Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Garages krijgen eigen bodemsaneringsfonds

Garages krijgen eigen bodemsaneringsfonds

© ET1972 - stock.adobe.com

Voor garage-, carrosserie- en landbouwmachinebedrijven die kampen met bodemverontreiniging en zich zorgen maken over de kosten voor hun erfopvolgers werd een nieuw bodemsaneringsfonds opgericht. Tersana wordt het derde bodemsaneringsfonds, na Bofas (tankstations) en Vlabotex (droogkuis). Hoogstens duizend bedrijven in Vlaanderen zullen bij het nieuwe fonds terechtkunnen om hun saneringsverplichting aan het fonds over te dragen.

De OVAM wil tegen 2036 alle historische bodemverontreiniging kennen en de sanering ervan starten. Garage-, carrosserie- en landbouwmachinebedrijven zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Samen met beroepsverenigingen Febelcar, Fedagrim en de Bond van de garagisten heeft Traxio zijn schouders gezet onder een bodemsaneringsorganisatie. Dit fonds zal, zodra erkend, de door bodemverontreiniging getroffen bedrijven in de sector zowel financieel als met expertise bijstaan. Daarnaast zijn de federaties ook partnerships aangegaan met bodemsaneringsdeskundigen om het oriënterende bodemonderzoek (OBO) gemakkelijker (en tegen gunstige voorwaarden) te maken voor de leden.

De sector levert sinds jaren inspanningen om een dergelijk fonds voor de garage-, carrosserie- en landbouwmachinesector mogelijk te maken via een mutualisering en ondersteuning van de inspanningen die nodig zijn om bodemsaneringen mogelijk te maken en binnen het bereik te brengen van de getroffen kmo-bedrijven en hun families. Het verleden leert dat opgelegde saneringen soms het einde kunnen betekenen van jarenlange fier opgebouwde economische activiteiten of enorme familiale geldschulden kunnen genereren.

Voor de vertegenwoordigers van de garage-, carrosserie- en landbouwmachinebedrijven is dit een eerste belangrijke stap in het onder controle brengen van de saneringen waarbij bedrijven en overheid elk een deel dragen van de saneringskosten. Het fonds saneert niet alleen, maar helpt ook de preventie te organiseren. Het fonds onder vzw-structuur wil ook expertise opbouwen steunend op de ervaringen van Bofas en Vlabotex.

“Sectorfondsen als Tersana zijn een belangrijk onderdeel van het bodembeleid, met uiteenlopende voordelen: eigenaars (vaak kmo’s) van risicopercelen worden financieel en technisch geholpen, de bodemsanering wordt versneld aangepakt en in de plaats krijgen we nieuwe, gezonde grond en ruimte om te wonen of te ondernemen”, stelt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege.

“De OVAM wil tegen 2036 alle historische bodemverontreiniging saneren. Dat is een immense klus die alleen planmatig en met de hulp van sterke partners gerealiseerd kan worden. De oprichting van het nieuwe sectorfonds Tersana is een belangrijke hefboom om het 2036-doel een flinke stap dichterbij te brengen”, weet Henny De Baets, administrateur-generaal van OVAM.

De sensibilisering bij saneringsplichtige probleembezitters start binnenkort. Die kunnen dan aansluiten bij Tersana. Het fonds staat vervolgens in voor het uitvoeren en financieren van de volledige bodemsaneringsprocedure. De eigenaars van sites worden aangeschreven om aan te sluiten bij het fonds om tegen 2036 onderzocht en gesaneerd te worden. Samen met de bijdrage van de probleembezitters wordt ook voorzien in een subsidie van de overheid. Dankzij die – uiterst noodzakelijke – subsidieregeling en de knowhow bij elkaar gebracht binnen het fonds worden de complexe en dure bodemonderzoeken en -saneringen financieel en technisch haalbaar voor onze familiale kmo-bedrijven in Vlaanderen. Traxio hoopt deze regeling ook met de twee andere gewesten in ons land uit te breiden om ook daar de garage-, carrosserie- en landbouwmachinebedrijven te kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van saneringswerken.

Meer info vind je hier.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Demir sluit achterpoortje voor fraude met grondstofverklaringen

Aanvragers van grondstofverklaringen zullen vanaf 1 januari 2022 niet langer zelf analyseresultaten kunnen opladen in het webloket van de Vlaamse overheid. Vanaf dan kan dat enkel door erkende laboratoria gebeuren. Dat besliste de Vlaamse[…]

16/07/2021 | ActueelZuhal Demir
Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

'Geen werken in vervuilde grond tot experten groen licht geven'

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Meer artikels