Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geluidsabsorberende eilanden verhelpen nagalm in gebouwen

Geluidsabsorberende eilanden verhelpen nagalm in gebouwen

Met de sterk geluidsabsorberende, ultralichte en off-white gecoate TechStyle Eilanden lanceert Hunter Douglas een performante en esthetische oplossing voor nagalm in gebouwen. De plafondpanelen absorberen 75% van het geluid waardoor de nagalmtijd tot een comfortabel niveau wordt herleid. Adrian Stieger, directeur van Hunter Douglas in Zwitserland en bedenker van de TechStyle Eilanden, ontwikkelde ze als antwoord op de behoefte aan betaalbare en eenvoudige oplossingen voor akoestische problemen in gebouwen. De TechStyle Eilanden zijn ideaal voor kantoren en voor gebouwen met betonkernactivering.

Harde materialen als glas en beton leiden vaak tot een storende nagalm. TechStyle Eilanden bieden een antwoord op dit akoestisch probleem waar veel bestaande gebouwen mee kampen. In het geluidsfrequentiegebied van 250 tot 4.000 Hertz absorberen de eilanden 75% van het geluid ('W = 0,75) en neemt de nagalmtijd hierdoor af tot een aangenaam akoestisch comfort. Dit werd getest door het onafhankelijk ingenieursbureau Peutz.

'Met één of enkele eilanden kan de nagalmtijd in een lokaal, vergaderruimte of werkplek gereduceerd worden en het akoestische comfort van de gehele ruimte verbeterd worden', zegt Martin Van der Meijden, product manager Ceilings bij Hunter Douglas. Ook voor nieuwe gebouwen met betonkernactivering, waarbij het beton in het gebouw de ruimten verwarmt en koelt, zijn de TechStyle Eilanden een goede oplossing. In deze gebouwen moet een evenwicht worden gevonden tussen het vrijhouden van betonnen plafonds zodat ze warmte of koude kunnen afgeven of opnemen én het beperken van de nagalmtijd door de weerkaatsing van geluid tegen het beton. De eilanden reduceren de nagalmtijd terwijl ze het beton de ruimte voor de thermische uitwisseling met de lucht geven en de industriële uitstraling respecteren.

De TechStyle Eilanden bestaan uit lichtgewicht glasvezelvliestegels die in U-vormige aluminium extrusieprofielen zijn geklemd. Dankzij de kanalenstructuur van de tegels en de geëxtrudeerde profielen wegen de plafondeilanden slechts 3,3 kg per m². Dat is ongeveer 25% minder dan alternatieven met glas- of steenwol. Tegelijk zijn de off-white gecoate eilanden zeer stevig, vlak en stijf. Hun geringe gewicht zorgt voor een lagere fysieke belasting voor installateurs, vermindert de totale belasting op de gebouwfundering en bespaart brandstof voor transport. Het voorgeassembleerde ophangsysteem laat toe om een klein aantal eilanden zonder hulp van een installateur te monteren. Vier schroeven in het plafond volstaan om het eiland met in de hoogte verstelbare staaldraden te bevestigen. Ook het verplaatsen en verwijderen van de eilanden verloopt moeiteloos.

Naast hun performante geluidsabsorberende eigenschappen zijn TechStyle Eilanden ook duurzaam en esthetisch. De panelen bestaan uit natuurlijke materialen als glas(vezel) en aluminium. Hierdoor zijn ze aan het einde van hun levensduur volledig recycleerbaar en duurzaam. De milieuvriendelijke eilanden dragen ook bij aan een gezonde omgeving doordat ze geen vluchtige stoffen afgeven. Daarnaast zijn de plafondeilanden brandveilig volgens EN 13501-1. Dit maakt ze geschikt voor nooduitgangen.

De aluminium extrusieprofielen kunnen in uitzonderlijke gevallen in andere kleuren worden gecoat. De plafondeilanden hebben een standaard breedtemaat van 1,2 m en de lengtematen zijn 1,2, 1,8, 2,1 en 2,4 m.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen