Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Genk geeft bouwgrond in erfpacht aan jonge gezinnen

De stad Genk gaat vijftien verkavelingen aan de Loofstraat en de Bresserstraat in erfpacht geven aan potentiële bouwers. Die betalen daarvoor maandelijks een vaste som. Concreet moet voor een bouwgrond van 100.000 ' elke maand slechts 80 tot 90 ' worden afbetaald. De grond blijft eigendom van de stad, maar de erfpacht loopt voor 99 jaar. Genk mikt met dit initiatief vooral op jonge gezinnen. Het gaat om een Belgische primeur.

Het principe van de erfpacht is vooral op maat van bedrijven geschreven, waarbij het gaat om een periode van 27 tot 99 jaar. Genk wil dat systeem nu ook toepassen voor jonge mensen die willen bouwen. De Genkse schepen van Ruimtelijke Ordening Michaël Dhoore stelt dat dit een wereld van verschil betekent voor een jong gezin. Als de kostprijs van een bouwgrond wordt verdeeld over 99 jaar moet de erfpachtnemer maandelijks een pak minder afbetalen dan wanneer daar een lening moet voor worden aangegaan.

De stad blijft echter eigenaar van de grond. Voor wie na een aantal jaren de grond toch wil kopen, heeft de stad een clausule voorzien. Het bedrag dat al werd betaald voor de erfpacht is men kwijt, maar een gezin dat na bv. tien of vijftien jaar meer financiële armslag heeft kan de grond indien gewenst op dat moment kopen aan de actuele schattingsprijs. Volgens schepen Dhoore ziet de banksector daar geen problemen in.

De stad Genk voert momenteel ook gesprekken met de bouwsector om erfpachtgronden mee in bouwpromotie en verkoop te nemen, op voorwaarde dat jonge gezinnen er beter van worden en niet de projectontwikkelaar. In België werden nog niet eerder op basis van erfpachtgronden woningen verkocht of gebouwd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hoger geschoolde vrouwen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw

Hoger geschoolde vrouwen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw

Uit de recentste onderwijsstatistieken blijkt dat vrouwen wel degelijk geïnteresseerd zijn in een bouwopleiding. Meer nog: hoe hoger het studieniveau, hoe groter het aandeel van vrouwelijke leerlingen of studenten. Het Vlaamse bouwonderwijs[…]

04/03/2021 | VCB
Internationale samenwerking voor spoorontsluiting Gent-Terneuzen

Internationale samenwerking voor spoorontsluiting Gent-Terneuzen

Antwerpen bouwt jeugdcentrum in Park Groot Schijn

Antwerpen bouwt jeugdcentrum in Park Groot Schijn

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie

Minder aanvragen voor sloop- en herbouwpremie