Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geen aardgas in nieuwbouw vanaf 2025

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Geen aardgas in nieuwbouw vanaf 2025

Aardgasaansluitingen worden vanaf 2025 niet meer toegestaan in een nieuwbouw. Dat staat in een decreet dat zopas werd goedgekeurd door de commissie Energie. Bouwunie reageert positief, maar vreest voor leveringsproblemen.

Oorspronkelijk zou het verbod op een aardgasaansluiting pas gelden vanaf 2026, maar door de oorlog in Oekraïne is de discussie rond de aanvoer en het kopen van Russisch gas opnieuw aangewakkerd. De overheid wil daarom sneller afstappen van fossiele brandstoffen. Het was eerst ook de bedoeling om in een overgangsperiode de hybride warmtepomp (op elektriciteit en gas) te verplichten vanaf 2023. Die verplichting wordt geschrapt.

Bouwunie reageert in afwachting van de details van het voorstel van decreet positief op het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen vanaf 2025, in plaats van vanaf 2026 zoals eerst voorzien. “Na het verbod op stookolieketels, is het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw een logische keuze op weg naar een volledige defossilisering”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens Bouwunie.

Hij vreest wel voor voor leveringsproblemen. We mogen niet vergeten dat vandaag in veel minder dan de helft van de nieuwbouwwoningen een warmtepomp is geïnstalleerd. Ook onze buurlanden voeren gelijkaardige maatregelen in, waardoor de vraag naar warmtepompen explodeert. Dit alles zal zorgen voor een negatieve impact op de leveringstermijnen. Het zal dus niet gemakkelijk zijn om de omslag te maken”, aldus Waeytens.

Ook de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) benadrukt dat het vervroegen van de maatregel in de lijn ligt van de fossielvrije nieuwbouw die vandaag al wordt gerealiseerd, maar wijst ook op het belang om deze verstrenging samen met de bouwsector goed voor te bereiden. Uit een recente enquête bij bouwprofessionals blijkt dat zij steeds vaker lucht-water warmtepompen installeren in nieuwbouwwoningen. Die nemen duidelijk het voortouw op het vlak van elektrificatie. Met onder meer pv-panelen, warmtepompen en laadinfrastructuur is dat nodig om ons gebouwenpark voor te bereiden op de klimaatuitdagingen”, zegt Marc Dillen, directeur- generaal van de VCB.

“Net zoals bij voorgaande verstrengingen van de energievereisten, vraagt de VCB om ook nauw betrokken te zijn bij deze vroegere uitfasering van fossiele brandstoffen bij nieuwbouw. Niettegenstaande al heel wat nieuwbouwprojecten het voortouw nemen, gaat het om een ingrijpende shift die een gedegen voorbereiding vergt om onder meer doorgedreven elektrificatie mogelijk te maken en de bijkomende productie- en distributiecapaciteit tijdig en optimaal te voorzien”, aldus Dillen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME werkt mee aan productiesite voor groene waterstof in Oman

DEME werkt mee aan productiesite voor groene waterstof in Oman

De Hyport Coordination Company, een joint venture tussen DEME Concessions en OQ Alternative Energy, ondertekende samen met de Public Authority for Special Economic Zones and Free Zones (OPAZ) in Duqm (Oman) een tweede[…]

29/06/2022 | Projecten
Provincies verliezen vergunningsbevoegdheid over windturbineprojecten

Provincies verliezen vergunningsbevoegdheid over windturbineprojecten

Gentenaars kunnen investeren in zonne-installatie aan Rigakaai

Gentenaars kunnen investeren in zonne-installatie aan Rigakaai

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

Meer artikels