Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

FeMa en Valipac reiken Ufemat Packaging Award uit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
FeMa en Valipac reiken Ufemat Packaging Award uit

© Illustratie: Mawil.

De organisatie voor industrieel verpakkingsafval Valipac en de Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaars in bouwmaterialen FeMa lanceren de Ufemat Packaging Award om goede verpakkingspraktijken makkelijker te doen delen en zo te tonen dat de bouwnijverheid zich reeds profileert als een milieubewuste industrie. Deze wedstrijd biedt dan ook een ideale gelegenheid voor de deelnemers om hun milieuvriendelijke verpakkingsaanpak in de schijnwerpers te plaatsen. De uitreiking van deze award voor de meest duurzame verpakkingsoplossing voor bouwproducten vindt plaats op vrijdagavond 18 oktober tijdens het traditionele diner in Gruyère in het kader van het Ufemat-congres in het Zwitserse Montreux. De winnaar krijgt steun (in de vorm van een video, een leaflet of een marketingcampagne) ter waarde van 7.000 €.

De Ufemat Packaging Award vraagt aandacht voor circulaire verpakking met het oog op een slimmere bouw. Hij wil duurzame innovaties en gedragingen in de Europese bouwnijverheid promoten en waarderen. Deze competitie daagt de industrie uit om een holistische aanpak inzake duurzaamheid te hanteren in plaats van zich tevreden te stellen met winsten volgens één statistiek ten koste van verliezen elders.

Hoe ingeburgerd is duurzame ontwikkeling in de bouw m.b.t. verpakkingen vandaag? Het moment is aangebroken om goede praktijken te testen: ontwerp of gebruik je duurzame verpakking die het milieu respecteert, heb je een systeem dat je verpakkingsmaterialen duurzamer of circulair maakt?

De nationale verenigingen presenteren de inzendingen tijdens de algemene vergadering van Ufemat. Valipac, een lid van EPRO (European Plastics Recycling and Recovery Organisations), zal assisteren en technische begeleiding geven aan de algemene vergadering tijdens het selectieproces. Uit de inzendingen selecteert de algemene vergadering een shortlist van vijf inzendingen die worden voorgesteld aan de deelnemers aan het 61ste Ufemat-congres in Montreux. Een volksstemming zal de winnaar van de meest duurzame verpakkingsoplossing voor bouwproducten aanduiden.

Aan ieder verpakkingsmateriaal of -initiatief worden punten toegekend op basis van vier criteria: het recyclageontwerp (is het verpakkingsmateriaal zo ontworpen dat het na gebruik gemakkelijk kan gerecycleerd worden? bv. minder afdrukken op krimpkappen, geen meerlaag van moeilijk te scheiden materialen, systemen die het mogelijk maken om de verpakking volledig te ledigen), circulariteit (is het verpakkingssysteem herbruikbaar, bevat de verpakking gerecycleerd materiaal, zijn er initiatieven die de toename van recyclagepercentages of de vraag naar recyclaat bevorderen?), afvalvermindering (welke inspanningen werden gedaan om verpakkingsmaterialen te vermijden die niet noodzakelijk zijn om het product in de leveringsketen te beschermen, is er een systeem beschikbaar dat een makkelijke inzameling van de gebruikte verpakkingsmaterialen mogelijk maakt?) en innovatie (slimme manieren om een niet voor de hand liggende oplossing voor een duurzaamheidsvraagstuk voor te stellen, werden patenten uitgereikt op basis van de innovatie?).

Belangstellenden kunnen zich voor deze wedstrijd inschrijven bij de FeMa, ‘t Hoogtepunt II, Brusselsesteenweg 524 - B. 6 in 1731 Zellik, tel. 02 466 24 83, fax 02 463 26 46 en e-mail fema@fema.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Polyclose, de vakbeurs voor raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek die in januari in Flanders Expo in Gent zou georganiseerd worden, wordt verplaatst naar de zomer. Dat gebeurt op aandringen en op vraag van steeds meer exposanten[…]

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

Netwerken en innovaties ontdekken op InterSolution

Netwerken en innovaties ontdekken op InterSolution

Meer artikels