Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Fietssnelweg naar Brussels Airport

Brussels Airport Company, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem willen op korte termijn een fietsroute aanleggen tussen de luchthaven en de fietssnelweg Leuven-Brussel. Door het ontwikkelen van de verschillende mogelijkheden voor woon-werkverkeer wil Brussels Airport Company bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio. De studie zou eind dit jaar afgerond moeten zijn, zodat de werkzaamheden voor de aanleg van de fietsroute in 2017 van start kunnen gaan. Ten laatste begin 2018 zou de fietsroute afgewerkt moeten zijn.

Brussels Airport is een intermodaal knooppunt waar verschillende vervoersmiddelen op elkaar aansluiten. Elke dag rijden er duizend bussen, meer dan tweehonderd treinen, twintigduizend auto's en vijfhonderd vrachtwagens en zijn er zeshonderd vliegtuigen op het luchthaventerrein. Om ervoor te zorgen dat de luchthaven optimaal toegankelijk is voor passagiers en werknemers werkt luchthavenuitbater Brussels Airport Company met verschillende partners samen om de bereikbaarheid van de luchthaven te verbeteren en antwoorden te bieden op de mobiliteitsvraagstukken in de regio.

Daarom engageert Brussels Airport Company zich samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem om een fietsroute aan te leggen die de luchthaven verbindt met de fietssnelweg Leuven-Brussel. Ongeveer 1% van de werknemers op de luchthaven komt momenteel met de fiets of te voet naar Brussels Airport. Het potentieel is echter veel groter. Met de aanleg van deze fietsroute kan Brussels Airport Company de werknemers op de luchthaven een nieuwe, veilige en snelle optie aanbieden om naar het werk te komen.

'Als luchthavenuitbater willen we meewerken aan het ontwikkelen van alle mogelijkheden voor het woon-werkverkeer om zo de mobiliteit in de hele regio te verbeteren', zegt Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport Company.

De fietsroute naar de luchthaven is een aftakking van de bestaande fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. De provincie Vlaams-Brabant is opgetogen met deze uitbreiding van het netwerk. Ze bouwde de voorbije jaren de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel uit en is al langer vragende partij voor een directe fietslink tussen de fietssnelweg en de luchthaven.

'We zijn verheugd dat Brussels Airport Company samen met ons en de gemeente Zaventem deze fietslink wil realiseren om zo de luchthaven beter bereikbaar te maken voor de fietsende werknemers op de luchthaven, en wie weet ook voor passagiers die met de fiets naar de luchthaven willen komen', aldus Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Vlaams-Brabant:

Ook het gemeentebestuur van Zaventem zal actief meewerken aan het opwaarderen van de snelle fietsroute zodat die kan uitgroeien tot een waardig alternatief voor de verplaatsingsbehoeften. De gemeente wil met beide andere partners de fietsroute tussen de stations van Nossegem en Diegem vervolledigen en een fietsaftakking maken naar de luchthaven. De sluitstukken van de fietsroute zijn een fietsbrug over de Brusselse Ring en optimale fietsverbindingen in het luchthavengebied.

'De optimalisatie van de R0 en de snelle fietsroute is een sterk samenhangend verhaal. De fietsroute kan tevens ingezet worden als flankerende maatregel wanneer de optimalisatiewerkzaamheden aan de Brusselse ring van start gaan', besluit Francis Vermeiren, burgemeester van Zaventem.

In een eerste fase wordt een studie uitgevoerd om het exacte traject van de fietsroute naar de luchthaven vast te leggen. Een deel van de fietsroute zal langs de oude spoorwegbedding in Zaventem liggen. Hoe het traject voort moet lopen naar de terminal van Brussels Airport maakt deel uit van de studie. Daarnaast moet ook worden nagegaan waar er hellingen of kruisingen met andere wegen zijn en in welke materialen de fietsroute moet worden aangelegd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar