Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent helpt beloftevolle architecten aan eerste opdracht

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gent helpt beloftevolle architecten aan eerste opdracht

De Gentse stadsbouwmeester werkte een procedure uit om beloftevolle architecten met een lokale Gentse binding aan een eerste ontwerpopdracht voor de stad te helpen. Het gaat om kleinere ontwerpopgaves, waarin niettemin gezocht wordt naar een innoverende ontwerphouding. De zoektocht naar kandidaat-ontwerpers start deze maand.

Om voor de overheid te kunnen werken moet een ontwerper vaak een lijvig palmares kunnen voorleggen van reeds uitgevoerde overheidsopdrachten, voor een welbepaald budget en van een bepaalde schaal. Bovendien zijn er meestal vereisten inzake de omzet van het ontwerpbureau in de voorgaande jaren. Kortom: als nieuweling raak je zelden aan de bak omdat je niet over de juiste referenties beschikt. Om beloftevolle innoverende ontwerpers een kans te bieden in de Gentse context zal de stadsbouwmeester een oproep lanceren en een kandidatenlijst samenstellen voor kleinere opdrachten.

Eenvoudige procedure

De selectie gebeurt op basis van eenvoudige en heldere voorwaarden. Zo zal de kandidaat-ontwerper zijn band met Gent moeten motiveren, en toch al enkele opgeleverde projecten moeten kunnen voorleggen. Er zal ook een onderscheid worden gemaakt tussen de  soorten opdrachten: een ontwerp voor sites, voor gebouwen en interieurs; een ontwerp van straten, pleinen en parken, of stedenbouwkundig ontwerpend onderzoek en masterplannen.

“Gent kiest voor ruimtelijke en architecturale kwaliteit, en dat begint bij de aanstelling van ontwerpers. We starten met de opmaak van een heldere, brede en op kwaliteit gerichte procedure voor de aanstelling van ontwerpers, maar willen nu al kansen bieden aan beloftevol ontwerptalent”, verklaart de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele.

Zodra de ontwerppool is samengesteld, zullen kandidaten gericht worden aangeschreven voor concrete opdrachten via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking of via een offerteaanvraag. Deze kandidatenlijst zal gebruikt worden in afwachting van de algemene aanstellingsleidraad voor ontwerpers voor de stad Gent en haar partners, zoals sogent en het Havenbedrijf Gent. Die leidraad zal vermoedelijk in 2021 operationeel zijn.

“Om nieuwe, creatieve architectuur in Gent kansen te geven, moeten we durven innoveren en ook aanstormend talent een kans geven. We nemen hiermee een pioniersrol op en nodigen andere overheden en private bouwheren uit om hetzelfde te doen”, aldus Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte en Stedenbouw.

De oproep naar kandidaten volgt later deze maand via de online nieuwsbrief van de stadsbouwmeester, want Gent wil nog vóór de zomer starten met concrete opdrachten via de nieuwe procedure.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

Meer artikels