Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Financietoren Brussel verkocht voor meer dan 1,2 miljard €

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Financietoren Brussel verkocht voor meer dan 1,2 miljard €

Vastgoedontwikkelaar Breevast en investeringsmaatschappij ZBG Group of Companies hebben de iconische Brusselse Financietoren voor een bedrag van meer dan 1,2 miljard  € verkocht aan de beursgenoteerde Zuid-Koreaanse financiële dienstverlener en investeringsmaatschappij Meritz Securities en haar asset en investment manager Valesco Group uit Londen. De transactie is de grootste voor een enkel pand ooit in België.

De Financietoren, inclusief het aanpalende Door Building, beslaat ongeveer 200.000 m² hoogwaardige kantoorruimte tegenover de Kruidtuin in de Vrijheidswijk in Brussel. Het project bestaat uit de Financietoren en de stedelijke (her)ontwikkeling van meer dan 150.000 m² voor kantoren, wonen en retail in de RAC Belair-locaties (verkocht tussen 2014 en 2017). In totaal is meer dan 350.000 m2 herontwikkeld of gebouwd. Breevast en ZBG werden bijgestaan door vastgoedadviseur CBRE en juridische en belastingadviseurs van Loyens & Loeff, Stibbe en PwC Legal.

Breevast en ZBG verwierven de Financietoren in december 2001 na het winnen van een openbare aanbesteding door de Belgische federale overheid voor een bedrag van 311 miljoen €. Deze sale-en-leaseback-transactie behelsde een volledige renovatie en herontwikkeling, inclusief een uitgebreide asbestsanering, van alle 36 verdiepingen van het grootste kantoorgebouw van België.

De werkzaamheden begonnen in 2005, namen meer dan drie jaar in beslag en kostten 325 miljoen €. Het meest opvallende resultaat is dat het project op tijd en onder het budget werd afgerond. Sinds 2008 biedt de Financietoren kantoorruimte aan ongeveer 4.800 ambtenaren van meerdere federale ministeries en agentschappen, gebaseerd op een langdurige huurovereenkomst met de Belgische federale overheid.

Het naastgelegen  RAC Belair-project beslaat meer dan 90.000 m² kantoorruimte, 45.000 m² woonruimte in appartementen, 5.000 m²2 winkeloppervlak, een school van 7.500 m² en bijna 2.000 parkeerplaatsen. Dit project is na een gefaseerde (her)ontwikkeling verkocht in de periode 2014-2017.

Voor Breevast en ZBG, beiden in handen van Frank Zweegers, is de verkoop van de Financietoren het sluitstuk van een omvangrijke gebiedsontwikkeling die meer dan 18 jaar geleden is gestart. De verkoop van de Financietoren geeft Breevast en ZBG voldoende financiële armslag voor nieuwe investeringen in stadswijken en panden in de belangrijkste steden van Nederland, België, Luxemburg en de VS.

“De succesvolle verkoop van de Financietoren toont de groeiende internationale interesse voor de grootschalige stadsvernieuwingsprojecten waarin wij zijn gespecialiseerd. We hebben een volle pijplijn van residentiële, commerciële en kantoorprojecten die gericht zijn op de groeiende vraag naar hoogwaardig stedelijk vastgoed", zegt Henk Brouwer, CEO van Breevast en lid van de raad van bestuur van ZBG.

Alexander Villaverde, lid van de raad van bestuur van ZBG Meritz Securities, een onderdeel van Meritz Financial Group met hoofdkantoor in Seoel, Zuid-Korea, concentreert zich op het verstrekken van financiële diensten en investeringen. Zij beheert activa ter waarde van meer dan 45 miljard €.

Meritz heeft zich enige tijd geleden op de Europese vastgoedmarkt begeven, zowel vanwege de sterke basis van de markt als de toegenomen behoefte aan geografische diversificatie. Voor de verwerving van de Financietoren werd Meritz bijgestaan door Valesco Group, een Europese vastgoedinvesterings- en assetmanager uit Londen.  Naast de Financietoren verwierf Meritz de jongste tijd ook grootschalige kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

De verkoop van de Brusselse Financietoren is de meest recente mijlpaal voor Breevast en ZBG. In oktober 2019 werd de verkoop afgerond van één van Duitslands grootste woonprojecten, een kantorenlocatie in de populaire binnenstedelijke wijk Gallus in Frankfurt am Main die wordt herontwikkeld tot meer dan 1.200 nieuwe woningen.

Eerder dit jaar heeft Breevast een investering van omgerekend 138,4 miljoen € in twee kantoorgebouwen in Beverly Hills (Los Angeles) afgerond. De huidige ontwikkelingspijplijn bestaat uit meer dan 600.000 m² aan commerciële, kantoor- en woonprojecten, met een focus op projecten die aan de stijgende vraag naar stedelijk wonen en gebieden met gemengd gebruik voldoen.
 
Het in 1963 opgerichte Breevast richt zich op de ontwikkeling en realisatie van en investering in commercieel en residentieel vastgoed in Europa en Noord-Amerika. Breevast beheert ongeveer 1,7 miljoen m² vastgoed, goed voor een investeringsvolume van meer dan 3 miljard €. Naast het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam heeft Breevast kantoren in Antwerpen, Luxemburg en Newport Beach in de Verenigde Staten. ZBG Group of Companies is een in 1982 opgerichte investeringsmaatschappij. De investeringsportfolio richt zich op drie sectoren: vastgoedontwikkeling en -investering, agricultuur en technologie. Het hoofdkantoor van ZBG bevindt zich in Eindhoven.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels