Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FM Bouwmachines levert eerste Hidromek HMK145LC SR aan Afgro

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
FM Bouwmachines levert eerste Hidromek HMK145LC SR aan Afgro

De eerste Hidromek HMK145LC SR in de Benelux is verkocht aan Afgro.

De Turkse fabrikant Hidromek toonde tijdens Intermat 2018 in Parijs de bijna 17-tons HMK145LC SR-binnendraaier als belangrijke primeur. Het was een machine waarvoor direct veel belangstelling was en waarvoor zeker in Europa en de Benelux een grote markt is. Het heeft even geduurd voordat de compacte graafmachine volledig in productie is genomen, maar sinds de tweede helft van vorig jaar is de HMK145LC SR echt leverbaar. Inmiddels is de eerste verkocht aan Afgro BVBA uit Merchtem.

Afgro is een trouwe klant van de Belgische distributeur FM Bouwmachines, die als één van de eerste Hidromek-machines kocht. Inmiddels is er voor Nederland een nieuwe distributeur van dit Turkse merk. Die is gevonden in Van ’t Hof uit Spijkenisse.

Hidromek heeft grote ambities en wil in de komende jaren in Europa flink groeien. De producten zijn technisch van zeer hoge kwaliteit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van betrouwbare componenten. Enkele jaren terug bezochten we de moderne fabrieken van Hidromek in Ankara, waarbij de producent een uitstekende indruk maakte. Men gaat niet over één nacht ijs bij de ontwikkeling en bouw van machines. Vooraf wordt goed naar klanten geluisterd en de machines worden getest onder de meest extreme omstandigheden. In Turkije is Hidromek dan ook al elf jaar marktleider inzake graaflaadcombinaties en sinds acht jaar ook bij de graafmachines. Wat men goed doet bij het ontwikkelen van machines, is dat de juiste keuzes worden gemaakt en in de goede volgorde. Toch is het niet alleen functie boven vorm, want de modellen zien er ook fraai uit, wat heeft geresulteerd in enkele Red Dot Awards.

Hidromek onderscheidt zich van vele andere constructeurs door eerst goede technische keuzes te maken, waarbij geen compromissen worden gedaan inzake veiligheid, toegankelijkheid, onderhoudsgemak of comfort. Na het maken van die keuzes kunnen de designers aan de slag. Voor de styling wordt gebruik gemaakt van topontwerpers van Turkse universiteiten en de modernste software. Dat is waarom de Hidromek-machines direct opvallen met een moderne uitstraling en de zwart-witte kleurstelling. Dat geldt voor zowel de graafmachines en wielladers als ook voor de nieuwe bandenwalsen, graders of graaflaadcombinaties. Ook de compacte, volledig elektrische 7-tons bandenkraan Hicon 7W, die tijdens Bauma 2019 werd gelanceerd, is hiervan een mooi voorbeeld.

Robuust en betrouwbaar

Tijdens de introductie in Tessenderlo was bij Afgro de interesse voor de HMK145LC SR direct gewekt. Het bedrijf behoort al sinds het moment dat FM Bouwmachines dealer werd van dit merk tot de eerste en trouwe Hidromek-gebruikers. In België zijn er de voorbije jaren behoorlijke aantallen verkocht, vooral aan bedrijven die actief zijn in de recycling. De kwaliteit is hoog en de machines zijn zeer robuust en betrouwbaar gebleken. Ook hangt het succes af van een goede dealer en service. Dat is FM Bouwmachines goed gelukt. Ook Van ’t Hof realiseert zich dat, en kan die dienstverlening garanderen. Men is al jaren actief in de Rotterdamse havens, waarbij machines verhuurd worden voor korte of lange termijn en gebruikers moeten kunnen reken op 24-uurs ondersteuning het hele jaar door. De betrouwbaarheid van Hidromek-machines is een belangrijk gegeven. Afgro kan dat bevestigen. Ze hebben immers al een 22-tons HMK220LC-rupsgraafmachine en een 18-tons HMK180W-bandenkraan. Daar de nieuwe HMK145LC SR-binnendraaier nog bij gekomen.

De compacte en krachtige machine, waarmee het aannemersbedrijf zowel grond- als afbraak- of funderingswerken uitvoert, is een welkome aanvulling. Ook plaatst men containers en verzorgt de recycling van materialen en het transport van grond. Het werkgebied van Afgro ligt vooral in de regio Merchtem en Brussel. Wij bezochten de nieuwe aanwinst op een project in Lebbeke, waar een aantal woningen worden afgebroken. Hierbij wordt ook de HMK180W op banden ingezet. De HMK145LC SR weegt in totaal rond de 16.800 kg. Inclusief hydraulisch schuifblad en tweedelige giek is dat 17,5 ton. De machine is veelzijdig inzetbaar en heeft compacte afmetingen. Dit maakt de Hidromek een ideale en krachtige machine voor inzet op krappe locaties in stedelijke gebied. De zwenkradius over de achterzijde bedraagt slechts 1.500 mm. Er is gekozen voor 700 mm brede rupsplaten vanwege een lagere bodemdruk. De lengte van de rupsen meet 3.780 mm. De breedte bedraagt 2.510 mm, de transportlengte 7.710 mm en de transporthoogte 2.960 mm.

Bij de machine van Afgro is die iets hoger, omdat het voorraam en dak zijn uitgerust met een robuuste cabinebescherming. Dit zorgt voor extra bescherming van de machinist wanneer sloopwerk wordt verricht. Standaard wordt de binnendraaier geleverd met een stick van 2,3 m. Als optie kan echter ook worden gekozen voor een 2, 2,6 of 2,9 m lange lepelsteel. Het maximale graafbereik op maaiveldniveau bedraagt in standaard configuratie 8.380 mm. De graafhoogte ligt op 9.780 mm en de graafdiepte is maximaal 5.380 mm. De cabine is zeer ruim en comfortabel. Het zicht naar voren, naar opzij en naar boven is goed. Dankzij het Opera Control System zijn relevante machinegegevens eenvoudig en overzichtelijk af te lezen op het display. Ook draagt het Opera besturingssysteem belangrijk bij aan een zeer nauwkeurige en soepele bediening van de binnendraaier. Ook dat is iets waar Hidromek graafmachines zich in onderscheiden en wat Afgro kan beamen.

De binnendraaier weegt 17,5 ton en is uitgerust met een verstelgiek en een schuifblad op de onderwagen.

Voldoende opbrengst

De fabrikant kiest voor Isuzu-dieselmotoren in de H4-serie graafmachines. Zo is de HMK145LC SR is voorzien van een viercilinder Isuzu AR-4JJ1XASW-2, die voldoet aan de Stage IV-emissienormen en een vermogen levert van 78,5 kW (105 pk) bij 2.000 t/min. Het maximum koppel ligt op 375 Nm bij 1.800 t/min. De dubbele hydraulische plunjerpompen met variabel regelbare opbrengst leveren met tweemaal 124 l/min ruim voldoende olie om met hydraulische aanbouwdelen te werken. De extra servopomp (tandwielpomp) is goed voor een opbrengst van nog eens 20 l/min. FM Bouwmachines monteerde op de machine van Afgro een automatisch vetsmeersysteem van Groeneveld. De 17-tons binnendraaier is in de zwart-witte fabriekskleuren een even moderne als opvallende verschijning. Veel gebruikers zullen ervoor kiezen de machine in de eigen bedrijfskleuren te laten spuiten, maar Afgro laat ze in de standaard fabriekskleuren met stickers van het met bedrijf. Na de aflevering van de eerste Hidromek-binnendraaier kan zaakvoerder Matthias Foets trots melden dat FM Bouwmachines er inmiddels al meerdere van heeft verkocht en de belangstelling groot is. - GYR

De cabine is voorzien van degelijke beschermroosters, omdat de machine ook wordt ingezet voor sloopwerk.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Succesvolle Demo Days in Boussu

Succesvolle Demo Days in Boussu

Met de laarzen doorheen het stof trotseerden de zowat 4.500 bezoekers van Demo Days een parcours van 3 km langs de exposanten doorheen de Terril Saint-Antoine in Boussu. Deze succesvolle opkomst betekent een stijging van het aantal bezoekers met[…]

19/09/2022 |
Cebeko is dealer van Doosan

Cebeko is dealer van Doosan

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Meer artikels