Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geen vergunning voor ombouw R4 in Zelzate

Geen vergunning voor ombouw R4 in Zelzate

© Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kent geen vergunning toe aan De Werkvennootschap voor de ombouw van de R4 in Zelzate. Het gaat om de aanpak van de knelpunten vanaf de Nederlandse grens tot aan ArcelorMittal.
De beslissing van de Vlaamse overheid is geen grote verrassing. Voor de ombouw van de R4 in Zelzate kwam veel bezwaar van buurtbewoners en actiecomités. Onder andere een aantal kinderen schreven een brief aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, die ook ter plaatse de situatie is gaan bekijken.
 
De minister heeft het Projectbureau Gentse Kanaalzone intussen opdracht gegeven om een nieuw toekomstbeeld te maken voor Zelzate. “We willen zo een nieuw toekomstbeeld uitwerken met het oog op een nieuw planproces”, aldus minister Peeters.
 
Toch is ook de ombouw van de R4 in Zelzate gepland met een duidelijke reden. De verkeersveiligheid in de Gentse kanaalzone voldoet vandaag niet. Verschillende kruispunten zijn opgenomen in de lijst van zwarte kruispunten, het sluipverkeer zorgt voor overlast in de woonkernen, de fietsoversteekplaatsen zijn onveilig, de woonkernen zijn niet veilig met elkaar verbonden, enz.
 
“Daarom betreur ik enorm dat er voor de herinrichting in Zelzate geen vergunning is. De verkeersveiligheid en leefbaarheid zou er dankzij deze herinrichting aanzienlijk op vooruit zijn gegaan”, zegt Lydia Peeters.
 
Werken in 2023
 
De Werkvennootschap heeft dus geen vergunning voor de ombouw van de R4 in Zelzate. Toch gaan minister Peeters en de bouwheer van project R4WO in de Gentse kanaalzone verder met de herinrichting van de R4 West en Oost in de overige zones. De werken aan de andere zones in de Gentse havenregio starten begin 2023.
 
“Dankzij de ombouw kunnen autobestuurders in de toekomst op de R4 blijven rijden zonder kruispunten tegen te komen, maar de grootste verbetering komt er eigenlijk voor de fietsers. Dankzij nieuwe fietsbruggen, -tunnels en -onderdoorgangen zal alle fietsverkeer volledig conflictvrij verlopen”, besluit minister Peeters.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

Grootschalige publiek-private samenwerking voor verouderde bruggen

De Vlaamse overheid wil met publiek-private samenwerkingen (pps) tegen 2030 een vijftigtal verouderde vaste bruggen in heel Vlaanderen vervangen. De bouwkost wordt geraamd op 300 miljoen euro. De bruggen worden beheerd door het Agentschap Wegen[…]

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Meer artikels