Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gent bouwt hoogste studententoren van Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gent bouwt hoogste studententoren van Vlaanderen

De skyline van Gent krijgt er binnenkort met de 60 m hoge studententoren ‘Bro Upkot’ een nieuwe iconische landmark bij. Het nieuwste project van het Gentse Upgrade Estate zal 311 studenten huisvesten en zet sterk in op duurzaamheid. De toren wordt gebouwd in een groene omgeving nabij de R4 waar ook Universiteit Gent toekomstplannen heeft. Eind 2020 moet het gebouw klaar zijn.

Het Gentse bedrijf Upgrade Estate is gespecialiseerd in creatieve huisvestingsprojecten voor studenten. Samen met architectenbureau Archipl Architecten wordt nu een nieuw duurzaam studentenpand gerealiseerd. De toren zal beschikken over 41 gemeenschappelijke ruimtes waaronder 35 keukens en ‘chillrooms’, een fitnessruimte en een gamekamer met virtual reality. Buiten komen een beachvolleybalveld en fit-o-meter. Voor de inrichting wordt gekozen voor vintage meubilair.Bro Upkot zet in op micro-communities om een huiselijke sfeer te creëren. Daarbij worden de bewoners opgedeeld in kleine gemeenschappen met een eigen keuken en zitruimte. Studenten kunnen ook samen studeren in het Studiecafé op de bovenste verdieping en er worden Upkot-coaches ingezet. “Dat zijn medewerkers die een sociale opleiding genoten. Ze wonen in bij de studenten, sommigen zelfs met hun gezin. Zij kijken of iedereen afspraken nakomt, maar vormen vooral een luisterend oor voor de inwoners. Zo helpen ze studenten omgaan met de toenemende druk rond de examens en staan ze in voor preventietrajecten. Coaches organiseren ook activiteiten om de sociale cohesie te bevorderen”, vertelt Koenraad Belsack, co-ceo van Upgrade Estate.Met het studiebureau LimoenGroen beschikt Upgrade Estate over een eigen duurzaamheidsafdeling die adviseert over innovatief en energiezuinig wonen. Zo zitten achter de indrukwekkende gevel met 3D-effect van Bro Upkot een aantal duurzame bouwtechnieken verborgen, waaronder hoogrendementsbeglazing, warmtepompen, akoestische isolatie en een energiebesparend ventilatiesysteem. Binnen wordt ecologische led-verlichting voorzien.“Jaarlijks zullen we 280.000 liter drinkwater kunnen besparen dankzij het systeem van regenwaterrecuperatie dat we gebruiken voor de toiletten. Met onze energietoepassingen sparen we jaarlijks 139 ton CO2 uit; dat zijn 82 retourtjes Brussel-Lissabon. Door het verbruik van het gebouw live te tonen worden studenten gesensibiliseerd om energiezuinig te leven en te recycleren”, zegt Nele Van Damme, co-ceo van Upgrade Estate.
 

Bro Upkot Gent

. 22 verdiepingen
. 311 studentenkamers
. Jaarlijkse besparing van 139 ton CO2
. Twee warmtepompen
. Jaarlijks 280.000 liter regenwaterrecuperatie
. Studiecafé met panoramisch zicht op de stad
. Tuin met fit-o-meter, kampvuurkring en beachvolleybalveld
. Grote chillroom
. 35 livings met open keukens
. Gameroom met virtual reality
. Fitnessruimte
. Wasruimte
. Laadpunten voor deelsteps en elektrische fietsen
. Klusjesdienst

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mol zoekt ontwerpbureau voor renovatie oud gemeentehuis

Mol zoekt ontwerpbureau voor renovatie oud gemeentehuis

De gemeente Mol gaat op zoek naar een ontwerpbureau voor de totaalrenovatie van het oude gemeentehuis op de Markt. Dit markante gebouw is toe aan een volledige renovatie en restauratie. Kandidaturen zijn welkom vóor 6 augustus. Daarnaast[…]

06/07/2020 | ArchitectenRestauratie
Wonen aan het water in Kortrijk

Wonen aan het water in Kortrijk

Vergunning voor heraanleg Albertplein in Knokke

Vergunning voor heraanleg Albertplein in Knokke

72 nieuwe woningen op komst in Westkerke

72 nieuwe woningen op komst in Westkerke

Meer artikels