Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Federale regering bouwt drie terugkeercentra

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Federale regering bouwt drie terugkeercentra

© ©bannafarsai - stock.adobe.com

De federale regering heeft zopas haar goedkeuring gegeven aan de komst van drie nieuwe gesloten terugkeercentra én een vertrekcentrum voor de gedwongen terugkeer van personen die onwettig in ons land verblijven. De gesloten terugkeercentra zullen gebouwd worden in Zandvliet, Jumet en Jabbeke. Om geen tijd te verliezen, keurde de federale regering onmiddellijk de overheidsopdracht voor de ontwikkeling ervan goed.
Voor de terugkeer van families met minderjarige kinderen worden bovenop de drie terugkeercentra nog eens 26 extra terugkeerhuizen voorzien. De creatie van nieuwe gesloten terugkeercentra is de missing link in het terugkeerplan van staatssecretaris Sammy Mahdi dat gericht is op een betere terugkeer van personen in onwettig verblijf.
 
Momenteel telt ons land zes gesloten centra met een maximumcapaciteit van 751 plaatsen. Met de bouw van de drie nieuwe gesloten terugkeercentra en een bijkomend vertrekcentrum zal de capaciteit gefaseerd opgetrokken worden tot 1.145 plaatsen. De gesloten terugkeercentra zullen gebouwd worden in Zandvliet, Jumet en Jabbeke. Dat laatste komt ter vervanging van het centrum in Brugge. In Steenokkerzeel, nabij de luchthaven van Zaventem, wordt een vertrekcentrum gebouwd voor kortverblijf.
 
De afgelopen vijf jaar waren er jaarlijks gemiddeld meer dan 30.000 intercepties van vreemdelingen zonder papieren op ons grondgebied door de politie. “Vaak komen mensen in onwettig verblijf in contact met politie wanneer ze de openbare orde verstoren of voor overlast zorgen. Vooral in onze grootsteden is deze problematiek heel zichtbaar. Een deel van deze personen komt in aanmerking voor gedwongen verwijdering omwille van feiten van openbare orde, overlast of omdat ze simpelweg niet vrijwillig willen terugkeren. Ook willen we nog meer buitenlanders die zich in onze gevangenissen bevinden gedwongen verwijderen. Dit vergt capaciteit in onze gesloten terugkeercentra. We voegen onmiddellijk de daad bij het woord met de goedkeuring van de overheidsopdracht van het vertrekcentrum in Steenokkerzeel. Dit zorgt ervoor dat we nog deze legislatuur aan de bouw beginnen”, stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.
 
Staatssecretaris Mahdi besliste eerder al om minderjarige kinderen niet vast te houden in gesloten centra. Voor de terugkeer van families met minderjarige kinderen wordt de capaciteit in terugkeerhuizen (FITT-woningen) bijna verdubbeld met 26 woningen tot een totaal van 54 wooneenheden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pleidooi om btw-maatregel op sloop en heropbouw te verlengen

Pleidooi om btw-maatregel op sloop en heropbouw te verlengen

De Confederatie Bouw vraagt aan de regering om de verlaagde btw op sloop en wederopbouw ook in de jaren na 2022 toe te passen. Die maatregel is goed voor de koopkracht van de mensen, het leefmilieu en de bouwsector en betekent bovendien een[…]

22/02/2022 | Confederatie Bouw
Federale overheid betaalt facturen na gemiddeld 16 dagen

Federale overheid betaalt facturen na gemiddeld 16 dagen

Kmo's krijgen betere toegang tot overheidsopdrachten

Kmo's krijgen betere toegang tot overheidsopdrachten

Staatssecretaris De Bleeker wil dat federale overheid facturen op tijd betaalt

Staatssecretaris De Bleeker wil dat federale overheid facturen op tijd betaalt

Meer artikels