het schip is een emissievrije elektrisch aangedreven ‘urban boat’ die in Nederland werd gebouwd. Tot volgend jaar zullen heel wat testprojecten worden uitgevoerd om kades en bruggen te meten, laad- en losplaatsen te definiëren en een laad- en lossysteem uit te werken. Er wordt ook gekeken of er aanpassingen nodig zijn aan bv. bruggen of sluizen.
(c) Urban Waterway Logistics
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

De jongste generatie werknemers staat positief tegenover het mobiliteitsbudget en alternatieve vormen van mobiliteit. Het mobiliteitsbudget speelt weliswaar een belangrijke rol in de noodzakelijke vergroening van wagenparken, maar wordt nog maar[…]

21/11/2022 | Bedrijfswagens
Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Meer artikels