Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Gerelateerde onderwerpen :

,
Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Vervoersmaatschappij De Lijn krijgt geen omgevingsvergunning voor haar nieuwe stelplaats Wissenhage in Gent-Wondelgem. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal voldoet het boscompensatievoorstel niet. De stelplaats in de Wondelgemse Meersen is volgens De Lijn nochtans cruciaal voor de verdere uitbouw van duurzaam openbaar vervoer in en rond Gent. Wissenhage is bedoeld als e-stelplaats voor de verdere vergroening van de vloot met elektrische en hybride bussen om tegen 2035 emissieloos te kunnen rijden, en als tramstelplaats. 

Voor De Lijn komt de weigering onverwacht, aangezien eerdere bezwaren van de stad Gent, de brandweer en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) ondertussen in positieve adviezen waren omgezet. Ook de gewestelijke omgevingscommissie gaf een gunstig advies verkregen. De vervoersmaatschappij gaat de weigering bestuderen en zich beraden over vervolgstappen. 
 
Het beoogde terrein is historisch zwaar vervuild en werd reeds gedeeltelijk gesaneerd door De Lijn. Voorheen waren op het terrein een textielfabriek, een productiebedrijf van elektrische onderdelen, en een stort gevestigd. Het grootste deel van het terrein, naar schatting ongeveer 50.000 m³ grond, bevat asbest en andere verontreinigingen. Blootstelling aan de toplaag van het terrein is potentieel kankerverwekkend. Het terrein van de toekomstige stelplaats bevindt zich zelfs op de officiële lijst van 2.500 zwaar vervuilde historische storten, waarvan OVAM recent voor het eerst een kaart publiek maakte. Door een wijziging van het Gewestplan in 1999 staat het gebied ondertussen ingekleurd als terrein voor gemeenschapsvoorziening. 
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

Jonge werknemers positief over alternatieve vormen van mobiliteit

De jongste generatie werknemers staat positief tegenover het mobiliteitsbudget en alternatieve vormen van mobiliteit. Het mobiliteitsbudget speelt weliswaar een belangrijke rol in de noodzakelijke vergroening van wagenparken, maar wordt nog maar[…]

21/11/2022 | Bedrijfswagens
Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Nieuwe reeks van 252 laders voor De Lijn

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Terhills neemt zelfrijdende shuttles in gebruik

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Wallonië indexeert kilometerheffing op 1 januari

Meer artikels