Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent noteert recordaantal nieuwbouwappartementen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent noteert recordaantal nieuwbouwappartementen

Dit jaar vergunde de stad Gent reeds 634 nieuwbouwappartementen en dat is een recordaantal. Vorig jaar noteerde Gent 1.264 nieuwe flats, bijna het dubbele van vijf jaar geleden. De populariteit van appartementen doet ook de prijzen stijgen: een appartement in Gent is op vijf jaar tijd ongeveer 40.000 € duurder geworden. Met een gemiddelde prijs van 256.786 € behoren de flats in Gent ondertussen tot de duurste van alle Vlaamse provinciehoofdsteden.

Gent kampt met een nijpend woonprobleem. De stad zet volop in om leegstaande huizen beschikbaar te maken en panden die in slechte staat zijn op te knappen. Maar het tekort aan betaalbare woningen blijft immens. Nochtans schieten de appartementen en nieuwe woningen er als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt althans uit de meest recente cijfers van het Belgische statistiekenbureau Statbel. 
 
Concreet bedroeg het jaarlijkse aantal bouwvergunningen voor nieuwe appartementen vijf jaar geleden 685. Vorig jaar steeg dat al tot 1.264 of bijna dubbel zoveel . Dat zijn er bovendien 551 meer dan in 2017 (+77%). Daarnaast komen er steeds meer huizen in het Gentse bij. Vorig jaar vergunde het stadsbestuur 1.727 nieuwe woningen - of 678 meer dan in 2017 (+64%).
 
Ook 2019 belooft op het vlak van nieuwe woningen een grand cru jaar te worden. De eerste vijf maanden van dit jaar alleen al zijn al 634 nieuwe flats vergund en 833 nieuwe woningen, een absoluut record. De lage rente doet veel beleggers nog steeds investeren in vastgoed, waardoor de nieuwbouwappartementen vlot over de toonbank gaan. 
 
“Het is positief om te zien dat een grote stad zoals Gent iets aan zijn woningtekort probeert te doen. Nieuwe appartementen gaan in Gent razendsnel de deur uit. De stad heeft een grote aantrekkingskracht, ook al omdat heel wat mensen zoals pas afgestudeerden hier graag willen wonen. Ook de centrale ligging is een troef: Antwerpen, Brussel en Kortrijk liggen niet ver. 
 
De rente staat op een historisch laag niveau, maar de Belg parkeert veel geld op zijn spaarboekje. In juni stond daar in totaal 278,4 miljard € op. Vooral vijftigplussers beschikken over een zeker vermogen. Dus investeren ze liever in een appartement in de stad voor zichzelf of voor hun kinderen”, zegt Stéphanie Frère, manager van vastgoedmakelaar Dewaele Vastgoedgroep in Gent.
 
Het aantal appartementen en nieuwe woningen mag in Gent dan wel groeien, het zorgt er niet voor dat wonen in het Gentse betaalbaarder wordt. In geen enkele andere Vlaamse provinciehoofdstad tel je gemiddeld zoveel geld neer voor een appartement als in Gent. Een appartement in de Arteveldestad kostte vorig jaar gemiddeld 256.786 € of zowat 40.000 € meer dan in 2014. Een woonhuis kostte vorig jaar gemiddeld 298.308 €.
 
Het grotere aanbod zou in principe de prijzen moeten doen dalen, maar volgens makelaars kan het aanbod de vraag - die constant blijft - niet volgen. “De druk op de woningmarkt is niet nieuw. Er wordt al jaren aan de alarmbel getrokken over de stijgende prijzen. De lage rente op woonkredieten is nog meer gedaald, wat de appetijt van kandidaat-kopers nog heeft doen toenemen.
 
Dat zijn onder andere ouders die op zoek zijn naar een appartement of kot voor hun studerende kinderen of ouderen die willen terugkeren naar de stad. Bovendien blijft de interesse van veel Belgen in de aankoop van een tweede woning als alternatieve belegging stijgen. Dat jaagt de prijzen omhoog”, vervolgt Stéphanie Frère.

Woningtekort

Er komen dus steeds meer grote woonprojecten bij in het Gentse. Denk maar aan sites zoals de Oude Dokken waar nu al nieuwe woonblokken staan en waar in totaal 1.200 nieuwe woningen worden gecreëerd of de 80 appartementen in de vernieuwde Leopoldskazerne aan de binnenring die over twee jaar bewoonbaar zijn. Bij deze nieuwe sites smelten woon- en werkfaciliteiten vaak samen. Maar ondanks deze ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten kan het aanbod de vraag nog altijd niet aan. Er heerst vooral een woningtekort bij woningen tot 300.000 €. Huizen en appartementen in deze prijsklasse worden meestal zowat 20% boven de vraagprijs verkocht.
 
“Gent mist voornamelijk gerenoveerde of afgewerkte starterswoningen. Dat verklaart de toename van het aantal grote nieuwbouwprojecten, waarbij het meestal gaat om honderden appartementen. Vooral jonge mensen, vaak pas afgestudeerden, zijn hiertoe aangetrokken. De vele faciliteiten in Gent en de stijgende werkgelegenheid maken dat zij dichter bij het centrum willen wonen”, besluit Stéphanie Frère.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels