Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gemeentelijke investeringen herleven lichtjes

De Vlaamse steden en gemeenten hebben in 2015 ongeveer 6% meer geïnvesteerd dan in 2014. Dat blijkt uit een analyse die de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) uitvoerde op de jaarrekeningen van bijna 60% van de gemeenten. Bij de OCMW's is er dan weer een daling van de investeringen.

Het gaat al enkele jaren niet goed met de investeringen van de overheden in ons land, en hetzelfde geldt voor de Vlaamse lokale besturen. Zo daalden de gemeentelijke investeringen in materiële vaste activa (gebouwen, uitrusting, wegen, enz.) in 2014 naar 1.113 miljoen ', het laagste niveau in vele jaren. De Vlaamse OCMW's lieten voor 2014 een bedrag van 352 miljoen ' optekenen.

Intussen hebben heel wat gemeenten en OCMW's hun jaarrekeningen 2015 vastgesteld. Die zijn ook beschikbaar op de webstek van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Een extrapolatie op basis van de gegevens van 178 gemeenten leert de VVSG dat de investeringen in 2015 zouden uitkomen op circa 1.185 miljoen ', een stijging met 6,5% tegenover 2014.

Voor de OCMW's komt men op basis van de gegevens van 180 besturen aan een geraamd totaalbedrag van 291 miljoen ', een daling met 17,3%. Gemeenten en OCMW's samen zouden ongeveer op het niveau van 2014 uitkomen. Ten slotte blijkt uit de cijfers dat de gemeenten in 2015 ongeveer 56% van hun gebudgetteerde investeringen hebben uitgevoerd en de OCMW's 59%.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

Deprez uit Kortemark is Kmo van het Jaar

De firma Deprez uit Kortemark is door ondernemersorganisatie Unizo uitgeroepen tot nationale ‘Kmo van het Jaar’. Het familiebedrijf is actief in de sector van de machineconstructie en een specialist op het vlak van interne[…]

07/12/2022 | Ondernemingen
Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Bouwsector lanceert nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen