Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent helpt beloftevolle architecten aan eerste opdracht

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gent helpt beloftevolle architecten aan eerste opdracht

De Gentse stadsbouwmeester werkte een procedure uit om beloftevolle architecten met een lokale Gentse binding aan een eerste ontwerpopdracht voor de stad te helpen. Het gaat om kleinere ontwerpopgaves, waarin niettemin gezocht wordt naar een innoverende ontwerphouding. De zoektocht naar kandidaat-ontwerpers start deze maand.

Om voor de overheid te kunnen werken moet een ontwerper vaak een lijvig palmares kunnen voorleggen van reeds uitgevoerde overheidsopdrachten, voor een welbepaald budget en van een bepaalde schaal. Bovendien zijn er meestal vereisten inzake de omzet van het ontwerpbureau in de voorgaande jaren. Kortom: als nieuweling raak je zelden aan de bak omdat je niet over de juiste referenties beschikt. Om beloftevolle innoverende ontwerpers een kans te bieden in de Gentse context zal de stadsbouwmeester een oproep lanceren en een kandidatenlijst samenstellen voor kleinere opdrachten.

Eenvoudige procedure

De selectie gebeurt op basis van eenvoudige en heldere voorwaarden. Zo zal de kandidaat-ontwerper zijn band met Gent moeten motiveren, en toch al enkele opgeleverde projecten moeten kunnen voorleggen. Er zal ook een onderscheid worden gemaakt tussen de  soorten opdrachten: een ontwerp voor sites, voor gebouwen en interieurs; een ontwerp van straten, pleinen en parken, of stedenbouwkundig ontwerpend onderzoek en masterplannen.

“Gent kiest voor ruimtelijke en architecturale kwaliteit, en dat begint bij de aanstelling van ontwerpers. We starten met de opmaak van een heldere, brede en op kwaliteit gerichte procedure voor de aanstelling van ontwerpers, maar willen nu al kansen bieden aan beloftevol ontwerptalent”, verklaart de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele.

Zodra de ontwerppool is samengesteld, zullen kandidaten gericht worden aangeschreven voor concrete opdrachten via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking of via een offerteaanvraag. Deze kandidatenlijst zal gebruikt worden in afwachting van de algemene aanstellingsleidraad voor ontwerpers voor de stad Gent en haar partners, zoals sogent en het Havenbedrijf Gent. Die leidraad zal vermoedelijk in 2021 operationeel zijn.

“Om nieuwe, creatieve architectuur in Gent kansen te geven, moeten we durven innoveren en ook aanstormend talent een kans geven. We nemen hiermee een pioniersrol op en nodigen andere overheden en private bouwheren uit om hetzelfde te doen”, aldus Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte en Stedenbouw.

De oproep naar kandidaten volgt later deze maand via de online nieuwsbrief van de stadsbouwmeester, want Gent wil nog vóór de zomer starten met concrete opdrachten via de nieuwe procedure.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Project Site Van Oost genomineerd voor World Architecture Festival

Project Site Van Oost genomineerd voor World Architecture Festival

Het project Site Van Oost in Schaarbeek is genomineerd in de prijscategorie ‘Completed Buildings: School’ van het prestigieuze World Architecture Festival (WAF) dat in december in Amsterdam plaatsvindt. Het WAF is de jaarlijkse[…]

16/07/2019 | ProjectenWedstrijd
Vijftiende Oproep WinVorm voor De Panne en Oostkamp

Vijftiende Oproep WinVorm voor De Panne en Oostkamp

Stramien wint Jo Crepain Carrièreprijs 2019

Stramien wint Jo Crepain Carrièreprijs 2019

Internationale architecten aan de slag op Nieuw Zuid Antwerpen

Internationale architecten aan de slag op Nieuw Zuid Antwerpen

Meer artikels