Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent gunt aanbesteding voor stadskantoor

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Gent gunt aanbesteding voor stadskantoor

De stad Gent centraliseert tegen het voorjaar van 2023 haar diensten in het stadskantoor, een vernieuwd algemeen dienstencentrum aan de Zuid. Het stadsbestuur gunt de opdracht om de werken uit te voeren aan de thv Antwerpse Bouwwerken - Alfa Technical Installations voor een bedrag van 32.171.000 €, btw inbegrepen.

Het samenbrengen van de stadsdiensten op één site vergt onder andere een aanpassing van de voormalige hoofdbibliotheek en het huidige administratief centrum. De twee gebouwen zullen worden versmolten tot één administratief complex. Via een passerelle zullen ze fysiek met elkaar verbonden worden. 
 
Vanaf dan zal worden gesproken van één algemeen dienstencentrum, met een ruime, open en heldere publiekszone en met twee backoffice torens. Onder het nieuwe ontvangstpaviljoen komt een fietsenparking voor 1.100 fietsen voor zowel het publiek als de stadsmedewerkers.
 
 
“Door de ontwikkeling van het stadskantoor aan de Zuid, kan de Gentenaar op één centrale plek terecht voor een klantgerichte dienstverlening. Het gebouw wordt een lichtrijke, duurzame en eigentijdse werkplek voor meer dan 1.150 stadsmedewerkers”, zegt Annelies Storms, schepen van Facility Management.
 
Omdat stadsmedewerkers op de site blijven werken en de dienstverlening gegarandeerd moet blijven, zijn de werken verdeeld in drie bouwfases. De eerste fase start begin 2020 en omvat de renovatie van verdieping 1 tot en met 6 van de voormalige bibliotheek. Niveau 0 en 1 worden ingericht voor tijdelijke loketten. Dezelfde dienstverlening als vandaag blijft gegarandeerd in het Administratief Centrum Zuid. 
 
 
In de tweede bouwfase verhuizen alle publieke loketten tijdelijk naar de oude bibliotheek. Dan starten de renovatiewerken van de zones van het huidige administratief centrum die publiek toegankelijk zijn. Het gaat om de sloop van de huidige inkomhal en de bouw van een nieuwe centrale hal en de ondergrondse fietsenstalling.
 
Na de tweede bouwfase krijgt de publieke dienstverlening haar definitieve plaats in het nieuwe stadskantoor. In de derde bouwfase wordt de stadswinkel en het callcenter Gentinfo ingericht in de voormalige bibliotheek. Dan worden ook de twee gebouwen verbonden tot één geheel door een passerelle. De oplevering van het project is gepland in het voorjaar van 2023.
 
 
Het huurcontract van het Administratief Centrum Portus in de Keizer Karelstraat eindigt op 31 augustus 2020. De 325 medewerkers die er momenteel werken verhuizen volgende zomer al een stap dichter naar hun toekomstige stek in het stadskantoor, en zullen drie verdiepingen betrekken van het Urbisgebouw aan de Zuid. Het huurcontract in Urbis, dat eigendom is van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt op 24 september voorgelegd aan de gemeenteraad.
 
In de inkomhal van het Administratief Centrum Zuid staat nu al een infostand over het toekomstige stadskantoor. Een maquette en een 3D-simulatie van het toekomstig gebouw bieden de bezoeker een voorsmaakje. De verbouwingen kunnen ook online gevolgd worden via www.stad.gent/stadskantoor.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels