Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Feestzaal Ambassador in Tongeren maakt plaats voor 40 appartementen

Feestzaal Ambassador in Tongeren maakt plaats voor 40 appartementen

De voormalige feestzaal Ambassador tegenover het Vesaliusziekenhuis in Tongeren gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor 40 nieuwe appartementen. Daarmee wordt Heuveldal, met 230 voorziene wooneenheden nu reeds het grootste woonproject van Tongeren en omstreken, nog eens met een vijfde uitgebreid. De oude feestzaal stond al enkele jaren leeg. Het ontwerp is van architecte Christine Conix. Projectontwikkelaar Skyline Europe gaf zopas het startsein voor de afbraakwerken.

Vele streekbewoners zullen zich de voormalige feestzaal Ambassador nog goed herinneren. De zaak was jarenlang gekend in de regio van Tongeren en groeide doorheen de jaren uit tot een vaste waarde. Talrijke mensen hebben hier trouwfeesten, communiefeesten of andere memorabele momenten beleefd. In 2012 ging de zaak echter failliet, waarna het gebouw lange tijd stond te verkommeren. Er moest dus wel iets gebeuren met het pand, dat vandaag in het midden van de nieuwe woonbuurt Heuveldal ligt.

Door het slopen van de vroegere feestzaal komt nu plaats vrij voor 40 nieuwe appartementen. Die komen bovenop de 141 huizen en 89 appartementen die al in volle opbouw zijn in het woonuitbreidingsgebied Heuveldal, op de Heurkensberg. De projectontwikkelaar wil de herinnering aan de bekende feestzaal van weleer bewaren en gaf het bijkomende woonproject de naam Ambassador.

“Deze uitbreiding van Heuveldal is bijzonder welkom, gezien het succes van de nieuwe woonbuurt. We zijn in 2015 gestart met Heuveldal en de bouw van de laatste woningen en appartementen is nu aan de gang. Een groot deel ervan, ruim 80%, heeft al een eigenaar, maar opvallend genoeg blijven geïnteresseerde kopers zich aanbieden. Voor de extra appartementen die we nu gaan bouwen, hebben zich zelfs al een tiental geïnteresseerden aangeboden, in feite nog voordat we dit bijkomende project goed en wel in de markt hebben kunnen zetten”, zegt Michel Delva, projectverantwoordelijke van Skyline Europe.

Toparchitectuur

De stadsuitbreiding biedt de mogelijkheid om dichtbij het stadscentrum te wonen, maar toch nog in het groen. Zowel de projectontwikkelaar als de stad Tongeren mikken op jonge gezinnen die kiezen voor de groene rand. Anderzijds blijkt het project ook aantrekkelijk voor vijftigplussers die hun ruime en vaak energieverslindende woning verkopen en heel bewust kiezen voor een compacte betaalbare woning, vlakbij het centrum van Tongeren. Het project trekt bovendien zowel eigenaars-bewoners als investeerders aan.

“Het stadsbestuur is tevreden met de transformatie van Heurkensberg. Heuveldal is de voorbije jaren uitgegroeid tot een mooi woonproject en we hopen dat dit bij Ambassador, het verlengde van Heuveldal, niet anders zal zijn. Deze uitbreiding bewijst dat in Tongeren nood is aan nieuwe woonprojecten. Zoals we vandaag reeds zien, leven jonge koppels, gezinnen, vijftigplussers en senioren er perfect naast elkaar in een groene, autoluwe omgeving. Wonen in Tongeren kan op die manier in de beste omstandigheden gebeuren”, verklaart schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick Jans.

Conix RDBM Architects

Ambassador zal in totaal twee appartementsgebouwen omvatten, waarvan één gebouw straks 28 appartementen telt en het andere uit 12 appartementen zal bestaan. Omdat de gebouwen op één van de hoogste punten van Tongeren gelegen zijn, zal je vanaf de hoogste verdiepingen een uitzonderlijk uitzicht hebben. Net zoals bij Heuveldal komt ook hier het ontwerp van de hand van de gerenommeerde architecte Christine Conix. Haar architectenbureau Conix RDBM Architects is onder meer bekend van de renovatie van het Atomium, maar geniet intussen wereldwijde faam. 

De afbraakwerken van het oude pand werden zopas gestart. De bedoeling is dat de bouwwerken dit najaar beginnen. De eerste inwoners van de nieuwe appartementen zullen er tegen 2020 hun intrek kunnen nemen. Tegen dan zal de realisatie van de hele woonwijk Heuveldal definitief achter de rug zijn.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hogeschool Vives bouwt eerste leefcampus in Vlaanderen

Hogeschool Vives bouwt eerste leefcampus in Vlaanderen

Studenten van Vives kunnen straks niet alleen les volgen aan de hogeschool in Brugge, maar er ook verblijven. Samen met projectontwikkelaar ION bouwt Vives een complex met 19 leslokalen en 138 studentenkamers dat naadloos aansluit op de[…]

12/05/2021 | IONScholen
Woonhaven zoekt architect voor vervangbouw sociale woningen

Woonhaven zoekt architect voor vervangbouw sociale woningen

Ontwerper aangeduid voor overheidsproject in Jette

Ontwerper aangeduid voor overheidsproject in Jette

Olen zoekt projectbegeleider en ontwerper voor administratief centrum

Olen zoekt projectbegeleider en ontwerper voor administratief centrum

Meer artikels