Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Gasafsluiters voor distributieleiding aan het Sportpaleis

Gerelateerde onderwerpen :

,
Gasafsluiters voor distributieleiding aan het Sportpaleis

AVK Belgium leverde drie gasafsluiters met nominale diameter (DN) 500 voor de aanleg van de vernieuwde gasdistributieleiding aan het Sportpaleis in Antwerpen. De vernieuwing van de gasleiding kadert in de verhoging van de Theunisbrug. De hele constructie van buizen, afsluiters, uitbouwstukken, reductiekasten en spindels (een zogenaamde gasknoop) werd eerst aan elkaar gelast en daarna met een kraan in de sleuf gehesen.

“Dat was een precisiewerk, want de gasknoop weegt ongeveer 3,2 ton en de sleuf waarin deze gehesen wordt is met twee meter breedte, acht meter lengte en twee  meter diepte net gepast. De druk van de hoofdleiding - nominale druk van 4 bar - diende verlaagd te worden tot 25 mbar vooraleer de knoop geïnstalleerd kon worden in de sleuf”, zegt Stijn Meirlevede, sales manager bij AVK Belgium.

Gestuurde boring

De aanleg van de nieuwe gasknoop werd voorafgegaan door een gestuurde boring van de gasleiding. “Bij een gestuurde boring is geen sleuf nodig, enkel een begin- en eindschacht. De boring gebeurt in drie stappen. Eerst wordt de boorkop door een rig, een soort grote boormachine, door de aarde geduwd. Dit is de pilotboring. Dan wordt het boorgat vergroot. Tijdens de laatste fase wordt de gasleiding met grote precisie door het boorgat getrokken”, zegt Stijn Meirlevede.“De straat waar de knoop geïnstalleerd werd is een eenrichtingsstraat waar er dus niet veel plaats was in de sleuf. De AVK schuifafsluiters hebben een korte inbouwlengte en laag gewicht in vergelijking met andere afsluiters, waardoor ze gemakkelijker te hanteren en in te bouwen zijn”, legt Tony Van Dyck, teamleider gas bij Eandis uit.

Albertkanaal

De verhoging van de Theunisbrug is nodig om het Albertkanaal te kunnen verbreden teneinde de capaciteit voor de binnenvaart op te drijven. Het Albertkanaal is één van de belangrijkste kanalen van België. Over de volledige lengte van het kanaal worden jaarlijks meer dan 40 miljoen ton goederen vervoerd.Een Europese richtlijn vereist over het hele kanaal een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m. Zo kunnen binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot varen. Om aan deze richtlijn te voldoen, moeten alle bruggen over het Albertkanaal verhoogd worden, waaronder ook de Theunisbrug aan het Antwerpse Sportpaleis.

AVK Belgium nv verdeelt hoogwaardige afsluiters, hydranten, straatpotten en toebehoren voor drinkwater, afvalwater, gasdistributie, brandbestrijding en industriële toepassingen. Ze zijn de toeleverancier voor nutsbedrijven, aannemers en industriële spelers op de Belgische en Luxemburgse markt. AVK Belgium maakt deel uit van de AVK Group, een toonaangevende producent met wereldwijd meer dan 3.800 medewerkers en 100 vestigingen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Innovatieve beugels voor het snel bevestigen van elke leiding

Innovatieve beugels voor het snel bevestigen van elke leiding

Loodgieters, aannemers, architecten, studiebureaus en andere bouwexperts staan steeds meer onder tijdsdruk. Sneller en efficiënter werken is de boodschap. Plannings- en uitvoeringszekerheid is dus van cruciaal belang. Daarom ontwikkelde de[…]

Strenger klimaatdoel eist meer renovaties, warmtepompen en elektrische auto's

Strenger klimaatdoel eist meer renovaties, warmtepompen en elektrische auto's

"Mensen houden van lokaal"

"Mensen houden van lokaal"

Plaatsen of vervangen van stookolieketels verboden vanaf 2022

Plaatsen of vervangen van stookolieketels verboden vanaf 2022

Meer artikels