Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Fema: 'bouwhandel mag toonzalen en shops openen'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Fema: 'bouwhandel mag toonzalen en shops openen'

© ©GerMann - stock.adobe.com

Fema, de federatie van de bouwmaterialenhandelaren, gaat ervan uit dat de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de doe-het-zelfzaken en tuincentra opnieuw open te stellen inhoudt dat ook de bouwhandelaren hun toonzaal, shop, dhz-afdeling en afhaalpunt weer helemaal mogen openstellen voor zowel de professionele als de particuliere klant, mits inachtname van alle geldende veiligheidsmaatregelen. Fema benadrukt dat ze nog wachten op de officiële teksten van het ministeriële besluit. Als de interpretatie van de Fema klopt, dan zijn afhalingen door particuliere klanten opnieuw mogelijk.

 

Het is volgens de Fema vooralsnog ook nog niet duidelijk of de beslissing geldt vanaf a.s. zaterdag, dan wel vanaf maandag 20 april.  De geldende veiligheidsmaatregelen blijven onverminderd van kracht. Afhalingen en leveringen moeten zo georganiseerd worden dat social distancing strikt kan nageleefd worden: voldoende afstand (één persoon per 10 m²). Alle richtlijnen inzake hygiëne moeten strikt gevolgd worden: social distancing (1,5 m afstand nemen), hoesten/niezen in de elleboog, handhygiëne, enz …

 

De Fema heeft enkele richtlijnen voor het naleven van de veiligheidsmaatregelen: plexiglasplaten plaatsen aan de kassa, zoveel mogelijk alcoholgel/zeep ter beschikking stellen, mlondmaskers en handschoenen voor personeel en eventueel voor klanten, enkel elektronische betalingen toelaten, in- en uitgang door een goed zichtbaar lint van elkaar scheiden, bestelwagens mogen wel binnen op de koer, maar de klanten blijven in de wagen totdat de magazijniers een sein geven, alles blijft no-contact gebeuren, ook de leveringen.

 

Fema benadrukt ook dat het de handelaar is die zelf verantwoordelijk is voor het naleven van de veiligheidsmaatregelen. De federatie herinnert zijn leden eraan dat de geldende regelgeving in de bouwsector (PC 124) zaterdagwerk verbiedt, behoudens uitzonderingen. Arbeiders (PC Bouw 124) die op zaterdag ten dienste staan van de klanten en waarvoor een afwijking werd bekomen van het PC 124 (via FEMA-formulier)  mogen op zaterdag wel tewerkgesteld worden.  Met uitzondering van vervoer.  Deze regelgeving is altijd van toepassing en is niet gerelateerd aan de coronacrisis. Een zaakvoerder die niet staat ingeschreven als loontrekkende mag wel leveringen uitvoeren.

 

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels