Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geblokkeerd Braziliaans hout vrijgegeven

Zes containers ipé-hout uit het Amazonegebied die op verdenking van illegaal gewonnen te zijn, sedert oktober 2014 geblokkeerd waren in de haven van Antwerpen door de Fod Volksgezondheid, zijn vorige maand vrijgegeven. Zij kunnen dus op de markt gebracht worden.

De Fod heeft deze beslissing genomen na een uitgebreid onderzoek door de Braziliaanse, Belgische en Europese overheden. Gedetailleerde informatie van de Braziliaanse overheid over deze houtexportlevering bevestigt dat het hout wel degelijk legaal is.

Maar waar rook is, is vuur. Greenpeace had de Fod Volksgezondheid geattendeerd op de levering omdat zij afkomstig was van het bedrijf Rainbow Trading. Rond dit bedrijf had de plaatselijke Greenpeace afdeling een onderzoek opgezet, waarbij een hele houttrafiek tussen illegale rondhoutplaatsen in het bos en de eigen zagerij en toeleverende zagerijen aan het licht was gebracht. Daarvan op de hoogte gebracht heeft Sema, het staatssecretariaat voor milieu van de Braziliaanse deelstaat Pará, een inspectie uitgevoerd bij Rainbow Trading met als uitkomst dat het bedrijf viermaal beboet werd. Volgens Greenpeace gaat het om twee boetes voor de illegale verkoop van honderden kubieke meters hout, één boete voor het witwassen van hout (verkoop van hout met valse of frauduleus verkregen 'kredieten') en één voor het invoeren van valse informatie in het officiële registratiesysteem voor houttransacties Sisflora. Sema heeft de toegang van Rainbow Trading tot Sisflora opgeschort en het federale milieuagentschap Ibama deed hetzelfde voor het federale controlesysteem Dof. Met beide opschortingen kan Rainbow Trading momenteel geen hout meer verhandelen of uitvoeren. Ook een aan Rainbow Trading toeleverende zagerij is met deze opschortingen bestraft.

De aan België geleverde houtpartijen blijken evenwel buiten dit illegale circuit te staan. Bovendien hadden de Belgische firma's die hout invoerden van Rainbow Trading hun contracten met dit bedrijf reeds verbroken in het kader van hun 'due diligence'. Dit Europees opgelegde zorgvuldigheidssysteem verplicht hen ertoe maatregelen te treffen om het risico dat ze illegaal hout zouden op de markt brengen in de EU zo klein mogelijk te houden. Dat is ook, naar Greenpeace meedeelt, de reactie geweest van houtimportbedrijven in Nederland, Frankrijk en Zweden. De leden van de Belgische federatie van de houtinvoerhandel hebben beslist geen zaken meer te doen met Rainbow Trading. Toch is de milieu-organisatie niet tevreden. Voor haar volstaat de bevestiging van de Braziliaanse overheid dat de aan België geleverde houtpartijen legaal gewonnen zijn niet. Volgens Greenpeace had de Fod Volksgezondheid de betrokken Belgische houtimporteurs moeten sanctioneren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"

"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"

“In vergelijking met andere sectoren hinkt de productiviteit in de bouwsector al jaren achterop. De druk op de marges en een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten zijn in onze sector al een realiteit en maken het steeds moeilijker om[…]

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Renson Outdoor start productie in nieuwe fabriek

Renson Outdoor start productie in nieuwe fabriek

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"