Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent restaureert monument de Kleine Sikkel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent restaureert monument de Kleine Sikkel

De voorgevel van de Kleine Sikkel in de negentiende eeuw (links) en na de restauratie begin twintigste eeuw (rechts). (Foto: Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarchief).

Het monument de Kleine Sikkel in Gent is toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische waarde van het pand wil het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf hier een functioneel kantoorgebouw realiseren dat plaats zal bieden aan verschillende  culturele verenigingen.

In het voorjaar van 2017 stelde sogent Volt Architecten uit Gent aan om het ontwerp voor de restauratie op te maken. Ondertussen werd de omgevingsvergunning voor dit project verleend. Momenteel is het stadsontwikkelingsbedrijf op zoek naar een aannemer die de werken kan uitvoeren. De werken kunnen starten in januari 2019. Het einde is voorzien in het najaar van 2020. De gerestaureerde Kleine Sikkel blijft daarna eigendom van sogent, die het zal verhuren.

De Kleine Sikkel is het imposante gebouw op de hoek van de Nederpolder en de Biezekapelstraat. In de veertiende eeuw was het de patriciërswoning voor de familie Van der Zickelen; zo ontstond ook de naam. Van deze vroegste periode getuigt enkel nog de dertiende-eeuwse overwelfde kelder op romaanse zuilen.

In de negentiende eeuw werd de voorgevel bepleisterd, wit geschilderd en omgevormd tot een typische lijstgevel. Een restauratie in 1912 bracht de gevel tot haar huidige geromantiseerde middeleeuwse uitzicht: een brede schermgevel met kantelen, opgetrokken uit Doornikse kalksteen, typisch voor de eerste stenen woonhuizen in de stad. Sinds 1943 is de Kleine Sikkel beschermd als monument omwille van de historische, archeologische en artistieke waarde.

Hoofdvolume

In een recenter verleden was het gebouw achtereenvolgens de uitvalsbasis van enkele stadsdiensten, het stadsontwikkelingsbedrijf (sogent) en de afdeling Pop en Jazz van de Hogeschool Gent. Begin deze maand verhuisde de muziekopleiding naar de nieuwe muziekcampus in de Paddenhoek. Daardoor kwam de Kleine Sikkel leeg te staan en kan sogent beginnen met de restauratie.

De Kleine Sikkel bestaat momenteel nog uit een beschermd hoofdvolume en een inferieure achterbouw. Een groene poort in de Biezenkapelstraat geeft toegang tot een derde deel: een oud steegje dat in de loop der jaren werd volgebouwd. Het hoofdvolume is historisch waardevol en wordt gerestaureerd met respect voor het verleden en in overleg met de diensten Monumentenzorg en Archeologie van de stad Gent en het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

In het hoofdvolume worden recente toevoegingen (zoals tussenwanden, inbouwkasten en verlaagde plafonds) en bestaande technieken (zoals oude leidingen en technische installaties) verwijderd. Het buitenschrijnwerk wordt vernieuwd en het dak wordt volledig gerestaureerd. Het hoofdvolume wordt daarna voorzien van nieuwe technieken, zodat het dienst kan doen als modern kantoor. De gevel in de Biezekapelstraat zal opnieuw stevig verankerd worden in de structuur van het gebouw, zodat na de werken geen schoring meer nodig zal zijn.

Nieuwbouw

De bestaande aanbouw heeft geen historische waarde. Dit deel wordt volledig gesloopt, waarna een archeologisch onderzoek op de vrijgekomen oppervlakte zal worden uitgevoerd. Daarna wordt hier een nieuwbouw opgetrokken, waarin ondersteunende functies en technieken voor de kantoren ondergebracht kunnen worden. Concreet gaat het om een cafetaria, een fietsenberging en een technische ruimte. De nieuwbouw krijgt ook een kleine binnentuin, een groendak en een dakterras met uitzicht op Sint-Baafs en de Achtersikkel. De ingrepen maken de historische achtergevel opnieuw zichtbaar en brengen lucht en (zon)licht in het binnengebied.

De hoofdingang wordt verplaatst naar de Biezekapelstraat: van hieruit zal de imposante dertiende-eeuwse kelder rechtstreeks toegankelijk gemaakt worden. Wat herleid was tot stookkelder en bergruimte zal opnieuw zichtbaar worden en wordt ingeschakeld in de nieuwe werking. Het volgebouwde steegje in de Biezekapelstraat zal op termijn weer opengesteld worden als voetgangersstraatje. In functie daarvan moet de huidige bebouwing gesloopt worden. Om de restauratie van de Kleine Sikkel te kunnen uitvoeren (en de nodige werfinrichting te kunnen organiseren) zal sogent alvast het deel van het straatje dat grenst aan de bestaande achterbouw slopen. De rest van het straatje zal later ook vrijgemaakt worden.

“De Kleine Sikkel zal na de renovatie een nieuwe uitvalsbasis bieden aan verschillende culturele organisaties die momenteel elders in de stad zijn ondergebracht. Zo zullen onder andere de organisaties die momenteel in de ‘Berg van Barmhartigheid’ (het voormalige Stadsarchief in de Abrahamstraat) gehuisvest zijn (waaronder het Forum voor Amateurkunsten) de mogelijkheid krijgen om te verhuizen naar de Kleine Sikkel”, aldus de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Historisch stadhuis Leuven krijgt nieuwe bestemming

Historisch stadhuis Leuven krijgt nieuwe bestemming

Het vijftiende-eeuwse gotische stadhuis op de Grote Markt in Leuven krijgt een nieuwe bestemming. De gevel werd recent helemaal opgefrist en nu krijgt ook de binnenzijde een grondige restauratie- en opknapbeurt. Het volledige[…]

14/11/2018 | Leuven
Fraai gerestaureerde art-nouveaugevel in Antwerpse Stierstraat

Fraai gerestaureerde art-nouveaugevel in Antwerpse Stierstraat

Sint-Jacobskerk negen jaar in de steigers

Sint-Jacobskerk negen jaar in de steigers

Runcvoorthof in Merksem krijgt nieuwe bestemming

Runcvoorthof in Merksem krijgt nieuwe bestemming

Meer artikels