Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen

Federale Verzekering versterkt ondanks crisis het eigen vermogen

Tom De Troch, de nieuwe CEO van Federale Verzekering.

Federale Verzekering realiseerde vorig jaar een nettoresultaat van 84,2 miljoen €. Dat is een bevredigend cijfer ondanks een daling van de inkomsten, een direct gevolg van de huidige crisisperiode. Daardoor kan de coöperatieve verzekeraar het eigen vermogen versterken. Federale Verzekering deelt ook 8,2 miljoen € winst met zijn klanten. Het bedrijf krijgt ook een nieuwe CEO: Tom De Troch volgt Tom Meeus op, die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. De nieuwe CEO wil verzekeringen eenvoudiger, begrijpelijk en toegankelijker maken voor de klant.
Het geconsolideerde nettoresultaat over het boekjaar 2020 (vóór toekenning van ristorno’s leven en niet-leven) bedraagt dus 84,2 miljoen €. De volgende factoren droegen hiertoe bij: een stijging van de financiële opbrengsten; een daling van de last van schadegevallen; en een daling van de inkomsten van 521,1 miljoen € in 2019 naar 459,7 miljoen € in 2020 (inclusief de inkomsten van dochteronderneming Optimco) wat neerkomt op een daling van 11,78% ten gevolge van de covid-19-crisis.
 
Deze daling moet echter worden genuanceerd: de verzekeringen niet-leven kenden een lichte omzetstijging, terwijl de levensverzekeringen in 2020 met 23% daalden tot het niveau van 2018. De levensverzekeringen kenden een uitzonderlijk hoge groei in 2018 (28%) en in 2019 (23%).
 
Dankzij dit resultaat kan Federale Verzekering het eigen vermogen versterken. De solvabiliteit bedraagt 146%, wat hoger is dan de wettelijke vereisten op dit gebied. De Nationale Bank van België, die toezicht houdt op de spelers in de Belgische verzekeringsmarkt, heeft vanuit het voorzichtigheidsprincipe alle verzekeraars uitdrukkelijk gevraagd om bijkomende reserves op te bouwen.
 
Zo kunnen ze het hoofd bieden aan de onzekerheden in het kader van de pandemie en de lage rentevoeten. Om hieraan te voldoen moest de coöperatieve verzekeraar, ondanks het stijgende resultaat, het bedrag van zijn ristorno’s voor 2020 verlagen naar 8,2 miljoen €.
 
“Voor onze continuïteit op lange termijn, en dus in het belang van onze klanten, voldoen we graag aan de vereiste van de Nationale Bank van België. De extra reserves die we opbouwen blijven sowieso binnen de onderneming, aangezien we als coöperatieve vennootschap geen externe aandeelhouders hebben die we moeten vergoeden”, verklaart afscheidnemend CEO Tom Meeus.
 
Zijn opvolger is Tom De Troch (47). Hij neemt de touwtjes in handen in een unieke context: een gezondheidscrisis, lage rentetarieven, en andere grote uitdagingen voor de verzekeringswereld. De Troch trad in 2014 in dienst bij Federale Verzekering als Director Life. Hij hield toezicht op de pensioenverzekeringsactiviteiten van de tweede en derde pijler, en op de korte- en langetermijnspaarproducten van de takken 21 en 26.
 
Eén van zijn belangrijkste uitdagingen in deze functie was het realiseren van groei door het aangaan van partnerschappen met toegevoegde waarde. Onder zijn leiding werd in 2019 ook het levensverzekeringsproduct Vita Flex 44 (tak 44) gelanceerd. Sinds 2017 is Tom De Troch lid van het directiecomité en bestuurder-directeur van de activiteiten leven, actuariaat en herverzekering. 
 
“Ik ben vereerd om Tom Meeus op te volgen, voor wiens carrière ik veel respect heb. Hij realiseerde met succes ons vijfjarenplan Str@teGO!. Ik ben vastberaden om de vele uitdagingen van de verzekeringswereld van morgen aan te gaan. Daartoe behoren zeker de verdere digitale transformatie van de verzekeringswereld, de versterking van de strijd tegen cybercriminaliteit en het bepalen van een model waarmee we dicht bij de klant kunnen blijven in een voortdurend veranderende omgeving. Om deze nabijheid met de klant te behouden, is het cruciaal dat we er alles aan doen opdat verzekeringen als eenvoudig, begrijpelijk en toegankelijk worden ervaren”, aldus de nieuwe Chief Executive Officer.
Federale Verzekering werd in 1911 opgericht door een groep aannemers. Nog altijd behoort de bouwsector in België tot één van haar belangrijkste doelgroepen. Federale Verzekering biedt voor ondernemingen, zelfstandigen en particulieren een volledige waaier aan verzekeringen en financiële producten aan. Dankzij haar bijzondere structuur als onderlinge en coöperatieve onderneming, zonder externe aandeelhouders, staan haar klanten centraal en deelt Federale Verzekering haar winst met hen.
 
Met een totaal marktaandeel (leven en niet-leven) van 1,5% en een totaal op de geconsolideerde balans van 4,6 miljard € (2020), staat Federale Verzekering in de top-15 van verzekeraars in België.  De groep Federale Verzekering stelt in totaal 682 mensen te werk. Haar commerciële netwerk - van meer dan 60 adviseurs, 35 kantoren, vijf gewestelijke zetels en twee Business Centers (Bergen en Antwerpen) bestrijkt het hele land.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Publireportage

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Straks verlaat Van Thuyne voorgoed de oude site in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) voor de nieuwe site in Wielsbeke, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een nieuw kantoorgebouw. “Op de site in Sint-Eloois-Vijve is een stukje[…]

21/09/2021 | Beton
SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Meer artikels