Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Forbio is een openlucht­laboratorium voor bomen

Forbio is een openlucht­laboratorium voor bomen

Het aantal boomsoorten en hun soortkenmerken bepalen hoe goed bossen functioneren als ecosysteem. Dat blijkt uit vijf jaar onderzoek van Forbio, het Belgische luik van 's werelds grootste biodiversiteitsexperiment.

Vijf jaar geleden plantten onderzoekers van de universiteiten van Gent, Leuven, Luik en Louvain-La-Neuve 90.000 bomen van tien verschillende boom­soorten, in samenstellingen van één tot vier soorten. Dat deden ze op de drie proefvelden van het Forbio-diversiteits­experiment in Zedelgem, Hechtel-Eksel en Gedinne, samen goed voor 27 ha. De bedoeling was om na te gaan of bossen met veel boomsoorten beter presteren op het vlak van ecosysteemdiensten zoals houtproductie, waterregulatie en koolstofopslag.

Conclusies

Na vijf jaar intensief onderzoek trekt het internationale team van onderzoekers de eerste conclusies. Het risico dat veel bomen sterven blijkt groter te zijn in monoculturen. Het is dus beter om meer soorten bij elkaar te planten. Een hogere boomsoortendiversiteit kan de aantasting door insectenplagen en schimmelziekten verminderen. In een gemengd bos is een boom van een bepaalde boomsoort minder zichtbaar en minder aantrekkelijk voor zijn belagers.

Wanneer bepaalde boomsoorten samen voorkomen, verloopt de afbraak van hun bladstrooisel sneller. Dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid. Verschillende boomsoorten samen planten is volgens de eerste onderzoeksconclusies geen garantie voor succes. Het is ook belangrijk welke soorten je precies kiest. Elke boomsoort heeft namelijk specifieke kenmerken die van belang zijn voor het functioneren van het bos.

Droogtestress

Onderzoekers zullen nog minstens 20 jaar de bosontwikkeling blijven opvolgen in dit grote openluchtlaboratorium. Zo wordt bv. nog onderzocht of bomen in een gemengd bos minder last hebben van droogtestress, een verwacht gevolg van klimaatverandering. Binnen een paar jaar zullen onderzoekers ook kunnen nagaan of gemengde bossen sneller groeien, bijvoorbeeld omdat bomen van verschillende soorten water en licht beter verdelen en benutten.

Het onderzoek kan meer inzicht bieden in de effecten van biodiversiteitsverlies op onze samenleving. Eerder onderzoek kwam al tot de bevinding dat biodiversiteitsverlies gepaard gaat met een verlies van ecosysteemdiensten waarvan de mens sterk afhankelijk is. De eerste resultaten van Forbio bevestigen alvast die conclusie.

Het Forbio-onderzoek heeft de logistieke steun van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Waalse Département de la Nature et des Forêts (DNF). Forbio maakt deel uit van TreeDivNet, een globaal netwerk van soortgelijke experimenten: het grootste biodiversiteitsexperiment ter wereld.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam