Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Fietskoeriers leveren bouwmaterialen in centrum Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Fietskoeriers leveren bouwmaterialen in centrum Antwerpen

© www.tombuysse.com

In de Antwerpse binnenstad kunnen aannemers voortaan spoedbestellingen van bouwmaterialen gratis per fiets laten leveren op hun bouwwerven. De dienst wordt gelanceerd door BMB Bouwmaterialen in samenwerkinng met fietskoerier OOVelo om de vele dagelijkse ritten met bestelwagens in het stadscentrum te verminderen. Aannemers kunnen tot 100 kg materiaal laten leveren op hun werf.

“We gaan hiermee voor een drievoudige winsituatie. Onze klanten verliezen niet langer kostbare tijd omdat ze niet meer heen en weer moeten rijden in het midden van de dag. Er rijden minder bestelwagens in de binnenstad en we leveren het gevraagde bovendien op een ecologische manier”, zegt Nick Van Den Bosch, commercieel manager van BMB Bouwmaterialen.

De nieuwe vestiging van BMB Bouwmaterialen ligt in het zuiden van Antwerpen aan de kade, op een boogscheut van het stadscentrum. Heel wat bouwmaterialen worden over de Schelde aangevoerd, waardoor in de toekomst tot 1.000 vrachtwagens per jaar van de Antwerpse wegen worden geweerd. Nu wordt nog verder in de logistieke keten gewerkt aan vergroening.

Talrijke aannemers rijden tot nu toe steeds naar de materiaalhandelaar om er klein en middelgroot materiaal af te halen. Meestal gaat het om zaken die ze plots tekort hebben op hun bouwwerf en vaak zijn het kleine spullen. Dat hoeven ze dus niet langer te doen. Mits de materialen vóór 11.45 uur worden besteld, worden deze dezelfde dag nog met de fiets geleverd op de werf.

“We hebben goed geluisterd naar onze klanten, de aannemers. Voor hen staat tijdverlies gelijk aan geldverlies. Elke minuut dat een bouwwerf stilligt door een gebrek aan materiaal of door files en vertragingen in de binnenstad van Antwerpen, verliezen ze geld. Met deze oplossing zorgen we ervoor dat ze altijd kunnen blijven voortwerken. Ook de inwoners van Antwerpen zijn erbij gebaat: die krijgen minder verkeer en minder vervuiling te verwerken”, aldus Nick Van Den Bosch.

Eerste bestelling

De eerste levering per fiets vond plaats op een bouwwerf van aannemer Hooyberghs (B&R Bouwgroep) aan Nieuw Zuid. “We kiezen hier heel bewust voor. Iedereen in de keten zal moeten bijdragen om ons totale energieverbruik te verminderen. Deze snelle leveringen per fiets zijn daar een goed voorbeeld van. Zo weinig mogelijk energie en materiaal gebruiken om je doel te bereiken, dat is echt duurzaam”, zegt Hans T’jampens, innovatiemanager bij B&R Bouwgroep.

Bij het fietskoerierbedrijf OOVelo uit Hoboken zijn ze blij mee te kunnen werken aan dit project. De firma werd in 2015 gestart door Christoph De Nil met de aankoop van een eerste bakfiets. Ondertussen rijden al zeven bakfietsen van OOVelo rond in Antwerpen met documenten, medische stalen, boodschappen en vanaf nu dus ook bouwmaterialen.

“Bouwmaterialen kunnen zwaar en groot zijn, maar dat is voor ons geen probleem. Als het niet meer dan 100 kg weegt en in de bak past (110 x 60 x 70 cm), dan lukt dat perfect. We gaan met plezier langs bij de aannemers in Antwerpen. Ik denk dat ze ons ook graag zien komen. De fiets is sowieso een veel efficiënter vervoermiddel in de binnenstad dan een bestelwagen, dat weten wij als geen ander”, zegt De Nil die zelf nog steeds koerier is.

De vestiging in Antwerpen is voor BMB Bouwmaterialen op vele vlakken een pilootproject, ook met het oog op verdere uitbreiding in België. “We zijn in andere steden aan het kijken naar de mogelijkheden voor nieuwe vestigingen. Ook daar willen we op de meest milieuvriendelijke manier bouwmaterialen tot op de werf krijgen”, zegt Van Den Bosch.

BMB Bouwmaterialen maakt deel uit van de Building Materials Europe groep (BME) die gespecialiseerd is in binnenstedelijke distributie. De BME groep is behalve in België, actief in Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Tegen 2025 wil men in ons land het aantal vestigingen van BMB Bouwmaterialen verdubbelen van tien naar twintig. 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Vervoersmaatschappij De Lijn krijgt geen omgevingsvergunning voor haar nieuwe stelplaats Wissenhage in Gent-Wondelgem. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal voldoet het boscompensatievoorstel niet. De stelplaats in de Wondelgemse Meersen is[…]

26/09/2022 | Projecten
Hasselt maakt woonerf van de hele binnnenstad

Hasselt maakt woonerf van de hele binnnenstad

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Meer artikels