Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FM Bouwmachines en Herema tonen nieuwe machines voor recycling

Gerelateerde onderwerpen :

,
FM Bouwmachines en Herema tonen nieuwe machines voor recycling

De recyclinglocatie van Containers Maes in Tessenderlo vormde onlangs de ideale locatie voor een presentatie van de nieuwste modellen grondverzetmachines van Hidromek en recyclingmachines van Pronar en Sandvik. De presentatie werd gezamenlijk verzorgd door FM Bouwmachines en Herema Recycling Machinery, waarbij het materieel volop in actie was. Containers Maes is al jarenlang een trouwe gebruiker van Hidromek-machines en een goede klant van FM Bouwmachines en stelde haar locatie hiervoor beschikbaar.

Hidromek heeft zich bij sorteer- en overslagwerk in de recycling meer dan bewezen, zowel in prestaties als betrouwbaarheid en degelijkheid. Machines in dit werk krijgen het toch zwaar te verduren. Dit ook nog eens in een stoffige omgeving, waarbij koeling van groot belang is. De Hidromek-machines zijn robuust gebouwd in moderne fabrieken in Turkije. Doordat machines moeten presteren onder extreme hitte in dat land, zijn deze uiterst betrouwbaar.

In België heeft FM Bouwmachines de afgelopen jaren behoorlijke aantallen Hidromek-machines verkocht en zeker aan bedrijven in de recyclingindustrie. Daarmee heeft de importeur groot succes en is Hidromek beslist een blijver. Ook grondverzetbedrijven en sloopaannemers hebben bewust gekozen voor Hidromek en zijn eveneens erg tevreden. Daarbij telt ook dat FM Bouwmachines uitstekende service biedt en achter het product staat, waardoor klanten overtuigd zijn geraakt en vertrouwen hebben gekregen in het Turkse merk. In Nederland is het merk helaas achtergebleven en heeft Etec er niet veel mee gedaan. De machines hebben zeker potentie en de Turkse fabrikant wil in Europa absoluut doorbreken met modellen die zonder verdere aanpassingen direct geschikt zijn voor Europese gebruikers. Langzaam komen er ook steeds meer dealers en worden meer machines verkocht. Hidromek zit bepaald niet stil en heeft machines ontwikkeld die zeker voor veeleisende gebruikers geschikt zijn. Deze zijn bovendien uitgerust met motoren die aan de Stage IV-emissienormen voldoen.

Elektrische 7-tonner

Hidromek is in Turkije marktleider en al vele jaren nummer 1. De fabrikant bouwt graaflaadcombinaties, graafmachines op rupsen en banden, graders en wielladers. Nu komt de fabrikant ook met nieuwe mini- en midigravers en bandenwalsen, die op Intermat en Bauma gepresenteerd werden. Ze zijn geheel zelf ontwikkeld. Wat voor de Benelux een interessante machine is, waarvoor een grote markt is, is de 7-tons volledig elektrische HMK 70W-mobiele midigraver. Zeker voor werken in steden is een dergelijke compacte machine ideaal en ook nog eens omdat hij 100% elektrisch is en geen enkele emissie heeft. Tijdens de Bauma presenteerde het merk ook de nieuwste graafmachines op rupsen en banden. Niet alle modellen zijn al leverbaar met Stage IV-motoren, maar zullen in de loop van dit jaar beschikbaar zijn. De compacte HMK 145LC SR-binnendraaier is er al wel. De eerste is bij FM Bouwmachines binnengekomen en een interessante primeur voor de Benelux. De HMK 145LC SR was dan ook dé blikvanger tijdens de presentatie in Tessenderlo, naast de grote Hidromek 640WL-wiellader.

Reden genoeg om de machines eens goed te bekijken en uiteraard zelf aan de tand te voelen. Wat als eerste opvalt is het design van de 16,8-tons binnendraaier. Het is een moderne machine, die echt opvalt inzake uiterlijk en niet lomp of groot is. De frisse zwart-witte kleurstelling draagt hier absoluut aan bij. Hidromek besteedt tijdens de ontwikkeling van nieuwe modellen daaraan veel aandacht, samen met mensen van universiteiten en industriële ontwerpers. De fabrikant maakt ook de juiste keuzes door eerst goed te luisteren naar eindgebruikers.

Na deze gemaakte technologische keuzes, gaan de ontwerpers pas aan de slag om er iets moois van te maken. Bij andere fabrikanten is het vaak andersom; eerst is een ontwerp gemaakt en later komt men er pas achter dat niet alle techniek past. Juist Hidromek onderscheidt zich hierin en dat is aan het design van de Turkse machines duidelijk te zien. Natuurlijk zijn kwaliteit, betrouwbaarheid en uiteraard de prijs ook belangrijk, maar een goede eerste indruk is altijd goed. Het bewijs is geleverd met het winnen van diverse Red Dot Design Awards. De fabrikant heeft liefst 15 internationale designprijzen gewonnen!

Breed merkenaanbod

FM Bouwmachines was aanwezig met de rupsgraafmachines HMK 145LC SR, HMK 220 en HMK 350. Op het gebied van bandenkranen werd de 15-tons HMK 140W getoond, uitgerust met een Steelwrist X18-draaikantelstuk. FM Bouwmachines is al enkele jaren dealer van Steelwrist, naast Multi-One-compacte wielladers en FRD-sloopwerktuigen. Voor het overslagwerk werd een mobiele HMK 200W MH getoond met een hydraulisch in hoogte verstelbare cabine. Hidromek kan alle graafmachines hiermee uitrusten en dat is een optie die velen graag willen. Achteraf opbouwen kost behoorlijk wat geld, maar doordat dit af-fabriek leverbaar is, kost het niet veel extra. Vele kleinere aannemers hebben hiervoor gekozen bij de 22-tons HMK 220. Hierdoor is er altijd goed zicht op afbraakwerken en bij het laden van containers. De onderwagen heeft vier stempelpoten, waarmee deze goed stabiel is tijdens overslagwerk. Eveneens aanwezig was de HMK 640WL. De 26-tons wiellader draait al een tijdje in België en is de demomachine van FM Bouwmachines. Er waren voorts nog Yanmar-minigravers, waarvan men eveneens verdeler is.

Wij zijn vooral benieuwd naar de 16-tons binnendraaier en hebben deze uitvoerig getest. De machine is zeer compact en overzichtelijk. Het zicht vanuit de cabine naar alle kanten is uitstekend, wat voor veiligheid zorgt. Voor dagelijks onderhoud zijn de componenten en motor goed bereikbaar. Als we plaatsnemen in de cabine, is zeker de grootte ervan een pluspunt. Met daarin een luchtgeveerde stoel waarvan de leuningen met joysticks onafhankelijk van elkaar in te stellen zijn en zo geheel aan de machinist zijn aan te passen. Het display is groot en overzichtelijk en toont alle belangrijke gegevens. Hidromek kiest ook bij de H4-serie graafmachines, waarvan de HMK 145LC SR deel uitmaakt, voor het Opera Control System voor de hydraulische aansturing. Dat resulteert in een soepele en exacte bediening. Tijdens het werken valt dit meteen positief op. Bewegingen met de joysticks worden bijzonder nauwkeurig gevolgd. De machine voelt alsof je er al jaren mee werkt en vraagt geen enkele gewenning. Dat is voor vele machinisten als eerste indruk belangrijk. En zeker niet alle machines zijn zo nauwkeurig qua bediening en aansturing. Daarmee maakt de nieuwe compacte graafmachine echt indruk.

Matthias Voets verwacht er dan ook veel te verkopen. Met een eigen gewicht van 16,8 ton inclusief verstelgiek en schuifbord is dit een zeer interessante machine en veelzijdig inzetbaar voor zowel grondverzet als afbraak. Naast een hoge hefcapaciteit en graafkracht is de binnendraaier ook zeer stil en zorgen grote hydraulische pompen voor een grote opbrengst om met aanbouwdelen te kunnen werken. Bovendien is de aanschafprijs gunstig voor deze gewichtsklasse. Dat telt voor vele bedrijven toch mee, zeker als men nog geen ervaring heeft met Hidromek. Ook service telt. FM Bouwmachines staat bekend om de goede service en lost eventuele problemen snel en adequaat op. Mocht er onverhoopt wat zijn, dan kan er zelfs een vervangmachine worden geregeld. Belangrijker is vanzelfsprekend dat de machines zich overtuigend bewezen hebben inzake bediening, prestaties, verbruik en betrouwbaarheid.

Veelzijdige shredder

De presentatie van Hidromek-grondverzetmachines werd direct gecombineerd met die van Pronar- en Sandvik-recyclingmachines door Herema Recycling Machinery uit Peer. Herema is in België verantwoordelijk voor de verkoop van beide merken. Zo werd een mobiele Pronar MRW 1.300-shredder getoond die door de Hidromek HMK 220W MH-overslagmachine beladen werd. De langzaamdraaiende shredder MRW 1.300 staat op een drieassig onderstel en is zo snel te transporteren. Het eigen gewicht ligt rond de 25 ton. De uit één geheel bestaande band klapt gemakkelijk hydraulisch op, waardoor de machine in drie minuten transportklaar is. De MRW 1.300 is de nieuwste langzaamdraaier met enkele rotoras, die Pronar voorzien heeft van 42 beitels. De 3 m lange as is geschikt voor groenafval, bouw- en sloopafval, hout en plastics. De machine kan voor iedere toepassing afgesteld worden. Er is keuze uit verschillende beitels, korven en tegenmessen. De maximale laadhoogte ligt op 2,85 m. Als krachtbron is gekozen voor een zuinige Volvo Penta-dieselmotor, die aan de Stage IV-normen voldoet en een vermogen levert van 550 pk bij 1.900 t/min.

Het geshredderde materiaal werd vervolgens gezeefd door een Pronar MPB 20.55-mobiele trommelzeef. Deze staat op een tweeassig onderstel en weegt zowat 16 ton. Er is ook een rupsmobiele uitvoering verkrijgbaar. Dan ligt het eigen gewicht op 20 tot 21 ton. Als krachtbron is gekozen voor een Caterpillar-dieselmotor met een inhoud van 4,4 l. De zeeftrommel heeft een lengte van 5,5 m en een breedte van 2 m. De trommel draait met een maximaal toerental van 24 t/min. De bunker van de MPB 20.55 heeft een inhoud van 6 m³. Standaard worden zowel de shredders als trommelzeven van deze Poolse constructeur uitgerust met een automatisch vetsmeersysteem van Groeneveld. Het gezeefde materiaal werd weggereden door de 26-tons HMK 640WL. De Hidromek-wiellader is een flinke jongen en ook hier valt direct het moderne design op en is een echte eyecatcher. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een Mercedes-Benz 6R1100-industriemotor van het type OM 470 LA. Deze zescilinder levert een vermogen van 242 kW (324 pk) bij slechts 1.800 t/min en voldoet aan de Stage IV-norm. Tijdens het werken valt het lage geluidsniveau van de wiellader en ook de hoge indringingskracht. Het motorvermogen wordt goed overgebracht via de transmissie naar de assen. Dat zien we duidelijk als de shovel enkele bakken puin schept.

Voorts werd een Sandvik QE 241-rupsmobiele zeefinstallatie getoond, die geladen werd door een 22-tons  HMK 220LC-graafmachine. Ook kon nog gedraaid worden met een HMK 350. MB Dustcontrol toonde een SprayCannon 35-waternevelkanon. Dankzij een heel fijne waternevel wordt stof optimaal aan het water gebonden. Het waternevelkanon is gemonteerd op een vast platform met een eigen watertank en stroomaggregaat. De SprayCannon 35 heeft een bereik van 20 tot 35 m bij windstil weer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland breidt vloot uit met 2 Mini Screeners

Huurland breidt vloot uit met 2 Mini Screeners

Huurland was in 2016 één van de eerste verhuurbedrijven die de Mini Screener van FleXiever in het verhuurgamma opnam. Een schudzeefmachine van dit formaat was toen nog redelijk onbekend. Traag maar gestaag vond deze machine zijn[…]

25/09/2020 | MaterieelVerhuur
Miller Formless ESA levert eerste machine aan Stadsbader

Miller Formless ESA levert eerste machine aan Stadsbader

Volvo heeft nieuwe compacte graafmachine

Volvo heeft nieuwe compacte graafmachine

Hoe digitaal is de bouwsector in 2020? Er is werk aan de winkel!

Hoe digitaal is de bouwsector in 2020? Er is werk aan de winkel!

Meer artikels