Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geen woningverkoop door particulieren tot 18 mei

Geen woningverkoop door particulieren tot 18 mei

"Met onze gratis virtuele rondleidingen helpen we ook om het sociale contact de komende dagen en weken nog altijd tot het essentiële te beperken”, zegt Michèle Lossy. (c) Hello Home

Professionele vastgoedmakelaars mogen vanaf 11 mei opnieuw huisbezoeken organiseren. Particulieren die op eigen houtje hun woning willen verkopen moeten echter wachten tot 18 mei. Dat blijkt uit navraag van het Mechelse bedrijf Hello Home bij de fod Economie en het kabinet van federaal minister van Werk en Economie Nathalie Muylle.
Particulieren die hun huis zonder makelaar verkopen mogen pas vanaf volgende week maandag opnieuw kandidaat-kopers ontvangen en rondleiden in hun woning. Over die datum bestond nog heel wat twijfel en onzekerheid. Professionele vastgoedmakelaars mogen immers al een weekje vroeger opnieuw huisbezoeken organiseren.
 
In België wordt ongeveer de helft van alle woningen verkocht zonder tussenkomst van een makelaar. Die particuliere verkopers stellen zich sinds kort heel wat vragen, zo werd vastgesteld bij Hello Home, een bedrijf dat particulieren in gans België helpt om hun woning zonder makelaar te verkopen.
 
De vragen varieerden van “wanneer mag ik kandidaat-kopers opnieuw ontvangen in mijn woning?” over “welke maatregelen moet ik nemen om de veiligheid te garanderen?” tot “is het nu wel het goede moment om te verkopen?”.

 

Duidelijkheid


 
“Mensen stellen zich vragen omdat er tot nu toe weliswaar duidelijkheid is voor zij die met een makelaar verkopen, maar er zijn natuurlijk ook heel wat mensen die hun woning zelf op de markt willen brengen", zegt Michèle Lossy, zaakvoerder van Hello Home.

Dat kan dus pas vanaf 18 mei, al zijn daar wel een reeks voorwaarden aan verbonden, zoals de handen wassen vóór en na het bezoek, het dragen van een mondmasker en minimaal 1,5 m afstand houden, geen deuren of voorwerpen aanraken en geen pand bezoeken als jij of één van de andere leden van je gezin zich ziek voelt.
 

Meer controle

 
Wie zijn woning zonder makelaar verkoopt, kiest ervoor om zelf de rondleiding te organiseren, maar spaart onder meer wel een commissie uit.
 
Bij Hello Home wordt opgemerkt dat verkopers precies omwille van de viruscrisis zelf meer controle willen houden over de huisbezoeken en het voor sommigen ook nodig zal zijn om bij de verkoop op alle kleintjes te letten. Dan is zo’n besparing op de commissie voor sommige verkopers welkom, zeker nu de economie zware klappen krijgt",  aldus Lossy.

 

6.000 tot 20.000 €

 
“Wie zijn woning verkoopt zonder makelaar kan gemakkelijk 6.000 tot 20.000 € besparen, uiteraard naargelang de prijs van de woning. Bovendien is de periode mei-juni ook de beste periode om je woning te verkopen. Niet verwonderlijk, want de zon schijnt al wat meer en de natuur toont zich van zijn mooiste kant, waardoor je woning optimaal tot zijn recht komt”, vindt Michèle Lossy.
Om particulieren de mogelijkheid te geven om nu al met de verkoop te starten, biedt Hello Home de productie van virtuele rondleidingen en 3D-plannen gratis aan. Dat maakt het voor kandidaat-kopers nog gemakkelijker de woning eerst grondig digitaal te bezoeken alvorens een fysiek plaatsbezoek vast te leggen.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kempense woonmaatschappijen fuseren tot Woonboog

Kempense woonmaatschappijen fuseren tot Woonboog

Volgend jaar zullen DE ARK, de Molse Bouwmaatschappij en het Sociaal VerhuurKantoor Noorderkempen fuseren tot één nieuwe woonmaatschappij: Woonboog. De Vlaamse regering wil dat er binnenkort in elke gemeente slechts[…]

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Meer artikels