
In de loop van volgend jaar zal langs de A16 bij het Zuid-Hollandse Dordrecht in ieder geval een geluidscherm worden geplaatst dat zonne-energie opwekt. Het Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelde in opdracht van Rijkswaterstaat een 6 m hoog prototype dat zich uitstrekt over een lengte van 450 m. Aan beide zijden van het scherm bevinden zich zonnecellen. De concrete ontwikkeling en realisatie van het scherm wordt dit jaar door Rijkswaterstaat aanbesteed. De bedoeling is het tot 2021 als demonstratieproject te gebruiken. Als het testproject succesvol is, kan de vraag naar dergelijke geluidszonneschermen fors toenemen. Het systeem kan immers overal ter wereld worden toegepast.
Het ingenieursbureau voor productvormgeving (ipv) Delft werkte samen met Holland Scherm en Pieters Bouwtechniek eerder al een dergelijk scherm uit. Door het gebruik van stalen staanders, glazen panelen en een betonnen plint ontstaat een betaalbaar ontwerp. Om te voorkomen dat de panelen worden gestolen, worden ze met popnagels stevig verankerd in een staalplaat. Om een optimaal rendement te leveren, worden de zonnepanelen in een hoek van 30° geplaatst.
's-Hertogenbosch
Een consortium onder leiding van Heijmans is eveneens gestart met een project waarin een innovatief zonne-geluidsscherm wordt ontwikkeld en in de praktijk wordt onderzocht in de gemeente 's-Hertogenbosch. Het geluidsscherm wordt beproefd onder de naam Sonob (Solar Noise Barriers). Het beperkt geluidhinder voor omwonenden en kan tegelijkertijd duurzame energie opwekken. Hiermee krijgen burgers stillere wegen en duurzame stroom.
Partners in het consortium zijn de TU Eindhoven, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Solar Energy Application Center (SEAC), Van Campen Industries en Dutch Space. Financiering van het project vindt plaats vanuit eigen bijdragen van de deelnemende bedrijven en met subsidie vanuit de Topsector Energie.
Het project wil een doorbraakinnovatie ontwikkelen voor een modulair zonne-geluidsschermconcept. De basis daarvoor ligt in LSC-technologie ((Luminescent Solar Concentrator), waarbij ook wordt gekeken naar de energieopbrengst van bestaande technologie. De partners onderzoeken en werken aan nieuwe materialen, productontwerp en een prototype op ware grootte in een 'living lab'-omgeving in de Willemspoort aan de Ring West, tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De veldtest zal minimaal een jaar duren.
Ook in andere landen wordt geëxperimenteerd met het inschakelen van geluidsschermen als verstrekkers van zonne-energie. In het Italiaanse Marona d'Isera (Trentino-Alto Adige) werd langs de Brenner-autosnelweg over een lengte van 1.041 m een strook van zonnepanelen geïnstalleerd. De gemiddelde hoogte is 5,6 m en het fotovoltaïsche oppervlak bedraagt ongeveer 4.907 m². De jaarlijkse productiviteit is ongeveer 680.000 kWh.