Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Flexibel bouwen met Superlofts

Flexibel bouwen met Superlofts

Tijdens het World Architecture Festival ging het Superlofts-concept van Marc Koehler Architects (MKA) met heel wat aandacht lopen. Het concept van dit Nederlandse architectenbureau werd zelfs bekroond met een Director’s Special Award.

Superlofts is een flexibel woonconcept dat ontwikkeld werd in het midden van de financiële en vastgoedcrisis in Nederland. De Nederlandse bouw lag volledig op zijn gat, er werd haast niet meer gebouwd, en daarom sloegen een aantal partijen - waaronder MKA - de handen in elkaar om een site te kopen en zelf een project van de toekomst te ontwerpen: Superlofts was geboren.

Superlofts zijn collectieve gebouwen met lofts van 6 m hoog. De  bewoners bepalen zelf de indeling, grootte en ontwerp. De kosten voor de afwerking van de loft heeft de koper zelf in de hand; je kan kiezen om het zelf te doen, of kiezen voor een architect.

“Een Superloft is eigenlijk een lege bak ruimte waar iedereen zijn invulling mag aangeven. Alle typologiën zijn mogelijk Er is maar één partij waarmee ze de toekomstige bewoners in contact staan, en dat is MKA. Het geraamte van het gebouw is soms van steen, soms van beton. De ruwe afwerking maakt het betaalbaar, zo is er bv. geen nood aan pleisterwerken.

Superlofts is mogelijk om 20% goedkoper te maken doordat de bewoner zelf klust. In de praktijk zie je dat mensen veel uitbesteden en gaan voor veel luxe, daarmee is het niet perse goedkoper, maar voor hetzelfde geld krijg je meer maatwerk en flexibiliteit.”

“Bovendien kan je loft door de jaren heen met je mee groeien. Heb je een extra kamer nodig? Of juist zin in meer open ruimte als je gezinssamenstelling verandert? Alles is mogelijk. Een Superloft kan een microloft zijn, maar ook een penthouse. Wie wil, kan samen met de buren invloed uitoefenen op collectieve delen van het gebouw en ook op het concept. Actief participeren in de coöperatieve ontwikkeling van een bouwgroep kan, maar instappen in een groep enkel als koper kan ook. Superlofts zijn op maat aanpasbaar voor specifieke groepen, bv. gezinnen met kinderen, zelfstandigen met een thuiskantoor of senioren die kleiner willen wonen.”

De industriële architectuur biedt veel flexibiliteit. Zo kunnen bewoners zaken delen, zoals een gezamenlijke daktuin, een speelterrein, oplaadpalen, zonnepanelen, … Superlofts is ook een community platform: elke ontwerpoplossing die bewoners en bouwgroepen bedenken, komt in een digitale ontwerpbibliotheek. Zo kunnen bewoners deze interieurelementen delen, uitwisselen, aankopen en laten maken.

Het project Superlofts Houthavens in Amsterdam, dat op WAF werd voorgesteld, bestaat uit vijf woningtypologiën: doorzon loft, townhouse loft, penthouse loft, mini loft en woon-werk loft. De vloeroppervlakte van de 19 lofts varieert van 30 tot 190 m² en de vorm en afmetingen van elke loft kan afgestemd worden op de behoeften van de bewoners.

Ook duurzaamheid is heel belangrijk in het concept. Zo werd er klimaatneutraal gebouwd, CO2-gestuurde ventilatie, vloerverwarming met warmteterugwinning, vloerverwarming geschied door restwarmte uit de stad en vloerkoeling door een lokale koudebron in het IJ. Dit levert een CO2 besparing van 70% t.o.v woningen met conventionele HR ketel, actieve zonne-energie uit zonnecellen, passieve zonne-energie door grote puien van driedubbel glas (met elektrische zonneschermen), aanpasbare inbouwwanden en vloersystemen, onderhoudsarme materialen voor de gevel en oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen.

Superlofts is zo’n succes dat het concept verder wordt uitgerold. Zo zijn er in Nederland al acht projecten, onder meer in Utrecht en Delft. Vijf projecten zijn al klaar, drie zijn er nog in ontwikkeling. Ook in Duitsland, Australië, de Verenigde Staten Zuid-Afrika (Johannesburg en Kaapstad) en Scandinavië zijn er verschillende samenwerkings verbanden gestart met als doel een een netwerk van bouwgroepen te maken die elkaar inspireren en ervaring uitwisselen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Architecten uit 53 landen hebben een recordaantal van 789 projecten voor de Wienerberger Brick Award ingediend. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk werden in de stad Wenen bekroond voor hun ontwerpen waarbij[…]

24/06/2022 | baksteenBrick Awards
Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Meer artikels