Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

G-sport zit in de lift in Vlaanderen

G-sport zit in de lift in Vlaanderen

G-sport is bezig aan een opmars in het sportlandschap. Onder impuls van G-sport Vlaanderen, een initiatief van de Vlaamse overheid, wil men zoveel mogelijk Vlamingen met een handicap op een duurzame manier laten sporten of op een gezonde manier in beweging brengen. Via een aantal federaties wordt ondersteuning gegeven aan individuele sportclubs en aan gemeenten die deze werking willen uitbouwen. Op provinciaal niveau bestaan ook al verschillende uitleendiensten.

Idemasport, leverancier van vernieuwend sportmateriaal, ontwikkelt al sinds een aantal jaren aangepast sportmateriaal en infrastructuur voor G-sport, in nauwe samenwerking met verschillende sportfederaties en gebruikers, zoals bv. Handisport in Frankrijk. De onderneming stelt een aantal nieuwe ontwikkelingen voor.

G-fitness

Een klassieke fitnessomgeving is voor rolstoelgebruikers niet aangepast, door het ontbreken van de juist aangepaste toestellen. Het Fitness Work Out Station, de nieuwste aanwinst in het gamma G-sport-hulpmiddelen van Idemasport opent een nieuwe wereld met vele mogelijkheden, zowel individueel als in groep. Een handige koffer laat zich uit plooien tot een stevig plateau, waarop een rolstoel en allerlei toebehoren kunnen bevestigd worden.

Met de bijgeleverde flexbanden en oefenbar kan men tot 150 verschillende fitnessoefeningen uitvoeren. Die zijn individueel aan te passen en ook te combineren met de klassieke halteroefeningen. De oefeningen concentreren zich op de training van de spieren van het bovenlichaam, zoals schouders, biceps, triceps, pectoralen, rug- en buikspieren. Handige begeleidingsfiches helpen hierbij. Wie een aantal sets koopt, krijgt zelfs een opleiding.

Dit breed moduleerbaar Fitness Work Out Station biedt de mogelijkheid het aanbod voor gehandicapten uit te breiden en integratie te bevorderen. Groepslessen kunnen zo beter samen met validen uitgewerkt worden. Voor een personal trainer kan de Work Out Station een ideaal hulpmiddel zijn om op verplaatsing mensen in een rolstoel thuis, in revalidatiecentra of rusthuizen onder begeleiding te laten trainen.

G-sport

G-sport omvat zowel individuele als groepsspporten, waarbij door de juiste hulpmiddelen ook geprobeerd wordt een goede integratie met de valide sporter te bevorderen. Dit alles van amateurniveau tot topcompetitie (atletiek, basketbal, skiën...).

Nieuwe tendensen

Bij de individuele sporten is behalve boccia (een variante op petanque) en boogschieten ook sarbacane in opkomst: hierbij worden zoals bij darts de pijltjes met een blaaspijp op doel geschoten. In Frankrijk is dit al zeer populair en bestaat er een heuse competitie.

Voor groepssporten bevat het G-sport-gamma van Idemasport aangepaste producten voor o.a. goalball/torball (bij visuele handicap), rolstoelvoetbal of zitvolleybal.

Aangepaste sportvloer

Een klassieke puntelastische vloer wordt opgebouwd met een rubber onderlaag, 2 mm soepele pu en een afwerking met een stroeve sportcoating. Speciaal voor rolstoelgebruik werd de Herculan RH-sportvloer ontwikkeld, met van een harde tussenlaag. Dit laat kort draaien en bruuske bewegingen toe zonder de vloer te beschadigen en met behoud van de sporteigenschappen, zoals een goede balstuit en verend vermogen.

Deze vloer is ook uitstekend geschikt voor rollerskating, hockey, tafeltennis. Dit type vloer wordt al in verschillende instellingen en scholen voor gehandicapten gebruikt en kan daar op veel bijval rekenen.

Venus

Voor een blinde of slechtziende is lopen tot nu enkel mogelijk met een begeleider. Het Venus-begeleidingssysteem werd ontwikkeld om deze lopers meer autonomie te geven. Deze Belgische ontwikkeling is een wereldpremière. In samenspraak tussen gebruikers en specialisten in micro-technologie werd een systeem ontwikkeld op basis van zendpunten en microsensoren op het lichaam. Rond een atletiekpiste of sportveld worden verschillende scherp afgestelde zendpunten gemonteerd. Dit kan in een zone van 1 km diameter. Binnen dit 'veld' wordt bij de loper via een microsensor op het lichaam gevolgd of deze zich nog binnen zijn vooraf ingesteld loopstrook bevindt. De microsensor geeft elke seconde een signaal en een impuls als 5 tot 10 cm links of rechts wordt afgeweken van de vooraf uitgestippelde loopstrook en ook bij het begin en einde van een bocht. Via een constante correctie geeft dit systeem dus een voldoende autonomie aan de atleet om zijn sport te kunnen beoefenen. Een eerste installatie werd al gerealiseerd in de buurt van Luik.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over