Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gemeente en Kempens Landschap kopen Hof Ter Laken

Gerelateerde onderwerpen :

Gemeente en Kempens Landschap kopen Hof Ter Laken

Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg zullen een architectenbureau opstellen voor de restauratie van het Hof Ter Laken.

© James van Leuven / Kempens Landschap

Vzw Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg kopen het 30 ha grote domein van Hof Ter Laken met kasteel en remise over van de familie de Gruben. Het parkdomein zal zo snel als mogelijk opengesteld worden voor het publiek, maar eerst moeten nog enkele inrichtingswerken gebeuren. Intussen wordt de restauratie van de gebouwen voorbereid.

Het Hof Ter Laken kent zijn ontstaan in de middeleeuwen toen er langs de Nete een waterburcht werd opgericht. In de vele eeuwen die volgden, speelden het domein en zijn adellijke bewoners een belangrijke rol in de ontwikkeling van Booischot en omgeving. De afgelopen 300 jaar was het domein in eigendom van de familie de Gruben. Zij zorgden voor de herbouw en vergroting van het kasteel en bepaalden het huidige uitzicht van het park en de gebouwen.

Zowat 15 jaar geleden gaf de baron aan dat hij het domein wilde verkopen. De gemeente Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap gingen toen met hem in gesprek. De verkoopprijs maakte het evenwel niet evident. “In 2010 leek er een doorbraak te zijn toen een private partner het domein wilde kopen en in erfpacht wilde geven aan Kempens Landschap en de gemeente. Dat plan sprong evenwel af, maar we bleven samen zoeken naar mogelijkheden om het domein te verwerven. Een volharding waar ik enorm trots op ben. Want vandaag is het eindelijk zover en wordt de akte getekend”, vertelt Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

Partnerschap

“Kempens Landschap en de gemeente nemen het domein respectievelijk in erfpacht en eigendom. Zo verdelen we de kosten van de aankoop en optimaliseren we latere subsidies. Kempens Landschap draagt 70% en de gemeente neemt de overige 30% op zich. Dankzij het partnerschap met Kempens Landschap wordt deze aankoop dus verantwoord. Bovendien stemde de familie de Gruben in met onze vraag om de betaling over enkele jaren te spreiden, waardoor we het project financieel beter kunnen dragen”, vertelt burgemeester Luc Vleugels.

Maar het blijft natuurlijk niet bij kopen alleen. Er liggen nog heel wat werken en keuzes te wachten. “Alle beslissingen over het park en de gebouwen zullen Kempens Landschap en de gemeente samen maken. De gemeente zal ook een groot deel van de latere kosten dragen. In de gemeenteraad is alvast goedgekeurd dat jaarlijks 50.000 € gaat naar de opwaardering en openstelling van het park en dat wij later ook bijdragen aan de restauratie van het kasteel en de remise”, zegt burgemeester Vleugels nog.

Fietsverbinding

De nieuwe beheerders willen het park zo snel mogelijk openstellen, maar om dat op een verantwoorde manier te doen, zijn eerst nog enkele werken nodig. “Voor het park open gaat, willen we eerst alle bomen nakijken inzake veiligheid, de paden in orde maken en enkele zitbanken plaatsen”, legt gedeputeerde Peter Bellens uit. Op iets langere termijn willen de partners het volledige park opwaarderen en in ere herstellen. Er zijn plannen om o.a. een fietsverbinding te realiseren tussen Booischot-centrum en de Netedijk, een speelbos aan te leggen, de ringgracht op te waarderen en de moestuin te herstellen.

Restauratie

In de overeenkomst die Kempens Landschap en de gemeente met de familie de Gruben hebben gesloten, is afgesproken dat de baron en zijn vrouw er nog enkele jaren mogen blijven wonen. “Deze periode zullen we gebruiken om de restauratie en herbestemming van de gebouwen voor te bereiden. Samen met de gemeente zullen we een architectenbureau aanstellen dat onderzoek uitvoert en de plannen voor de gebouwen uittekent. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar partners die de gebouwen een nieuwe functie willen geven. Wat die invulling zal zijn, ligt nog open: een horecazaak, logies, een plek voor kleinschalige ambachtelijke activiteiten, een winkel, woningen of een combinatie ervan. Om geïnteresseerde kandidaten te vinden, zullen we samen met de gemeente een partneroproep uitschrijven. Er is in elk geval ruimte en potentieel genoeg om er een mooie herbestemming aan te geven”, vertelt Inga Verhaert, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Regie der Gebouwen restaureert Afrikaanse olifant

Regie der Gebouwen restaureert Afrikaanse olifant

Het studiebureau Lapis Arte is in opdracht van de Regie der Gebouwen begonnen aan de restauratiestudie van de enorme betonnen Afrikaaanse olifant die staat opgesteld tegenover het AfricaMuseum in Tervuren. De studie omvat een analyse van de[…]

09/08/2022 | Restauratie
Kandidaten gezocht voor Gentse Monumentenprijs

Kandidaten gezocht voor Gentse Monumentenprijs

Restauratie op komst voor Sint-Martinuskerk Hombeek

Restauratie op komst voor Sint-Martinuskerk Hombeek

Drie laureaten Onroerenderfgoedprijs 2022 bekend

Drie laureaten Onroerenderfgoedprijs 2022 bekend

Meer artikels