Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Franki Construct bouwt Dampoorttunnel

Franki Construct bouwt Dampoorttunnel

Aannemer Franki Construct is op maandag 5 maart in opdracht van de stad Gent gestart met de werken aan de Dampoorttunnel.

In het voorjaar van 2019 kunnen voetgangers en fietsers er vlot onder het spoor. De tunnel verbindt de Dendermondsesteenweg en de Kasteellaan aan de Gandastraat. Studiebureau Sweco maakte het ontwerp. Aan het project hangt een prijskaartje van 3.839.522,05 €.

Ongeveer 300 m van het station Gent Dampoort bouwt de stad Gent een brede fiets- en voetgangerstunnel door de spoorwegberm. Zwakke weggebruikers krijgen zo een veiliger en sneller alternatief voor de drukke rotonde aan de Dampoort en voor de route langs de Forelstraat.

“Dankzij deze tunnel hoeven fietsers niet meer over de Dampoort. Zo zetten we opnieuw een stap naar een veilige fiets- en wandelstad”, stelt de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw.

De tunnel onder de sporen is ongeveer 30 m lang, 6 m breed (2 m voetpad en 4 m fietspad) en 2,7 m hoog. Om deze tunnel te bouwen komt er een betonnen koker onder de sporen van 9,2 m breed en 3,85 m hoog. Aan het perron komt een lichtschacht voor meer natuurlijk licht in de tunnel. Langs beide zijden van de sporen komt een trap voor de voetgangers. Fietsers fietsen er op een toegankelijke helling van ongeveer 4%.

Aan de ene tunnelzijde sluit de tunnel aan op het voetpad en het fietspad van de Kasteellaan richting station Gent Dampoort. Aan de andere tunnelzijde takt de tunnel aan op het fietspad naar Malmar/Bijgaardepark en legt de stad Gent een veilige fietsverbinding aan over de parking van het koopcentrum, tot aan de Dendermondsesteenweg.

De NMBS-parking bij het station Gent Dampoort wordt compacter, maar het aantal parkeerplaatsen blijft minstens gelijk. De parking voor de toeristenbussen schuift op, om plaats te maken voor het fietspad naar de nieuwe tunnel.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Meer artikels