Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Federale Verzekering groeit in een krimpende markt

Federale Verzekering groeit in een krimpende markt

Frank Goes is sinds 15 mei de nieuwe voorzitter van Federale Verzekering.

Federale Verzekering is tevreden met haar jaarresultaat voor 2017. De omzet steeg licht met 0,25%, terwijl de sector een gemiddelde achteruitgang van 1,8% liet optekenen. De winst bedroeg vorig jaar 67,2 miljoen €, een stijging van 25,5% in vergelijking met 2016. Dat resultaat zorgt ervoor dat Federale Verzekering 12,8 miljoen € van haar winst kan herverdelen onder haar klanten. Het totaal van de geconsolideerde balans steeg van 3,6 miljard € naar 3,7 miljard €. “Alles bij  elkaar is dit een opmerkelijk resultaat, zeker gezien de uitdagende omstandigheden. We zijn dan ook zeer tevreden”, zegt ceo Tom Meeus.

De financiële resultaten van Federale Verzekering blijven ondanks de zeer lage rentevoeten op een goed niveau. “Hier hebben we veel te danken aan de vooruitziendheid van ons departement Finance, dat correct anticipeerde op een beursdaling. Ook onze technische resultaten voor 2017 zijn zeer goed. Tevens onthoud ik vooral dat onze omzet zeer stabiel blijft, terwijl de markt kleiner wordt”, aldus Tom Meeus.

Duurzame groei 

De bedrijfskosten gingen vorig jaar wel omhoog, maar bleven onder controle. “Die zijn voornamelijk te wijten aan de vele nieuwe wettelijke bepalingen die we als verzekeraar moeten naleven. We hebben ook zwaar geïnvesteerd in digitalisering en in onze it-infrastructuur. Dat zal leiden tot een nog beter schadebeheer. Onze beheerders krijgen immers in één klik een volledig overzicht van hun dossiers. In de komende jaren zullen we dus de vruchten van deze investering plukken. Het doel blijft voor 2018 dan ook hetzelfde: zorgen voor duurzame groei voor de hele groep”, zegt ceo Tom Meeus.

Federale Verzekering ziet eveneens de opbrengst van haar grondige voorbereiding op de komst van de Solvency II-vereisten. “De groep had zich al jarenlang op die wetgeving voorbereid. Die investering heeft intussen al heel wat opgeleverd: we beantwoorden ruimschoots aan de eisen. Onze solvabiliteitsratio ligt momenteel op meer dan 188%, wat een zeer geruststellend vooruitzicht is voor onze verzekerden”, verklaart Meeus.

Om ook in de toekomst te blijven groeien, zal Federale Verzekering vasthouden aan haar Str@teGO!-plan. Die strategie zet in op groei tot 2020, zonder daarbij aan rendabiliteit in te boeten. De kernpunten van dit plan zijn: de ontwikkeling van producten die zijn afgestemd op hun specifieke doelgroep, een optimalisatie van de werking via een doorgedreven digitalisering en de versterking van het verkoopnet.

Ant’Werk

Dit laatste uitte zich vorige maand nog in de opening van het nieuwe business center Ant’Werk in Antwerpen. Daar krijgen ondernemers advies op maat van hun activiteiten. Daarnaast staan er ook moderne vergaderzalen, presentatieruimtes en experts van Federale Verzekering tot hun beschikking. Voor de particuliere klant is in het nieuwe business center eveneens een kantoor geopend. Dit versterkt de lokale verankering van Federale Verzekering in de regio Antwerpen. Daarnaast test Federale Verzekering het nieuwe kantoorconcept ‘Kantoor van de Toekomst’ in Turnhout en weldra ook in Vilvoorde, Moeskroen en Rocourt.

Een andere belangrijke evolutie voor 2018 wordt de invoering van de verplichte verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid voor professionals in de bouwsector. Als specialist voor de bouw lanceerde Federale Verzekering daarom Construct-10, een oplossing waarmee bouwactoren een flexibele en gemakkelijke oplossing in handen krijgen. “Daarover zijn we zeer optimistisch. Dit jaar zal het effect eerder klein zijn omdat de verplichting pas ingaat op 1 juli, maar voor 2019 verwachten we mooie resultaten. We hebben hier een uitstekende oplossing met vele mogelijkheden voor de klanten”, besluit Tom Meeus. 

Nieuwe voorzitter

Na zes jaar heeft de raad van bestuur van Federale Verzekering ook een  nieuwe voorzitter. Frank Goes volgde op 15 mei Jean Biesmans op. Frank Goes is al sinds 2006 actief in de raad van bestuur en werd in 2014 voorzitter van het auditcomité. De jongste twee jaar was hij tevens ondervoorzitter van de raad van bestuur. “Met Frank hebben we iemand in huis die de nodige ervaring heeft om een groep te sturen. Bovendien kent hij als aannemer één van onze belangrijkste doelgroepen zeer goed”, aldus Tom Meeus.

Frank Goes staat aan het hoofd van de Algemene Bouwonderneming Goes. Deze familiale bouwondernemer bestaat al sinds 1944. Met Frank Goes staat momenteel de vierde generatie aan het roer van dit bedrijf, dat zich specialiseert in zowel renovaties als nieuwbouw en industriebouw. Naast zijn engagement bij Federale Verzekering is Goes eveneens voorzitter van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA), een onderdeel van de Confederatie Bouw. Zijn mandaat van drie jaar bij FABA begon in april.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hoe zorgen we voor minder ongevallen in de bouwsector?

Publireportage

Hoe zorgen we voor minder ongevallen in de bouwsector?

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouw afneemt, ligt het cijfer nog altijd te hoog in België. Hoe implementeren we een (betere) veiligheidscultuur? Volgens de meest recente cijfers van Fedris, het Federaal Agentschap voor[…]

26/05/2022 |
De praktische en esthetische voordelen van aluminium bouwmaterialen

Publireportage

De praktische en esthetische voordelen van aluminium bouwmaterialen

Boels faciliteert en anticipeert op emissievrije bouwplaats

Publireportage

Boels faciliteert en anticipeert op emissievrije bouwplaats

Welke vloer past bij jou?

Publireportage

Welke vloer past bij jou?

Meer artikels