Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

“Uiteraard willen we vooruit met de Oosterweelwerken maar niet ten koste van de volksgezondheid. Om daarover sluitende garanties te bieden, heb ik de Commissie Grondverzet aangesteld. Daarvoor zijn experten aangesteld. Om de commissie haar werk te laten doen heb ik ondertussen van Lantis de garantie gekregen dat er geen werken zullen plaatsvinden in de meest vervuilde gronden tot het rapport van de Commissie Grondverzet klaar is", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
Op 24 juni maakte Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters de namen bekend van de experten Commissie Grondverzet die samen met de opdrachthouder Karl Vrancken zich moeten uitspreken over de grondverzetwerken in het kader van Oosterweel. Het gaat om de volgende personen: Dr. Karl Vrancken, opdrachthouder van de Vlaamse regering voor de aanpak van PFAS, Prof. Greet Schoeters (UAntwerpen en ex-VITO), expert humane toxicologie, Prof. Jan Tytgat (KU Leuven), toxicoloog; Prof. Piet Seuntjens (VITO, UAntwerpen, UGent) expert water- en bodemverontreiniging, Dr. Nicolas Van Larebeke (VUBrussel/ex-UGent), dokter, gespecialiseerd in kankers aan de UGent, nu medewerker VUB voor analytische en omgevingscheikunde en Karen Polfliet (North Sea Port Gent), adviseur leefmilieu – en omgeving bij de haven.
 
Daarnaast vroeg minister Peeters aan Lantis de garantie dat de werken in de meest vervuilde gronden pas zouden starten als de Commissie Grondverzet haar rapport klaar heeft. “Lantis heeft me die zekerheid geboden. De commissie brengt een eerste bezoek aan de Oosterweelwerf zodat zij objectief en in alle neutraliteit kan vaststellen of de huidige werkwijze voldoende is om de volksgezondheid te beschermen. Pas wanneer zij daarover groen licht geeft, zal ik de werkzaamheden in de meest vervuilde gronden laten verderzetten."
De minister verwacht het eerste rapport tegen 15 juli, nog net voor de bouwvakantie. De andere Oosterweelwerken kunnen ondertussen blijven doorgaan. De geplande werken aan de Scheldetunnel op Linkeroever kunnen ten vroegste starten na afronding en kennisname van het rapport.
 
“Voor mij is het essentieel dat de omwonenden op korte termijn duidelijkheid en transparantie krijgen van het team van experten van de Commissie Grondverzet. Enerzijds over de veiligheid van de werken binnen Oosterweel, anderzijds of er extra maatregelen moeten genomen worden. Vandaag staat er bv. al een ultramoderne waterzuiveringsinstallatie voor de zuivering van het gebruikte werfwater. Dit is belangrijk om de onrust weg te nemen alsook te weten of de werken op Oosterweel op een veilige manier verder kunnen verlopen, in het bijzonder het grondverzet van de meest vervuilde gronden. Mensen zitten met veel vragen en daar moet een antwoord op komen”, besluit minister Peeters.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels