Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent plaatst 17.000 zonnepanelen aan Rigakaai

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent plaatst 17.000 zonnepanelen aan Rigakaai

Op deze daken aan de Rigakaai komen straks de zonnepanelen. (foto: © Lemahieu Group)

De stad Gent sluit een overeenkomst met burgercoöperatie Beauvent voor de levering van groene stroom, bestemd voor eigen gebruik. De coöperatie zal samen met Lemahieu Group aan de Rigakaai 17.000 zonnepanelen installeren op de loodsen van de houtinvoerder. De fotovoltaïsche installatie is goed voor 7.000 megawattuur per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor ongeveer 2.000 gezinnen. De stad Gent zal de opgewekte stroom al zeker voor 15 jaar afnemen voor gebruik in de eigen gebouwen.
De stroomovereenkomst, die mee in goede banen werd geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB), is een pioniersproject in Vlaanderen. Voor het eerst neemt een stad zonnestroom af die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar in de eigen stad. “Als aankoopcentrale blijven we nieuwe formules zoeken om de klimaatdoelstellingen van de publieke sector waar te maken. Dit project baant de weg naar gelijkaardige samenwerkingen in de toekomst”, stelt Frederik Hindryckx, CEO van het Vlaams Energiebedrijf.
 
De zonnepanelen aan de Rigakaai worden bovendien deels via burgerparticipatie gefinancierd. Gentenaars krijgen straks voorrang om mee te investeren. “Deze 17.000 zonnepanelen komen er enkel omdat we als stadsbestuur garanderen dat we de opgewekte stroom afnemen. Met dit unieke contract zijn we een absolute voorloper. We stimuleren duurzame lokale energieproductie en we zijn bovendien verzekerd van 100% groene Gentse stroom”, zegt Annelies Storms, schepen van Facility Management.
 
Gent haalt nu al ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen in eigen beheer uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal de stad in één klap in totaal 46% van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. Daarmee wordt de doelstelling van 30% tegen 2024 ruimschoots overtroffen.
 
“Deze zonne-installatie is de grootste in de geschiedenis van Beauvent en toont nog eens dat burgers een centrale rol kunnen spelen in de energietransitie. Wij kijken uit naar het enthousiasme van de Gentenaars om mee te participeren in dit project”, aldus Frédéric Haghebaert, algemeen directeur van burgercoörperatie Beauvent.
 
“Lemahieu Group is sinds vorig jaar CO2-neutraal. Op onze Gentse site hadden we al groene stroom dankzij onze windturbine. Deze investering is een logische verdere stap. We stellen onze loodsen dus graag ten dienste van de stad Gent en van de Gentenaars”, vertelt , managing director Mike Lemahieu van Lemahieu Group.

Op deze daken aan de Rigakaai komen straks de zonnepanelen. (Foto: © Lemahieu Group)
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Hoewel het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de voorbije vijf jaren, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter iedere maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in[…]

23/05/2022 | Socio-EconomieActueel
Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Meer artikels