Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Fortius levert cfrp-versterking voor mijngebouw in Waterschei

Gerelateerde onderwerpen :

Fortius levert cfrp-versterking voor mijngebouw in Waterschei

De werken voor de restauratie en de herbestemming van het voormalige hoofdgebouw van de mijnsite Waterschei zijn in volle uitvoering. De tijdelijk vereniging van aannemers Houben, Monument en Strabag willen de werken voltooien tegen begin 2017. Dit wordt ongetwijfeld één van de mooiste parels van het Limburgse mijnpatrimonium. Voor het versterken van de vloerplaten, de balken en de kolommen werden meer dan 20.000 m koolstofvezel-lamellen en -folies van Fortius gebruikt.

Genk heeft ervaring in het omvormen van zijn prachtige mijnpatrimonium naar een nieuwe bestemming met een nieuwe inhoud, maar met respect voor het verleden van dit patrimonium. C-mine, intussen overbekend in Vlaanderen, is er een voorbeeld van. De gebouwen van Waterschei ogen zo mogelijk nog grootser en indrukwekkender dan die van Winterslag.

De aannemers zijn intussen begonnen met het strippen van de muren en het verstevigen van de kolommen, de vloerplaten en de balken. Maar er is nog veel werk te doen: dit hoofdgebouw moet immers het kloppende hart worden van het Thor Park en een centrum van ontmoeting. Een oppervlakte van ongeveer 10.000 m² moet worden gerestaureerd en ingericht ter ondersteuning van bedrijven en diensten die in het Thor Park actief zullen zijn, maar ook als stedelijke ontmoetingsplek.

In het bestek was voorzien dat de vloervelden met koolstofwapening moeten versterkt worden. Aannemer Houben engageerde Bureau Vasseur om een studie te maken voor het bepalen van de hoeveelheid gelijmde koolstofwapening om aan het gevraagde draagvermogen te komen. Gespecialiseerde aannemer T De Neef Engineering uit Heist-op-den Berg klaarde de klus in de voorgeschreven termijn. Hij installeerde 17.000 m koolstofvezel-lamellen en 5.000 m² koolstofvezel-folies van Fortius. Dit is volgens Fortius één van de grootste toepassingen van opgelijmde koolstofvezelversterking in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Het schetsontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid in Antwerpen is klaar. Het ontwerpteam Sweco – PROAP - WIT architecten tekende een park van 5 ha voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning. Eind dit jaar[…]

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Meer artikels