Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Franki Construct bouwt Dampoorttunnel

Franki Construct bouwt Dampoorttunnel

Aannemer Franki Construct is op maandag 5 maart in opdracht van de stad Gent gestart met de werken aan de Dampoorttunnel.

In het voorjaar van 2019 kunnen voetgangers en fietsers er vlot onder het spoor. De tunnel verbindt de Dendermondsesteenweg en de Kasteellaan aan de Gandastraat. Studiebureau Sweco maakte het ontwerp. Aan het project hangt een prijskaartje van 3.839.522,05 €.

Ongeveer 300 m van het station Gent Dampoort bouwt de stad Gent een brede fiets- en voetgangerstunnel door de spoorwegberm. Zwakke weggebruikers krijgen zo een veiliger en sneller alternatief voor de drukke rotonde aan de Dampoort en voor de route langs de Forelstraat.

“Dankzij deze tunnel hoeven fietsers niet meer over de Dampoort. Zo zetten we opnieuw een stap naar een veilige fiets- en wandelstad”, stelt de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw.

De tunnel onder de sporen is ongeveer 30 m lang, 6 m breed (2 m voetpad en 4 m fietspad) en 2,7 m hoog. Om deze tunnel te bouwen komt er een betonnen koker onder de sporen van 9,2 m breed en 3,85 m hoog. Aan het perron komt een lichtschacht voor meer natuurlijk licht in de tunnel. Langs beide zijden van de sporen komt een trap voor de voetgangers. Fietsers fietsen er op een toegankelijke helling van ongeveer 4%.

Aan de ene tunnelzijde sluit de tunnel aan op het voetpad en het fietspad van de Kasteellaan richting station Gent Dampoort. Aan de andere tunnelzijde takt de tunnel aan op het fietspad naar Malmar/Bijgaardepark en legt de stad Gent een veilige fietsverbinding aan over de parking van het koopcentrum, tot aan de Dendermondsesteenweg.

De NMBS-parking bij het station Gent Dampoort wordt compacter, maar het aantal parkeerplaatsen blijft minstens gelijk. De parking voor de toeristenbussen schuift op, om plaats te maken voor het fietspad naar de nieuwe tunnel.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw Evergems zwembad start in 2022

Bouw Evergems zwembad start in 2022

De gemeente Evergem start binnenkort met de onderhandelingen voor de bouw van een nieuw zwembad volgens het dbfmo-principe. De bouw zou in 2022 moeten starten. De levensduur van de kuip van het huidige zwembad in Sportcentrum Hoge Wal is beperkt[…]

27/10/2020 | Sportinfrastructuurdbfm
Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Glabbeek verbouwt kerk tot woongebouw

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Meer artikels