Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Geavanceerd dampopen membraan draagt bij aan veiligheid Ognia Museum in Polen

Geavanceerd dampopen membraan draagt bij aan veiligheid Ognia Museum in Polen

De historische binnenstad van Zory (Zorach) in Polen heeft een interessante relatie met vuur: de naam wordt geassocieerd met de Poolse woorden voor 'vlammen' en 'branden' en de stad heeft doorheen de eeuwen te lijden gehad onder de verwoestende gevolgen van talrijke grote branden. Toen de kern 'Stadontwikkeling en Toerisme' Nowe Miasto Sp. z o.o besloot om een nieuwe culturele en educatieve attractie te creëren, kreeg OVO Graczewscy Architecten uit Katowice de opdracht om dit idee te realiseren. Zo ontstond het concept voor de bouw van een museumpaviljoen geïnspireerd door brand.

Nowe Miasto werd in augustus 2009 opgericht om de ontwikkeling, het ondernemerschap, het toerisme en de recreatie te stimuleren om de stad Zory te verbeteren voor zowel bewoners, de zakelijke markt als nieuwe bedrijven. De organisatie is volledig in handen van de stad Zory. Het Museum of Fire (in het Pools Muzeum Ognia) vereiste de constructie van een nieuw openbaar gebouw volgens de hoogste normen voor zowel veiligheid als duurzaamheid. De aannemer was Voyage Sp. z o.o.

Als onderdeel van de meer traditionele specificaties van gewapend beton en staal werden de vlamvertragende damp­open membranen van DuPont Tyvek FireCurb geïnstalleerd achter de glimmende, koperen museumgevel die aan vlammen doet denken. Het opvallend hoekige gebouw beschikt over zowel boven- als ondergrondse niveaus. De lagere verdieping biedt plaats aan een interactieve tentoonstellingsruimte met een oppervlakte van 394 m². Op de begane grond zijn conferentie-, seminarie- en theaterfaciliteiten gevestigd met een totale oppervlakte van 250 m².

'Dit project leek in eerste instantie bijna perfect: een geweldige locatie, prominent gelegen aan de hoofdweg naar de stad en zonder beperkingen inzake vorm en functie. Met andere woorden: totale ontwerpvrijheid. De bouw bleek echter veel moeilijker te zijn dan aanvankelijk gehoopt, omdat in de locatie enkele onaangename verrassingen verborgen waren. Rioleringssystemen, afvoeren voor regenwater en gaspijpleidingen doorsneden het gebied', legt architect Oskar Grabczewscy uit.

Uitgraving

Uit geotechnische onderzoeken bleek bovendien dat zich op deze plek ooit een vuilnisbelt bevond, zodat dit stuk grond uitgesloten was voor nieuwbouw. Na bestudering van alle opties, inclusief verschillende configuraties voor de funderingen, werd uiteindelijk besloten om de grond direct onder het geplande gebouw volledig uit te graven.

Het positieve was dat deze uitgraving leidde tot een grotere inhoud voor het project, waarop investeerder en ontwikkelaars, Nowe Miasto, besloten om de 'Museum of Fire'-tentoonstelling in de kelder te creëren. Het werd een multimediale ruimte, gewijd aan de stad Zory en haar fascinerende aspecten.

Geïnspireerd door dit concept en beïnvloed door de hoekige beperkingen van de grond werd de vorm van het gebouw een creatieve interpretatie van vuur. Het architectenkantoor koos voor een met koper beklede structuur die doet denken aan dansende vlammen. De dragende muren zijn opgetrokken uit gewapend beton, de plafonds zijn voorzien van thermische akoestische panelen en de dakdelen worden ondersteund door versterkte stalen balken. De buitenste koperen gevel profiteert van een speciale nieuwe coating (geleverd met een garantie van tien jaar) die beschermt tegen patineren en die tegelijk de sprankelende relatie met het licht weet te gebruiken.

Om tegemoet te komen aan de lokale en Europese brandvoorschriften werd een waterproof multiplex paneelsysteem bekleed met een brandvertragende lak en vervolgens voorzien van 1.250 m² van het brandvertragende dampopen membraan DuPont Tyvek FireCurb. Voor een complex dat bestemd is om het publiek voor te lichten over vuur en dat daarnaast ook nieuwe technologieën onderzoekt voor brandveiligheid is het bijzonder passend dat een dergelijk innovatief product een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bouw.

Barrière

In plaats van halogenen maakt de technologie om DuPont Tyvek FireCurb te vervaardigen gebruik van een op fosfor gebaseerd middel dat een koolachtig laagje vormt wanneer het in contact komt met een ontstekingsbron. Deze dunne laag van verkoold polymeer is zeer brandvertragend, vormt als het ware een barrière en vertraagt het vrijkomen van brandbare materialen.

Door een tekort aan brandstof zullen de vlammen zich veel langzamer of zelfs helemaal niet verspreiden over het membraan. Indien het membraan uiteindelijk toch beperkt zou branden, produceert het veel minder rook. DuPont Tyvek FireCurb Housewrap is uitvoerig getest en heeft een brandwerendheid in de klasse B-s1,d0, volgens de EN13501-1- norm.

Het ontwerp van het gebouw stelde grote uitdagingen door de onregelmatige vorm en het ontbreken van rechte hoeken. Het interieur is daarom voorzien van heel wat op maat gemaakte oplossingen, waaronder gebroken verlaagde plafonds, een massief koperen receptiebalie en een geometrische gelede hoofdtrap. De grootste uitdaging was echter de installatie van de bekroning van het gebouw, namelijk de glanzende koperen gevel.

Het Museum of Fire is een unieke faciliteit waar de bezoeker via een interactieve tentoonstelling alles kan leren over vuur, vanaf de prehistorie tot het heden, en over wat men in de toekomst kan verwachten. De tentoonstelling bestaat uit scenografische designelementen zoals prehistorische grotten en wordt gepresenteerd met teksten, foto's, diagrammen en multimedia-installaties zoals videoprojecties en interactieve aanraakschermen. De belangrijkste functies van het Museum of Fire zijn zowel entertainment als onderwijs, terwijl het ook vergader- en workshopfaciliteiten biedt voor bedrijven en verenigingen.

Tyvek is vervaardigd met behulp van een unieke, gepatenteerde technologie.

Tyvek, een product van DuPont Building Innovations, werd ruim een halve eeuw geleden uitgevonden als een primair materiaal voor persoonlijke bescherming en verpakking. Het is vervaardigd met behulp van een unieke, gepatenteerde technologie. Doorheen de jaren werden nieuwe toepassingen ontdekt en ontwikkeld. Omstreeks 1990 werd het voor het eerst gebruikt als een dampopen en waterdicht membraan voor daken en wanden voor de bouw.

Momenteel wordt het product wereldwijd verkocht in 35 landen en toegepast voor innovatieve energiebesparende systemen voor een mooie en langdurige bescherming van gebouwen. Het uitgebreide aanbod garandert veiligheid, duurzaamheid, schoonheid en energie-efficiëntie. Het levert een belangrijke bijdrage aan de moderne gebouwde omgeving en dit in het hele spectrum van de bouw en architectuur, wegen, bruggen en andere infrastructuur, bij groenvoorzieningen en tuinen, maar ook bij het behoud of de renovatie van hedendaagse en historische bouwwerken. In 2005 kreeg het hele scala DuPont Tyvek-membranen een CE-certificering, de eerste in de bouwmembraanmarkt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde