Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gasthuisberg: een work in progress

Gerelateerde onderwerpen :

Gasthuisberg: een work in progress

De campus Gasthuisberg van UZ Leuven lijkt wel een constante bouwwerf. Zo werd van 2011 tot 2014 de nieuwbouw van psychiatrie opgetrokken bovenop het nieuwe ondergrondse parkeergebouw. Het beschikt op 9.500 m² over negentig hospitaalbedden en 25 dagplaatsen. De kritieke diensten betrekken een rood gebouw dat tussen 2009 en 2014 werd gerealiseerd en op 32.000 m² tien operatiezalen, 36 bedden voor neonatologie, 28 intensieve bedden en vijftig plaatsen voor hemodialyse omvat. De nieuwe spoedgevallendienst werd deze zomer geopend. Het nieuwe logistieke platform, waarvan de bouwwerken vorig jaar startten en dat in 2017 klaar moet zijn, bestrijkt een logistieke zone van 15.000 m² en 10.000 m² parking en fietsenstalling.

UZ Leuven en de KU Leuven bouwen samen aan de Health Science campus Gasthuisberg, waar verschillende activiteiten (universitair ziekenhuis, biomedisch onderwijs, biomedisch onderzoek en verwante activiteiten) worden samengebracht. De campus is opgevat als een hart met verschillende functies die worden opgesplitst in vier kamers (ambulant ziekenhuis, algemeen ziekenhuis, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek), twee kransslagaders (aan de overgang tussen het bestaande en het nieuwe ziekenhuis, loodrecht op de horizontale bezoekersstraat, wordt een bijkomende hoofdstraat voorzien; op het kruispunt van deze assen ligt de nieuwe hoofdingang) en ademt door groene longen rond de ringweg van de campus, ingesloten buitenruimtes en publieke ruimtes in het ziekenhuis.

Het nieuwe administratieve gebouw van UZ Leuven, dat in 2009 in gebruik werd genomen en de architectuurprijs Leuven 2012 won, bestrijkt 8.000 m² administratieve zone en biedt 380 werkplaatsen (landschapskantoren). Het centraliseert tevens de ondersteunende diensten die verspreid waren in het ziekenhuis. Het 6.000 m² grote kopstation/datacenter, dat in 2011 langs de ringweg en tegenover de gebouwen van Onderwijs en Navorsing werd gerealiseerd, omvat het kopstation voor de distributie van elektriciteit op de Health Sciences campus Gasthuisberg en het datacenter voor de centrale computerapparatuur van UZ Leuven.

Vorige zomer is op de campus Pellenberg de bouw van een therapietoren met een totale oppervlakte van 8.000 m² gestart, die eind 2016 in gebruik moet genomen worden. In dit revalidatiecentrum zullen zowel ambulante als gehospitaliseerde revalidanten terechtkunnen voor hun therapiesessies.

Met de ontwikkeling van een nieuw ambulant centrum aan de stadszijde van de campus, waarvan de bouw in 2014 van start ging en dat in 2018 moet afgewerkt zijn, verdubbelt UZ Leuven zijn aantal consultatieruimtes. Op 28.000 m² is plaats voor 400 consultatieruimtes en 1 miljoen bezoekers per jaar. De renovatie van het bestaande gebouw moet tegen 2022 voltooid zijn.

Vrouw en kind

De dienst Kinder- en jeugdpsychiatrie van UPC KU Leuven betrekt vanaf 2018 een afzonderlijk gebouw dat nauw aansluit bij het nieuwe vrouw- en kindziekenhuis en waarvan de werkzaamheden in 2016 van start gaan. Er is plaats voor veertig patiënten, die in groepen van acht samenleven in afzonderlijke huizen rond een omsloten tuin. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich een daghospitaal met 15 plaatsen voor kinderen en jongeren. De consultatieruimten en de therapiezone met eigen sport- en ergotherapielokalen liggen op de derde verdieping. Er komen twintig consultatieboxen.

In 1970 vormde de bouw van het kinderziekenhuis de basis voor campus Gasthuisberg. Tegen 2018 moeten alle activiteiten inzake zwangerschap, bevalling en zorg voor moeder en kind gebundeld worden in het vrouw- en kindziekenhuis, waarvan de bouw in 2014 een aanvang nam. Op 40.000 m² worden alle diensten voor vrouw (alle consultaties, het dagziekenhuis, het fertiliteitscentrum, het bevallingskwartier en de hospitalisatieafdelingen) en kind (consultatieruimtes, een multidisciplinair dagziekenhuis en aangepaste hospitalisatieafdelingen voor 118 patiënten) samengebracht. In het daghospitaal zijn dertig plaatsen, in de materniteit worden 65 bedden voorzien. In een afzonderlijk bouwdeel, maar nauw aansluitend bij het vrouw- en kindziekenhuis, huist de dienst Kinderpsychiatrie in een meer huiselijke accommodatie met een eigen buitenruimte. Naast veertig individuele patiëntenkamers is hier ook plaats voor een daghospitaal, eigen consultatiefaciliteiten en een therapiezone.

In zijn aandacht voor groene energie en duurzaamheid werkt UZ Leuven bv. met warmtepompen en koudewarmteopslag (kwo). Bij een maximale uitbouw van de kwo bespaart het jaarlijks het aardgasverbruik van 415 doorsnee Vlaamse gezinnen en stoot het 25% minder CO² uit. Campus Gasthuisberg onderzoekt tevens de beste locaties voor zonnepanelen, zoals het dak van het nieuwe ambulante centrum, en besteedt veel aandacht aan goede isolatie en warmterecuperatie op de ventilatielucht. Zo is het nieuwe vrouw- en kindziekenhuis dubbel zo goed geïsoleerd als wettelijk vereist en wordt in de nieuwbouw kinderpsychiatrie 85% van de warmte gerecupereerd. In alle nieuwe gebouwen verlaagt daglichtsturing automatisch de intensiteit van de lampen wanneer voldoende zonlicht wordt gedetecteerd, waardoor kan bespaard worden op het elektriciteitsverbruik.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

De site van de voormalige tuinspeciaalzaak Puttemanshof op de hoek van de Poststraat en de Oudebaan in Lebbeke maakt plaats voor het nieuwe woonproject Residentie Puttemanshof. Daarmee krijgen de 6.200 m² grote terreinen van de in Lebbeke[…]

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Meer artikels