Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gemeentehuis Borgerhout wordt opnieuw ingericht

Gerelateerde onderwerpen :

Gemeentehuis Borgerhout wordt opnieuw ingericht

De stad Antwerpen wil het historische gemeentehuis in Borgerhout weer optimaal benutten. Daarvoor moet het heringericht worden. Het voorontwerp werd onlangs afgerond.

Het oude gemeentehuis van Borgerhout, opgericht tussen 1886-1889, is een imposant gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl van de architecten Leonard en Henri Blomme. Het gebouw werd op 2 juli 1974 beschermd als monument en is hiermee het eerste beschermde monument van Borgerhout.

Districtshuis

In de toekomst krijgt het gebouw, dat momenteel niet optimaal benut wordt, een uitgebreidere invulling en zal het volledige gebouw worden ingericht als districtshuis (ook het gelijkvloers). Naast de huidige functies zullen de dienstverlening voor loketwerking, de districtswerking en het vrijetijdsloket er onderdak vinden. Zo wordt de oorspronkelijke functie van dit gebouw opnieuw bestendigd.

Het Antwerpse stadsbestuur keurde onlangs het voorontwerp voor deze herbestemming goed. Dit voorontwerp vertrekt van het herstel van de planmatige logica van het plintniveau (de bouwtechnische benaming voor het massieve gelijkvloers).

Plint

Na uitgebreid onderzoek door het externe architectenbureau Karuur architecten bvba bleek dat de loketwerking, die de meeste bezoekers zal ontvangen, het best kan ondergebracht worden in de plint, onder meer voor een optimale toegankelijkheid.

Met inzet van moderne technologie voor verlichting en verluchting wordt dit een aangename ontvangst- en werkplek. De toegang naar de loketten zal gebeuren via de oostelijke pleinzijde.

Het Schoon verdiep (niveau 1), met zowel aan de binnen- als buitenzijde van het gebouw een monumentale toegangstrap, blijft volledig behouden in het voorontwerp. Het verdiep is immers zeer goed bewaard gebleven en sterk geornamenteerd.

Deze verdieping met zijn monumentale toegang aan de voorgevel en zijn representatieve functie zal met een nieuwe trap verbonden worden met de plint die toegangen heeft aan de zijkanten van het gebouw.

Op niveau twee blijven de trouwzaal en ontvangstzaal hun functie behouden, evenals de raadzaal. Op zolder (niveau 3) komen ten slotte ondersteunende functies zoals een refter met kitchenette en een voorraad- en schoonmaakberging.

Start werken in 2016

Het definitieve ontwerp moet nog dit jaar klaar zijn. De start van de werken is gepland voor 2016, zodat het oude gemeentehuis in de loop van 2017 volledig in gebruik kan worden genomen. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite in Mechelen, vlakbij de N16, zijn zopas gestart. Het nieuwe parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Naast de[…]

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Meer artikels