Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Genk geeft bouwgrond in erfpacht aan jonge gezinnen

De stad Genk gaat vijftien verkavelingen aan de Loofstraat en de Bresserstraat in erfpacht geven aan potentiële bouwers. Die betalen daarvoor maandelijks een vaste som. Concreet moet voor een bouwgrond van 100.000 ' elke maand slechts 80 tot 90 ' worden afbetaald. De grond blijft eigendom van de stad, maar de erfpacht loopt voor 99 jaar. Genk mikt met dit initiatief vooral op jonge gezinnen. Het gaat om een Belgische primeur.

Het principe van de erfpacht is vooral op maat van bedrijven geschreven, waarbij het gaat om een periode van 27 tot 99 jaar. Genk wil dat systeem nu ook toepassen voor jonge mensen die willen bouwen. De Genkse schepen van Ruimtelijke Ordening Michaël Dhoore stelt dat dit een wereld van verschil betekent voor een jong gezin. Als de kostprijs van een bouwgrond wordt verdeeld over 99 jaar moet de erfpachtnemer maandelijks een pak minder afbetalen dan wanneer daar een lening moet voor worden aangegaan.

De stad blijft echter eigenaar van de grond. Voor wie na een aantal jaren de grond toch wil kopen, heeft de stad een clausule voorzien. Het bedrag dat al werd betaald voor de erfpacht is men kwijt, maar een gezin dat na bv. tien of vijftien jaar meer financiële armslag heeft kan de grond indien gewenst op dat moment kopen aan de actuele schattingsprijs. Volgens schepen Dhoore ziet de banksector daar geen problemen in.

De stad Genk voert momenteel ook gesprekken met de bouwsector om erfpachtgronden mee in bouwpromotie en verkoop te nemen, op voorwaarde dat jonge gezinnen er beter van worden en niet de projectontwikkelaar. In België werden nog niet eerder op basis van erfpachtgronden woningen verkocht of gebouwd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt