Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Frans kustdorp omgebouwd tot nieuwe trekpleister voor Belgen

Gerelateerde onderwerpen :

Frans kustdorp omgebouwd tot nieuwe trekpleister voor Belgen

In het voorlopig nog niet zo heel bekende en vrijwel onontgonnen Noord-Franse Hardelot aan de Opaalkust wordt volop geïnvesteerd door vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute uit Knokke-Heist.

Vandaag hebben een aantal Belgen reeds een tweede verblijf in Hardelot, maar binnen dit en vijf jaar zullen dat er veel meer zijn. Op korte termijn worden enkele tientallen appartementen gebouwd en daar moeten er op middellange termijn nog een honderdtal bijkomen. De site wordt uitgebouwd zoals de Belg het graag wil: met luxueuze woningen en appartementen, leuke winkels en veel recreatie.

Het is al langer geweten dat onze kuststrook van 67 km niet langer volstaat voor de Belgen. Duizenden landgenoten die de voorbije jaren plannen hadden voor een tweede verblijf in de kustregio keken daarom massaal naar Zeeuws-Vlaanderen, en dan vooral naar het idyllische Cadzand vlakbij Knokke. Intussen groeide Cadzand (met de populaire kok Sergio Herman als één van de uithangborden) uit tot een ware hype en wordt er nog altijd koortsachtig gebouwd. Intussen wordt ook gewerkt aan een gelijkaardige trekpleister voor de Belgen: Hardelot is een dorp op nauwelijks twee en een half uur rijden van Brussel, en gelegen vlakbij Le Touquet, het Knokke van de Opaalkust.

De bedoeling is om het kustdorp op relatief korte termijn om te bouwen tot een luxebadplaats, zeg maar een Cadzand 2.0. De gelijkenissen zijn dan ook treffend: Hardelot is omsloten door natuurreservaten en weidse stranden die rust garanderen en beschikt over een groot aanbod aan recreatieve ontspanning. Het dorp beschikt over twee golfterreinen, het is een waar fiets- en wandelparadijs en er komt zeer binnenkort ook een gloednieuwe zeilclub.

Het gemeentebestuur van het Franse dorpje is het project genegen, de plannen liggen klaar en de eerste werken zijn al in uitvoering. De eerste lading Belgen is hier enkele jaren geleden neergestreken: enkele tientallen landgenoten hebben al een tweede verblijf in Hardelot. Binnen dit en vijf jaar moeten dat er een 200-tal worden. “We zijn al een aantal jaren actief in Hardelot maar het is duidelijk dat hier nog veel potentieel ligt, zeker als je weet dat er nood is aan een nieuwe rustige trekpleister zoals Cadzand. De keuze voor het Franse dorpje gebeurde ook niet toevallig. Vorig jaar kochten 20% méér Belgen een tweede verblijf in Frankrijk”, zegt Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling bij Compagnie Het Zoute.

Prijzen

Momenteel biedt de vastgoedontwikkelaar 23 appartementen op 400 m van het strand te koop aan in Hardelot. Op korte termijn zijn vergunningen op komst voor een tiental vakantiewoningen en wordt een project bestudeerd voor de bouw van nog eens 120 extra appartementen met zee- en duinzicht. Daarnaast wordt ook het winkelvastgoed uitgebreid, zodat straks ook op dat vlak meer te beleven valt.

Door de vele raakvlakken met Cadzand wordt ook inzake de vastgoedprijzen een gelijkaardige evolutie verwacht in Hardelot. Die evolutie is niet mis: de gemiddelde prijs van een appartement in Cadzand is in acht jaar tijd met 32% gestegen. “Bovendien zal die stijging zich allicht nog voortzetten. We verwachten dat de prijzen in Hardelot op dezelfde manier zullen evolueren omdat het dorp zonder enige twijfel hetzelfde potentieel heeft”, aldus Joris Vrielynck.

Compagnie Het Zoute zette reeds in 2000 de eerste stappen in Hardelot en heeft in het dorpje al een aantal verkavelingen en appartementsgebouwen ontwikkeld. Met de komst van zoveel nieuwe tweede verblijvers vreesden verschillende bewoners van het Noord-Franse dorp dat het groen in sneltempo zou verdwijnen. Inmiddels is die angst grotendeels verdwenen. Vorige zomer werd namelijk een nieuw intergemeentelijk bestemmingsplan goedgekeurd, waarbij een deel van de bebouwbare zone definitief wordt omgevormd naar natuurgebied. Dat maakt ook meteen de weg vrij voor nieuwe vergunningen voor de resterende bouwgronden, goed voor zowat 10 ha.

Politieke steun

Intussen wordt alles in het werk gesteld om in Hardelot enkele honderden nieuwe tweede verblijvers te ontvangen. Volgens de verwachtingen zullen minstens de helft van die groep Belgen zijn. Paulette Juilien-Peuvion, de burgemeester van Neufchâtel-Hardelot is formeel: “Wij staan volledig achter de plannen om onze gemeente voort te ontwikkelen tot een volwaardige toeristische trekpleister. Het toerisme is heel belangrijk voor ons heel belangrijk en we gaan er dan ook alles aan doen om het de tweede verblijvers hier naar hun zin te maken en hen ten volle te laten genieten van onze prachtige kust”, besluit Paulette Juilien-Peuvion.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels