Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent start werken aan omgeving Zandberg

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent start werken aan omgeving Zandberg

In Gent start deze week de heraanleg van de Zandberg en de omliggende straten. Daarmee wordt één van de mooiste pleintjes van de stad in volle glorie hersteld. Ook de pomp uit 1810 in het midden van het plein wordt gerestaureerd en zal in de nabije toekomst opnieuw water geven.

Het wegen- en rioleringsontwerp omvat de volledig heraanleg van de Zandberg, een deel van de Koningstraat en een deel van de Onderstraat. Bij het ontwerp staan veiligheid en comfort voor voetgangers en fietsers centraal. De stad Gent maakt het plein ook kindvriendelijker en groener. De infiltratie van regenwater wordt vergroot.De waterpomp centraal op het plein is sinds de jaren '50 van de vorige eeuw defect. Een grondige renovatie van het monument en de leidingen zal ervoor zorgen dat de pomp in de toekomst opnieuw water kan geven.

De waterput waarop de pomp is gebouwd, is al terug te vinden op kaarten uit de veertiende eeuw. In 1684 werd een pomp opgericht op de plaats van de waterput, midden op het pleintje. In 1810 werd die vervangen door de huidige: een vierkante basis met aan weerszijden een pomp met waterbekken. Daarop rust een dekplaat met een meer dan 6 m hoge obelisk. Een keizerlijke adelaar op een bol bekroont het geheel.De pomp is uniek in Gent omdat het de enige openbare, sculpturale versiering is die herinnert aan de napoleontische tijd in Gent, vandaar ook de bijnaam 'Pomp van Napoleon'. Het water had blijkbaar ook een bijzondere smaak. Van straten ver kwamen mensen om een kannetje water om er een buitengewoon tasje koffie mee te maken.Aangezien het projectgebied zich situeert net ten noorden van de Gentse portusomwalling uit de negende en de tiende eeuw, én binnen de gekende twaalfde-eeuwse stadsomwalling of watergordel rond de stad, is de kans op archeologische vondsten behoorlijk groot. De  stadsarcheologen graven deze week drie proefputten om een kijkje te kunnen nemen in het bodemarchief.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

TM RechterOever COmpleet tekent contract voor Rechteroever-project Oosterweel

TM RechterOever COmpleet tekent contract voor Rechteroever-project Oosterweel

Lantis, als opdrachtgever voor de Oosterweelverbinding, en Tijdelijke Maatschap RechterOever COmpleet, afgekort TM ROCO, ondertekenden zopas officieel het contract voor het deelproject Rechteroever. Dit project werd op 5 januari 2021 gegund aan[…]

Aanleg nieuwe groenpool Wonderwoud start in 2023

Aanleg nieuwe groenpool Wonderwoud start in 2023

Voorkeurscenario voor de N47 in Lokeren

Voorkeurscenario voor de N47 in Lokeren

Roeselare plant heraanleg Diksmuidsesteenweg

Roeselare plant heraanleg Diksmuidsesteenweg

Meer artikels