Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Fortius levert cfrp-versterking voor mijngebouw in Waterschei

Gerelateerde onderwerpen :

Fortius levert cfrp-versterking voor mijngebouw in Waterschei

De werken voor de restauratie en de herbestemming van het voormalige hoofdgebouw van de mijnsite Waterschei zijn in volle uitvoering. De tijdelijk vereniging van aannemers Houben, Monument en Strabag willen de werken voltooien tegen begin 2017. Dit wordt ongetwijfeld één van de mooiste parels van het Limburgse mijnpatrimonium. Voor het versterken van de vloerplaten, de balken en de kolommen werden meer dan 20.000 m koolstofvezel-lamellen en -folies van Fortius gebruikt.

Genk heeft ervaring in het omvormen van zijn prachtige mijnpatrimonium naar een nieuwe bestemming met een nieuwe inhoud, maar met respect voor het verleden van dit patrimonium. C-mine, intussen overbekend in Vlaanderen, is er een voorbeeld van. De gebouwen van Waterschei ogen zo mogelijk nog grootser en indrukwekkender dan die van Winterslag.

De aannemers zijn intussen begonnen met het strippen van de muren en het verstevigen van de kolommen, de vloerplaten en de balken. Maar er is nog veel werk te doen: dit hoofdgebouw moet immers het kloppende hart worden van het Thor Park en een centrum van ontmoeting. Een oppervlakte van ongeveer 10.000 m² moet worden gerestaureerd en ingericht ter ondersteuning van bedrijven en diensten die in het Thor Park actief zullen zijn, maar ook als stedelijke ontmoetingsplek.

In het bestek was voorzien dat de vloervelden met koolstofwapening moeten versterkt worden. Aannemer Houben engageerde Bureau Vasseur om een studie te maken voor het bepalen van de hoeveelheid gelijmde koolstofwapening om aan het gevraagde draagvermogen te komen. Gespecialiseerde aannemer T De Neef Engineering uit Heist-op-den Berg klaarde de klus in de voorgeschreven termijn. Hij installeerde 17.000 m koolstofvezel-lamellen en 5.000 m² koolstofvezel-folies van Fortius. Dit is volgens Fortius één van de grootste toepassingen van opgelijmde koolstofvezelversterking in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Modulair bouwer Jan Snel is begonnen met de bouw van een nieuwe laboratorium- en kantoorruimte voor Ziphius Vaccines, een Belgisch biotechbedrijf dat vaccins ontwikkelt. In zes weken tijd wordt de nieuwe locatie opgeleverd in Merelbeke,[…]

10/04/2021 | kantorenCorona
Besix bouwt stadion aan andere kant van de wereld

Besix bouwt stadion aan andere kant van de wereld

Gerenoveerd Rijksarchief in Antwerpen opent de deuren

Gerenoveerd Rijksarchief in Antwerpen opent de deuren

Kantoren aan Brussels kanaal krijgen nieuwe toekomst

Kantoren aan Brussels kanaal krijgen nieuwe toekomst

Meer artikels