
De stad Gent is met de stadsvernieuwingsprojecten BraVoKo en de Krook genomineerd voor een prestigieuze Mipim-award. Die prijzen worden jaarlijks uitgereikt tijdens de gelijknamige beurs in het Franse Cannes, één van de belangrijkste vastgoedevenementen ter wereld. Gent neemt het op tegen Marseille, Londen en Tokyo. De winnaar wordt op 12 maart bekendgemaakt.
Gent neemt van 10 tot 13 maart deel aan de vastgoedbeurs Mipim in Cannes. Met meer dan 20.000 bezoekers is deze beurs zonder twijfel de nummer één in vastgoedland. Net als vorig jaar worden alle evenementen en visibiliteit voor de stad Gent op Mipim gerealiseerd op het Belgische Paviljoen. Dat paviljoen bestaat uit drie standhouders: Wallonië, Brussel en Flanders Ghent Development Group. Op de stand van Flanders Ghent Development Group vormen de stad Gent en de stad Antwerpen de hoofdstandhouders. Hoofdreden voor deelname aan de beurs is het aantrekken van investeerders naar Gent.
Samenspel
De Gentse stadsvernieuwing is een samenspel tussen publieke investeringen in de openbare ruimte, overheidsgebouwen en duurzame mobiliteit enerzijds en private vastgoedinvesteringen anderzijds. Projecten als de heraanleg van Korenmarkt-Braunplein en de heraanleg van de as Brabantdam-Vogelmarkt-Kouter zorgen ervoor dat locaties in de Gentse binnenstad met veel potentieel worden herontdekt en ontwikkeld voor winkelen, kantoren en nieuwe kwalitatieve woningen. Om de stad 'future proof' te maken is die goede balans tussen wonen, werken en recreatie essentieel.
De stad Gent heeft op de beurs elk jaar vele contacten, niet alleen met investeerders die de binnenstad duurzaam willen ontwikkelen, maar ook voor de verdere realisatie van enkele grote projecten zoals de Krook, de Oude Dokken of Eiland Zwijnaarde.
Stadsvernieuwing
Tijdens deze beurs worden ook awards uitgereikt aan de beste vastgoedprojecten ter wereld in acht categorieën. Er werden in totaal 150 projecten ingediend uit 37 landen. 39 projecten behaalden de shortlist. De stad Gent diende in de categorie 'Best Urban Regeneration' het Bravoko/Krook-project in onder de titel 'Ghent, future-proofing a historic city'. De nadruk ligt op de stadsvernieuwing en de wederzijds positieve effecten tussen winkelen, wonen en werken in de ruimere stedelijke context.
Het project van de Krook (foto's 1 en 2) is genoegzaam bekend (zie ook Bouwkroniek van 18 januari 2013, blz. 5-7), het BraVoKo-project verdient nog een extra woordje uitleg. De stad Gent, de Lijn en Farys werken samen aan de vernieuwing van de as Brabantdam-Vogelmarkt-Kouter. De weg- en spoorinfrastructuur in een gedeelte van de Brabantdam, de Vogelmarkt en een stuk van de Kouter is aan vervanging toe.
De Brabantdam, tussen de Vlaanderenstraat en de Gouvernementstraat, en de Vogelmarkt worden integraal vernieuwd (foto 3). Dit betekent dat er een nieuwe riolering komt en de weg van gevel tot gevel heraangelegd wordt. Dit omvat de aanleg van comfortabele voetpaden, een nieuwe rijweg en nieuwe tramsporen en halte-infrastructuur. De Kouter zelf wordt slechts gedeeltelijk aangepakt. Hier worden enkel de sporen vervangen door nieuwe prefab tramspoorpanelen. Dit zijn panelen waar zowel de tramsporen als de rijweg al inzitten.
De wegen- en rioleringswerken starten in april en zullen gefaseerd verlopen om de hinder voor de bewoners en handelszaken zo beperkt mogelijk te houden. Het einde van de werken is gepland voor de eerste helft van 2017.
Stemmen voor 'Ghent, future-proofing a historic city' kan nog tot 9 maart door te surfen naar www.mipim-peoples-choice-award.com. ' LVDB