Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Forse versterking voor dorpskern Wellen

Gerelateerde onderwerpen :

Forse versterking voor dorpskern Wellen

De dorpskern van Wellen, vlakbij Hasselt, wordt binnenkort fors versterkt. De Limburgse gemeente krijgt  er een woon- en winkelproject bij waar drie nieuwe grote winkelketens hun opwachting maken. Bovenop de winkels worden twaalf appartementen gebouwd, waardoor de ruimte op de site optimaal benut wordt. De oplevering van het volledige woon- en winkelproject is voorzien in het najaar van 2019. Even verderop, aan de rand van het dorp, bouwt vastgoedontwikkelaar Kolmont een gloednieuw containerpark waar de Wellenaars volgend jaar al terecht kunnen.

Het winkel- en woonproject, tussen de Dorpsstraat en Overbroekstraat, wordt één van de grootste ontwikkelingen in Wellen, zo  kondigen Els Robeyns, de burgemeester van Wellen en projectontwikkelaar Kolmont het nieuwe project aan. Er komt een vestiging van Action en de supermarkt Lidl die nu in het centrum is gelegen, verhuist naar de nieuwe site waar meer parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Voor de derde winkelruimte zijn met verschillende kandidaten nog gesprekken aan de gang.

“Dit project is een toegangspoort tot het handelscentrum. We houden Lidl op deze manier toch in Wellen. Bovendien is een winkel als Action een echte publiekstrekker die ook onze middenstand een boost geeft. En dan heb ik het nog niet over de extra tewerkstelling gehad”, zegt schepen van Lokale Economie Kristien Treunen.

Groene buffer

Voor het ontwerp van het hele project wordt beroep gedaan op het Wellense architectenbureau Vantilt Houben, dat in de omgeving al verschillende woonprojecten ontwierp. Er wordt vooral gekeken naar de juiste inplanting zodat de omgeving er kwalitatief op vooruit kan gaan. Bovendien wordt ook de architectuur van de aanpalende gebouwen zoals het oude gemeentehuis of het Huis Maris overgenomen en komt er een overdekte winkelgalerij.

“We vinden het bijzonder belangrijk om het project zo optimaal mogelijk op de omgeving af te stemmen. Daarom voorzien we rond het hele perceel groenbuffers, net zoals er verschillende geluidswerende schermen geïntegreerd zullen worden om zelfs de minste vorm van overlast voor omwonenden te voorkomen”, verklaart Maarten Lexis namens projectontwikkelaar Kolmont.

Gratis parking

De nieuwe ontwikkeling is een extra troef voor het levendige centrum van Wellen. Het opzet van het hele project is het versterken van de dorpskern en met de komst van winkels als Action en Lidl moet de gemeente een aantrekkingspool worden voor de Wellenaars en de inwoners van de omringende gemeenten.

Een bijkomende meerwaarde voor het project zijn de 140 extra parkeerplaatsen die worden aangelegd en waar straks gratis geparkeerd kan worden. 

“Uiteraard ben ik ontzettend fier. Dit is een duurzaam en kernversterkend project vol beleving. Bovendien zullen de 140 extra parkeerplaatsen bij grote evenementen zoals de jaarlijkse kermis of de braderie van Wellen goed van pas komen en dankbaar gebruikt worden”, aldus burgemeester Els Robeyns.

Nieuw containerpark

Daarmee stoppen de plannen van de gemeente niet. Net buiten de dorpsrand op het bedrijventerrein wordt ook werk gemaakt van een volledig nieuw containerpark, waar Wellenaars terecht kunnen vanaf het voorjaar van 2019. Het containerpark zal een oppervlakte hebben van 3.831 m², wat ongeveer vergelijkbaar is met een half voetbalveld. Op het terrein komt ook nog een kantoorunit voor het personeel. Door de komst van het nieuwe containerpark zal ook de geurhinder en de verkeers- en geluidsoverlast van het park verdwijnen in de dorpskern. 

Naast het nieuwe afvalpark zal ook de technische dienst van de gemeente verhuizen naar een nieuwe locatie op het industrieterrein in Herten. Op een terrein van ruim 75 are, wat net iets groter is dan de oppervlakte van één voetbalveld, worden straks een reeks loodsen, opslagruimtes, een personeelsgebouw en parkeerplaatsen voor het personeel gebouwd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels