Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Flanders Make bouwt toptechnologisch centrum in Kortrijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Flanders Make bouwt toptechnologisch centrum in Kortrijk

© Gorodenkoff Productions OU

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft in Kortrijk de symbolische eerste steen gelegd van een derde centrum voor toptechnologisch onderzoek. In het nieuwe gebouw worden vanaf volgend najaar de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productiewerkwijzen getest.
Ondernemingen zullen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Bedrijven uit alle sectoren in de industrie kunnen er inspiratie opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen.
 
Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder extra kosten. Wie erin slaagt om hierop in te spelen, is de concurrentie meteen een stevige stap voor.
 
Flanders Make helpt bedrijven om de noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken voor de toekomst te realiseren, waarin de medewerkers een sleutelrol blijven spelen. Dankzij nieuwe technologieën wordt het werk voor heel wat werknemers boeiender en ook gemakkelijker.
 
“Met dit co-creatiecentrum in Kortrijk versterkt Flanders Make zijn toonaangevende rol in de transformatie naar een competitieve, innovatie gedreven en duurzame industrie in Vlaanderen. Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen hier de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen uit te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in uiterst competitieve fabrieken in eigen regio. Hiermee sluit Vlaanderen op het vlak van industrie 4.0 onderzoeksinfrastructuur aan bij de topregio’s in Europa”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van de raad van bestuur van Flanders Make.
 
Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0 productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging.
 
Ruimte voor uitbreiding
 
“Hier krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven zo steeds van de state of the art in duurzame productie te laten proeven. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen, en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. We kunnen alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.
 
Volgens projectontwikkelaar Kristof Vanfleteren, de CEO van ION en Dominique Valcke, de CEO van Stadsbader is ‘onderzoek en ontwikkeling’ altijd een belangrijke pijler geweest. “We zien er het belang van in op lange termijn. Ook inzake technieken en architectuur is dit project voor ons een absolute referentie. We zijn dan ook fier dat we dit project mee mogen realiseren”, zeggen Vanfleteren en Valcke.
 
Volgens minister Crevits is de komst van dit gloednieuwe centrum voor Flanders Make in Kortrijk van groot belang. De nieuwe vestiging wordt een paradepaardje. “Onze bedrijven nemen samen met heel veel partners het voortouw in innovatie, onderzoek en ontwikkeling en in duurzaamheid. De coronacrisis zorgt intussen voor belangrijke keuzes en vernieuwingen. De helft van de West-Vlaamse bedrijven heeft er de voorbije periode voor gekozen om nieuwe producten te maken en een derde zocht nieuwe afzetmarkten. Flanders Make staat klaar om ruim 11.000 bedrijven en honderdduizenden werknemers bij te staan in de vernieuwingsprocessen”, aldus Hilde Crevits.
 
11 miljoen € 
 
Bij de eerstesteenlegging maakte de minister bekend dat de Vlaamse regering 11 miljoen € extra steun geeft aan Flanders Make. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in de maakbedrijven verder te versterken. Met dit bedrag kunnen zes industriële innovatieleiders (Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops en Sabca) samen met een consortium van technologie-ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) onze maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen €.
 
Deze investering moet de digitalisatie van de Vlaamse en Europese industrie een boost geven en leiden tot een verhoging van de competitiviteit van onze maakbedrijven uit zeer diverse sectoren (machinebouw, agro-food, automotive, farma, chemie, elektronische componenten, enz.).
 
Minstens even belangrijk is dat ook de vaak kleine technologieleveranciers die nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van een aantal pilootlijnen, hun technologie en competentie verder kunnen uitbouwen, zodat ook zij hun marktpositie kunnen versterken. Naast een verhoogde competitiviteit van onze maakindustrie zal dit project ook in grote mate bijdragen aan de Europese Green Deal.
 
Ten slotte mikt het project op het versterken van het digitale menselijke talent en het vestigen van een digitale cultuur in bedrijven.
De weerbaarheid van de bedrijven in Vlaanderen was tijdens de coronacrisis groot. De omzet daalde weliswaar met een vijfde, maar de tewerkstelling daalde met slechts 2%. De helft van de bedrijven koos voor nieuwe businessmodellen. Heel veel ondernemingen hebben snel geschakeld naar nieuwe klanten en markten en aanpassingen van de werkorganisatie.
 
Drie kwart van de bedrijven wil meer aandacht te besteden aan de digitalisering van producten en het versnellen van processen. De helft van de bedrijven zegt dat ze ook tijdens het covid-jaar hun investeringsritme en -budget konden behouden. Er is aandacht voor nieuwe technologieën en aandacht voor bij- en herscholing. Flanders Make staat als partner klaar om de nodige omschakelingen en vernieuwingen te begeleiden.
 
Tijdloos gebouw
 
Inmiddels zijn de werken op de site Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk gestart. De eerste bedrijven zijn welkom in het najaar van 2022. Het nieuwe en tijdloze gebouw is samen met het architectenbureau Jaspers-Eyers en Modulo uitgetekend en oogt bijzonder open en fris. Getuigen daarvan zijn zeker grote raampartijen en de terrassen die een ongelooflijk gevoel van ruimte geven. Verder zal er ondergronds ook plaats zijn voor 100 fiets- en 70 autoparkeerplaatsen.
 
ION en Stadsbader zetten voor dit project ook heel hard in op duurzame technieken. Zo komt er een warmtepomp in combinatie met geothermie, ledverlichting, zonnepanelen, hoogrendementsglas, klimaatplafonds en wordt ook het regenwater gerecupereerd en zijn er laadpalen voor elektrische wagens voorzien. Deze duurzame ingrepen zorgen ervoor dat er een ben (bijna energie neutraal) gebouw kan worden gerealiseerd.
 
De nieuwe vestiging in Kortrijk zal klaar zijn in september volgend jaar. Flanders Make is eigenaar van de grond en zal het gebouw gedurende 27 jaar via een erfpachtformule huren van het projectvennootschap Stadion (Stadsbader en ION) dat voor de bouw instaat. Dit wordt, met een omvang van 6000 m², meteen het grootste co-creatiecentrum van Flanders Make dat in heel Vlaanderen actief is met co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronefederatie in Sint-Truiden en core labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.
 
Flanders Make legt zich toe op industrie-gedreven technologisch onderzoek en innovatie samen met en voor grote bedrijven en kmo’s in de Vlaamse maakindustrie. De focus ligt op open innovatie via excellent onderzoek rond mechatronica, methodes om producten te ontwikkelen en technologie om ze te produceren.
 
Concreet draagt dit bij tot product- en procesinnovatie in de voertuigindustrie, de machinebouw en in productieomgevingen. De onderzoeksresultaten zijn toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven in de brede maakindustrie, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Samen kunnen ze beter en sneller innoveren. Flanders Make zet ook sterk in op internationale innovatiesamenwerking en op participatie in Europese onderzoeksprojecten.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels