Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FeMa wil adviseren over alternatieven voor schaarse en dure bouwmaterialen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
FeMa wil adviseren over alternatieven voor schaarse en dure bouwmaterialen

De hogere prijzen en de langere leveringstermijnen van sommige bouwmaterialen blijven de aannemers parten spelen. Deze zijn niet alleen het gevolg van productieonderbrekingen tijdens de coronacrisis, maar hebben ook te maken met extreme klimaatomstandigheden, invoerheffingen of hogere energieprijzen. FeMa, de Belgische beroepsvereniging van handelaars in bouwmaterialen, wil klanten adviseren over mogelijke alternatieven voor de schaarse en dure bouwmaterialen.
Bij bepaalde materialen zoals cement of baksteen gaat het om relatief kleine prijsstijgingen van 4 tot 5%. De prijsschommelingen van cement hebben vooral te maken met de hogere energieprijzen. Maar de prijsverhogingen bij onder meer constructiehout en OSB-platen (Oriented Strand Board) zijn wel zeer fors, respectievelijk 128% en 191%. Wereldwijd is er een tekort aan hout. De verschuivingen op de houtmarkt leiden tot ongeziene spanningen en grote prijsstijgingen.
 
“Net op het moment dat de vraag naar hout in de Verenigde Staten toenam, besloot de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om de invoer van hout vanuit Canada te belasten met extra invoerheffingen. De Amerikanen, waar enorm veel met houtconstructies gebouwd wordt, hebben hun tekorten aangevuld door hout in Europa aan te kopen, met als gevolg dat in heel Europa een tekort aan hout is ontstaan”, verklaarde FeMa-voorzitter André De Groote vorige week in een interview met de krant De Tijd.
 
Soms stijgen de prijzen  van bepaalde producten of materialen ook om onverwachte redenen. Zo ging de prijs van verf, lijm en siliconen omhoog omdat grote producenten van bindmiddelen in de Amerikaanse staat Texas hun chemiefabrieken in februari moesten stilleggen nadat de leidingen het hadden begeven door de extreme vrieskou. Pas in maart kwam de productie weer op gang.
Dat had ook gevolgen voor de multiplexproducenten. Ook laminaat en vinyl krijgen te maken met prijsstijgingen. Zo werden de grondstoffen om laminaat te leggen duurer. Sinds eind 2019 is melamine, dat gebruikt wordt in mdf-platen en laminaatvloeren, 60 tot 70% duurder geworden.
 
Gelukkig betekent dit alles niet dat bouwen automatisch ook zoveel duurder wordt. Volgens André De Groote valt de impact op het bouwbudget over het algemeen relatief mee, met een uitzondering voor de houtskeletbouw.
 
Onderzoek wijst uit dat de totale bouwkosten met gemiddeld 3,4% stijgen. De Vlaamse Confederatie Bouw verwijst naar een studie uit 2020 van Geert Goeyvaerts van de KU Leuven. Die berekende dat het aandeel materiaalkosten in de totale kosten bij de nieuwbouw van een eengezinswoning 34% bedraagt. De rest van het budget gaat vooral naar arbeidskosten. Bij renovaties zal de prijsstijging relatief lager liggen omdat het aandeel van de arbeid daar groter is.
 
FeMa-bestuurder Marnix Van Hoe benadrukt dat de klanten in deze periode van schaarste kunnen rekenen op de FeMa-bouwhandelaars. Zo mogen ze uitgebreid advies over producten en toepassingen verwachten. Bovendien blijven de Fema-bouwhandelaren hun uiterste best doen om een efficiënte service te verlenen, waarbij voldoende kwaliteits- en merkproducten tegen een juiste en competitieve prijs beschikbaar zijn.
 
Marnix Van Hoe heeft daarom een aantal tips voor (ver)bouwers:
• Bestel tijdig je bouwmaterialen, zodat de bouwhandelaar de nodige bestellingen kan plaatsen bij de leveranciers.
• Vertrouw op de bouwhandelaar, die deskundig advies kan geven over mogelijke alternatieven en je de beste keuze helpt maken.
• Reken op de bouwhandelaar, die de nodige voorzorgen neemt om continuïteit in de leveringen te blijven bieden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels